Τρίτη 27 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Απαντά σε Τσαβούσογλου η Κυβέρνηση-«Καθ’ ολοκληρία ψευδείς οι ισχυρισμοί του»

  19/09/2020 11:02
Απαντά σε Τσαβούσογλου η Κυβέρνηση-«Καθ’ ολοκληρία ψευδείς οι ισχυρισμοί του»

Απαντά σε Τσαβούσογλου η Κυβέρνηση-«Καθ’ ολοκληρία ψευδείς οι ισχυρισμοί του»

  19/09/2020 11:02
Απαντά στη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, για τη λύση δύο κρατών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζοντας πως οι θέσεις αυτές δεν είναι καινούργιες, ξεκαθαρίζοντας πως οι ισχυρισμοί που πρόβαλε ο κ. Τσαβούσογλου, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, ήταν καθ’ ολοκληρία ψευδείς.
 
Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυριακός Κούσιος τονίζει πως οι θέσεις της Τουρκίας, όπως αυτές έχουν εκφραστεί την τελευταία περίοδο, ακόμη και χθες, από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν είναι νέες. Τα ίδια ακριβώς είπε μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, εξέλιξη που ήταν το αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας.
 
Ο κ. Κούσιος αναφέρει πως οι ισχυρισμοί που πρόβαλε τότε ήταν καθ΄ ολοκληρία ψευδείς, ενώ οι θέσεις του, όπως προβάλλονται τις τελευταίες μέρες, αποτελούν την πάγια τουρκική θέση και πολιτική για το Κυπριακό στην οποία οφείλεται και η μη λύση τα τελευταία 46 χρόνια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε στη λύση δύο κρατών και στις κατηγορίες κατά Αναστασιάδη ο Τσαβούσογλου
 
«Θα πρέπει να διερωτηθούμε γιατί ο κ. Τσαβούσολγου επιλέγει αυτή την περίοδο να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, μετά την πιστοποίηση της ετοιμότητας του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό και αφού κάλεσε τα μέρη να απέχουν από οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες καθώς και να εφαρμόζουν ΜΟΕ. Ταυτόχρονα, διερωτόμαστε γιατί η Τουρκία συνεχίζει την εισβολή της στην ΑΟΖ μας, ανανεώνει τις navtex και απειλεί για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων».
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, καταλήγει ο κ. Κούσιος, επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα και δεδηλωμένη βούληση της να συμμετάσχει σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών, «στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο, τον Νοέμβριο του 2019, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ από το σημείο όπου μείναμε στο Κραν Μοντανά, νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες».
 
Απάντησε με αντι-Navtex στη Navtex του Barbaros η Λευκωσία
Εξάλλου, η Λευκωσία απαντά με αντι-Navtex, στη νέα παράνομη Navtex της Άγκυρας με την οποία παρατείνονται οι εργασίες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Η Τουρκία επίσης εξέδωσε άλλες δύο Navtex για εκπαιδευτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο από 19-20 Σεπτεμβρίου και τη Μαύρη Θάλασσα από 22 έως 27 Σεπτεμβρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα Navtex για το Barbaros εξέδωσαν οι Τούρκοι
 
Στην αντι-Navtex για το Μπαρμπαρός, που εκδόθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει πως η οδηγία της Τουρκίας αφορά παράνομη και αυθαίρετη επιχείρηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και στην υφαλοκρηπίδα της και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των διαδικασιών για την ναυτιλιακή ασφάλεια. Αποτελεί επίσης, αναφέρεται, ποινική παράβαση με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, προστίθεται, απαιτεί να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες εργασίες του Μπαρμπαρός.
 
Στην αντι-Navtex τονίζεται επίσης ότι φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες ή στηρίζουν τις ενέργειες του Μπαρμπαρός , παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες της ναυτιλιακής ασφάλειας και επομένως είναι αντιμέτωπες με τις όλες συνέπειες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Σημειώνεται εξάλλου ότι θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας