Εξήρε τον ρόλο της Εκκλησίας στην διατήρηση της ορθόδοξης κληρονομιάς στα κατεχόμενα η Σακελλαροπούλου

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία της Κύπρου ως προς τον διαθρησκευτικό διάλογο ως μέσο κατανόησης και συμφιλίωσης των λαών αλλά και στις ενέργειές της για διατήρηση της ορθόδοξης πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα επικεντρώθηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην ενώπιον των ΜΜΕ συνομιλία της με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ΙΙ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο.
 
Η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι είναι γνωστό το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου προς το ποίμνιο της κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό ένεκα της οικονομικής κρίσης και της κρίσης που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Κύπρος και Ελλάδα υπερασπίζονται την κυριαρχία και την εθνική τους αξιοπρέπεια»
 
Σημείωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον ότι «προστατεύετε πάρα πολύ και προσπαθείτε να διασώσετε την ορθόδοξη κληρονομιά στα κατεχόμενα» συμβάλλοντας στο να διατηρηθούν μνημεία εκεί όπου είναι δυνατό και να επιστραφούν κειμήλια στην Εκκλησία της Κύπρου. Έφερε ως παράδειγμα την αναστύλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία.
 
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο του Μακαριότατου ως προς την ανάπτυξη του διαθρησκευτικού διαλόγου ο οποίος στις μέρες μας οδηγεί τους λαούς στην αλληλοκατανόηση λέγοντας ότι ενέργειες όπως αυτή της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, απομακρύνουν τους λαούς από τον αναγκαίο διάλογο.
 
Ευχαρίστησε, καταλήγοντας, για τη θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσορίζοντας την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, Απόστολο Βαρνάβα, σημειώνοντας ότι παρά τους πολλούς κατακτητές που πέρασαν από το νησί η Εκκλησία συνέβαλε τα μέγιστα στο να κρατηθεί ο κυπριακός ελληνισμός στη γη των πατέρων μας.
 
Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία της Κύπρου κατέχει περίοπτη θέση στην Ορθόδοξη οικογένεια ενώ διατηρεί και άριστες σχέσεις με το χριστεπώνυμο πλήρωμα έχοντας πάντα την πόρτα της ανοικτή, σε φτωχούς και πλούσιους.
 
Όπως είπε ο Μακαριότατος, η Εκκλησία παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών βρίσκεται σε πολύ καλή θρησκευτική, οικονομική και πολιτιστική κατάσταση και είναι σε θέση να βοηθήσει αναξιοπαθούντες πολίτες για θεραπείες στο εξωτερικό ή για σπουδές παρέχοντας και οικονομική στήριξη σε όλους όσοι την χρειάζονται.
 
«Δεχόμαστε τον λαό μας ως παιδιά μας και έχουμε θαυμάσια σχέση με το ποίμνιο μας» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας ότι η Εκκλησία διατηρεί και άριστη σχέση με την κάθε εκάστοτε κυβέρνηση ειδικά ως προς τις προσπάθειες εξεύρεσης λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.
 
Ο Μακαριότατος είπε ότι η Εκκλησία είναι υπέρ της λειτουργικής λύσης του Κυπριακού ώστε αυτή να είναι βιώσιμη ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μη λύση είναι η καλύτερη λύση, στην αντίθετη περίπτωση, κάτι το οποίο, όπως είπε, επεσήμανε και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, όταν αυτός επισκέφθηκε την Κύπρο και είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
 
Μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας τους, ο Αρχιεπίσκοπος και η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Ο Μακαριότατος δώρισε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου μία ασημένια μυροδόχο εξηγώντας της ότι με μύρο ραίνουν στην Κύπρο τους επίσημους προσκεκλημένους τους. Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο ασημένιο δίσκο από το Μουσείο Μπενάκη.
 
Μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Ελληνίδας Προέδρου στο οποίο παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τη σύζυγό του και άλλοι επίσημοι.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου