Επέμεινε στις παράλληλες κυρώσεις κατά Άγκυρας και Μινσκ ο Χριστοδουλίδης

Ολοκληρώθηκε σχεδόν μετά από οκτώ ώρες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, το οποίο μεταξύ άλλων εξέτασε το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και τις τουρκικές προκλήσεις. Η κυπριακή θέση παρέμεινε σταθερή, με τον Υπουργό Εξωτερικών να προωθεί την παράλληλη διαδικασία κυρώσεων σε Άγκυρα και Μίνσκ. 
 
Σημειώνεται ότι το ζήτημα της Τουρκίας, ήταν από τα πρώτα που απασχόλησαν τη Σύνοδο με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών να καλούν για ακόμη μια φορά την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να προσέλθει σε διάλογο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέτυχε να μπλοκάρει τις κυρώσεις και να αφήσει εκτεθειμένη την Κύπρο ο Ερντογάν

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν όπως επιβληθούν κυρώσεις σε τρεις εταιρείες και δύο φυσικά πρόσωπα, αναφορικά με την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όπως δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας του Συμβουλίου, οι τρεις εταιρείες προέρχονται από την Τουρκία, το Καζακστάν και τη Λιβύη.
 
Εξάλλου, πολύ απογοητευτικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι "οι κυρώσεις της ΕΕ για τη Λευκορωσία εξακολουθούν να μην μπορούν να εγκριθούν σήμερα στο ΣΕΥ", ο Υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας Πέκα Χάαβιστο. "Η Φινλανδία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την ειδική πλειοψηφία για να πάρει την απόφαση. Απαιτείται έντονη ανταπόκριση από την ΕΕ μέσω κυρώσεων, διατηρώντας παράλληλα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας", σημείωσε ο ίδιος.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση έναντι της Κύπρου με την ανανέωση των δύο NAVTEX. 
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στους ομολόγους του την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε ομόφωνα τον περασμένο μήνα στο Gymnich, η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία έγκρισης των καταχωρήσεων για τη Λευκορωσία και των καταχωρήσεων για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους.  Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιός προβαίνει σε αυτή την παραβίαση. Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις χώρες που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση και που στήριξαν την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας του Gymnich ήταν, ανάμεσα σε άλλες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.
 
Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου διεξήχθη χωριστή συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λευκορωσία κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ισχυρή στήριξη της Κύπρου για υιοθέτηση κυρώσεων, ως απάντηση στην ανησυχητική κατάσταση στη χώρα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ ενός ακόμη ισχυρότερου εργαλείου μέτρων για τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων και τομεακών κυρώσεων.
 
Οι Υπουργοί συμφώνησαν όπως τα δύο ζητήματα παραπεμφθούν στους ηγέτες στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, οι νέες Navtex που επεκτείνουν τις γεωτρητικές και ερευνητικές επιχειρήσεις στα κυπριακά νερά προκαλούν θλίψη και αυτό θα είναι το βασικό ζήτημα που θα τεθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα ενημερώσει για τη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
 

Δειτε Επισης

Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε