Η πρόταση Μισέλ για πολυμερή και ο άλυτος γρίφος των κυρώσεων στην Τουρκία

Μακροσκελή συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς τον Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τη δυνατότητα να διερευνήσει προθέσεις, αναφορικά με την πολυμερή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο που εξετάζει.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι επαφές κράτησαν πολύ περισσότερο από όσο είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς έγινε αρκετά ενδελεχής συζήτηση, με τον Πρόεδρο να εκμεταλλεύεται την κατ’ ιδίαν επαφή του με τον κ. Μισέλ, ώστε να θέσει τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία στην πραγματική τους διάσταση, αξιοποιώντας την ευχέρεια χρόνου και την απουσία παρεμβάσεων. Μάλιστα, δεν περιορίστηκε απλώς σε λεκτικές αναφορές, αλλά παρουσίασε στοιχεία τόσο σε σχέση με τις παραβιάσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και σε σχέση με τη μεθοδευμένη διοχέτευση μεταναστευτικών ροών στην οποία προβαίνει. Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονταν χάρτες, αριθμοί, στατιστικά στοιχεία και μαρτυρίες και το περιεχόμενό τους συζητήθηκε εκτενώς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρα μηνύματα Αναστασιάδη σε Μισέλ-Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Ε.Ε.
 
Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ είχε την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιεί με στόχο την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Μέχρι στιγμής αυτός ο διάλογος δεν έχει πάρει συγκεκριμένη μορφή, ούτε είναι και σίγουρο ότι όντως θα μπορέσει να διοργανωθεί μία συνάντηση αυτού του είδους, αφού ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται στο στάδιο των διερευνητικών επαφών, ώστε να διαπιστώσει τις προθέσεις των ενδιαφερόμενων μερών, τις προϋποθέσεις που θέτουν και την ατζέντα που είναι πρόθυμοι να συζητήσουν.  
 
Για να μπορεί να έχει επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα, άλλωστε, γίνεται κατανοητό ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο. Δεν μπορεί, δηλαδή, η Κυπριακή Δημοκρατία να πάει σε συζήτηση ενόσω συνεχίζεται το καθεστώς παρανομίας και απειλών εναντίον της, θέση που φαίνεται να ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος. Αντίστοιχες προθέσεις διερεύνησε και χθες στην Ελλάδα ο κ. Μισέλ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει η Τουρκία να επιδείξει συνέπεια σε πράξεις αποκλιμάκωσης. Η Αθήνα, μάλιστα, όπως μεταδίδεται από ελληνικά ΜΜΕ, φαίνεται να έθεσε ως όρο για δική της συμμετοχή, την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
                                                           
Το ενδεχόμενο διαλόγου, ωστόσο, δεν φαίνεται να αλλάζει τον αρχικό στόχο της Λευκωσίας, που είναι να προκύψει από τους εταίρους μια άμεση αντίδραση στις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της απειλής για εποικισμό της κατεχόμενης Αμμοχώστου.  
 
Στις δημόσιες δηλώσεις του, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μέσα από τα λόγια αλλά μέσα από τις πράξεις, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζει ποιες πράξεις εννοεί και κατά πόσον αυτές οι πράξεις είναι, ουσιαστικά, συνώνυμο των κυρώσεων. Ανέφερε, ωστόσο, πως θα πρέπει να γίνονται με έναν τρόπο ευφυή, προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. «Θεωρώ ότι πραγματικά πρέπει να είμαστε απόλυτοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως των ενδιαφερόντων και δικαιωμάτων της Κύπρου. Βεβαίως αυτά τα ενδιαφέροντα βασίζονται στις αρχές της Ένωσης», είπε.

Η συζήτηση των αρχηγών της Ε.Ε. θα κινηθεί σε όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το οποίο δεν περιορίζεται στις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά καλύπτει την ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και άλλες παραμέτρους. Η Κύπρος επιθυμεί οι εταίροι να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία μέσα από την προσθήκη νέων ονομάτων που διαβίβασε η Κυπριακή Δημοκρατία στη λίστα κυρώσεων που ήδη έχουν επιβληθεί σε πρόσωπα στην Τουρκία. Στη βάση της απόφασης που έχει ληφθεί πως όλα είναι στο τραπέζι, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και τομεακές κυρώσεις, οι οποίες, ωστόσο, διασυνδέονται περισσότερο με τις τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε αντίθεση με το θέμα της λίστας, που ήταν μια απόφαση που λήφθηκε σε σχέση με τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Είναι καλά γνωστό πως εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνυπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις τόσο σε σχέση με την Τουρκία ευρύτερα, όσο και ειδικότερα για τον τρόπο χειρισμού των προκλήσεων σε κυπριακή ΑΟΖ και ανατολική Μεσόγειο. Κάποιες χώρες θεωρούν ότι πιθανή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία σε αυτό το χρονικό σημείο περιορίζει τις δυνατότητες διαλόγου, ενώ άλλες πιστεύουν ότι αν η Τουρκία δεν υποστεί κάποιας μορφής κόστος, δεν πρόκειται να τερματίσει τις προκλητικές ενέργειές της, που είναι ουσιαστικά και το βασικό εμπόδιο στην πραγματοποίηση καλόπιστου διαλόγου.
 
Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στη Δευτέρα, όπου θα διαφανούν οι προθέσεις της κάθε πλευράς. Στο μεσοδιάστημα ο διπλωματικός μαραθώνιος θα συνεχιστεί, αφού είναι ήδη προγραμματισμένες οι επισκέψεις του Αυστριακού ΥΠΕΞ και του Γάλλου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Κύπρο, καθώς και τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης, πάντως, φρόντισε να στείλει το μήνυμα για άλλη μία φορά, πως «ως Κύπρος, υπογραμμίζουμε την ανάγκη να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην αξιοποίηση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεση μας, αποφεύγοντας τυχόν προσεγγίσεις δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ενόσω υπάρχουν έκνομες ενέργειες σε βάρος κρατών μελών θα πρέπει άμεση να είναι και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι