Ξεκάθαρα μηνύματα Αναστασιάδη σε Μισέλ-Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Ε.Ε.

Έμπρακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, ζήτησε κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της ειδικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης τρόπων, μη αποκλειομένων και των κυρώσεων, αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργεί η Άγκυρα. 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Μισέλ, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν για κράτη μέλη της, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την δυσφορία του για την διστακτικότητα που επιδεικνύουν συγκεκριμένες χώρες εντός της Ε.Ε., για επιβολή αποτρεπτικού χαρακτήρα κυρώσεων στην Τουρκία. Συναφώς, αφού υπενθύμισε ότι η Άγκυρα μόλις χθες ανανέωσε την παράνομη NAVTEX της, υπογράμμισε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην εμπλοκή της Ε.Ε. και ότι είναι σημαντικό «να είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί».
 
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε με έντονο τρόπο το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε σχέση με το μεταναστευτικό και δη τις αυξημένες ροές που δέχεται το νησί, πίσω από τις οποίες σε μεγάλο βαθμό κρύβεται η Τουρκία, σε μια προσπάθεια της για περαιτέρω αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης της χώρας. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο και αναφορικά με τις τουρκικές μεθοδεύσεις για την Αμμόχωστο, υπό το πρίσμα της πρόθεσης της Τουρκίας και των κατοχικών αρχών να ανοίξουν την περίκλειστη πόλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για διάλογο και επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης του προβλήματος. 
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, διαβεβαίωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο δεν αντιμετωπίζονται από την Ε.Ε. μόνο ως προβλήματα που αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της Ένωσης. Χαρακτηρίζοντας της εξελίξεις ως ανησυχητικές, ο κ. Μισέλ, παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου, όπως υπέδειξε, θα πραγματοποιηθεί διάλογος και θα εξεταστούν όλες οι πιθανές επιλογές που έχουν ενώπιον τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες.   
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να μεταφέρει ένα σαφές και συγκεκριμένο μήνυμα, ότι πρέπει η αλληλεγγύη της Ε.Ε. να υποδειχθεί με πράξεις και όχι λόγια.

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου