Παρασκευή 30 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Συνεχίζεται η διπλωματική μάχη-Στην Κύπρο ο Γάλλος Υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

  18/09/2020 06:47
Συνεχίζεται η διπλωματική μάχη-Στην Κύπρο ο Γάλλος Υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Συνεχίζεται η διπλωματική μάχη-Στην Κύπρο ο Γάλλος Υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

  18/09/2020 06:47
Κορυφώνεται η διπλωματική προσπάθεια στην οποία έχει αποδυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο την αύξηση πιέσεων για τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
 
Το μπαράζ συναντήσεων και τηλεφωνημάτων συνεχίζεται, με την επίσκεψη στη Λευκωσία του Γάλλου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπον, ο οποίος θα έχει συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Άμυνας.
 
Στο επίκεντρο των επαφών τους θα βρίσκεται η Τουρκία, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα γίνει στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Πρεσβεία, η επίσκεψη Μπον εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που είναι αφιερωμένο στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και μετά την Κύπρο θα επισκεφθεί και την Αθήνα.
 
Οι επαφές με τον Γάλλο αξιωματούχο θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς η Γαλλία είναι μία χώρα που προσφέρει μεγάλη στήριξη στις κυπριακές θέσεις το τελευταίο διάστημα, αφού θεωρεί απαράδεκτες τις τουρκικές ενέργειες. Είναι, συνεπώς, μία από τις χώρες στις οποίες στρέφεται η Λευκωσία στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για αποφασιστική αντίδραση της Ε.Ε..
 
Το κλίμα εντός της Ε.Ε. είναι διαφορετικό σε σχέση με το Gymnich μετά την αποχώρηση του Oruc Reis. Αν και δεν μπορεί να γίνει λόγος για πλήρη αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, η τακτική κίνηση της Τουρκίας πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο έχει δημιουργήσει κάποιο έδαφος για διάλογο, ένα ενδεχόμενο το οποίο αποκλειόταν από την Ελλάδα, ενόσω συνεχιζόταν η παρουσία στην περιοχή του σεισμογραφικού πλοίου και των πολεμικών σκαφών που το συνόδευαν. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι οι παραβιάσεις που σημειώνονται στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Ενώ οι συζητήσεις για τομεακές κυρώσεις προέκυψαν κυρίως μέσα από την τρικυμία που σήκωσε η Τουρκία στις ελληνικές θάλασσες, η συζήτηση για την συμπερίληψη περισσότερων ονομάτων στη λίστα κυρώσεων είναι συνδεδεμένη με τις πειρατικές ενέργειες στην Κύπρο. Πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες τις οποίες η Τουρκία έδειξε πως έχει κάθε πρόθεση να συνεχίσει, μετά την ανανέωση της Navtex για το Yavuz μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
 
Τα δύο αυτά ζητήματα συζητούνταν, μεν, ταυτόχρονα, αλλά δεν βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο. Για την επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένα άτομα που σχετίζονται με τις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο υπάρχει ήδη πολιτική απόφαση, νομικό πλαίσιο και προηγούμενο, ενώ οι τομεακές κυρώσεις βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο.
 
Στην ουσία υπάρχουν διαφορετικές σχολές σκέψης και προσεγγίσεις, ως προς τον τρόπο που πρέπει να τύχει χειρισμού η Τουρκία. Γι’ αυτό άλλωστε και πραγματοποιείται διάλογος για τα ευρωτουρκικά.
 
Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να σταλεί ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, ανεξαρτήτως εάν βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διπλωματικές πρωτοβουλίες για έναρξη διαλόγου, εκείνοι που πιστεύουν πως πιθανή επιβολή κυρώσεων σε αυτό το χρονικό σημείο θα τινάξει στον αέρα τις πιθανότητες για διπλωματική λύση και εκείνοι που βρίσκονται κάπου μέσα στη μέση.
 
Με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά στο τραπέζι, προσπάθεια της Κύπρου είναι να πείσει τους εταίρους να δράσουν για τις συνεχιζόμενες παρανομίες της Τουρκίας, οι οποίες ούτε καν σε επίπεδο προσχημάτων δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε και εισέπραξε την απόλυτη στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, προκειμένου η Ε.Ε. να συμβάλει αποτελεσματικά στην άρση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και αναφορικά με τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
 
Οι επαφές με διάφορους εταίρους αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι οι προθέσεις αναμένεται να ξεκαθαριστούν από τους Υπουργούς Εξωτερικών τη Δευτέρα.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας