Τρίτη 27 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Μισέλ: Η αλληλεγγύη της Ε.Ε δεν είναι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις

  16/09/2020 11:40
Μισέλ: Η αλληλεγγύη της Ε.Ε δεν είναι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις

Μισέλ: Η αλληλεγγύη της Ε.Ε δεν είναι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις

  16/09/2020 11:40
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έγινε δεκτός στις 9:30. Η σημαντική συνάντηση, είχε ως στόχο τον συντονισμό κινήσεων και τη διερεύνηση προθέσεων, ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε για δεκαπέντε λεπτά κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, καθώς και υπηρεσιακών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του τόνισε πως «η επίσκεψη λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως γνωρίζεις μόλις χθες ανανεώθηκε η τουρκική Navtex για επέκταση των παράνομων γεωτρήσεων του Yiavuz». Όπως ανέφερε, η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου προσβλέπουν και καλωσορίζουν την εμπλοκή της Ε.Ε. 

«Επανέλαβα στον Πρόεδρο Μισέλ πως ως Κύπρος υποστηρίζουμε την ανάγκη αξιοποίησης των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, χωρίς την πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών. Έθεσα και το θέμα των Βαρωσίων, ζητώντας τη συμβολή της Ε.Ε για αποτροπή των δεδηλωμένων σχεδιασμών της Άγκυρας».

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως η παρουσία του Σαρλ Μισέλ αποδεικνύει εμπράκτως την έντονη ανησυχία της Ε.Ε. και την αποφασιστική συμβολή, που θέλει να έχει. Μία εμπλοκή στην οποία προσβλέπει η Κυβέρνηση και ο λαός.
 
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις. Μας δόθηκε και η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για τερματισμό και αποκλιμάκωση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες αποφάσεις. Ο Μισέλ με ενημέρωσε για τις συζητήσεις με την Τουρκία και τους ηγέτες της Ε.Ε. Η Ε.Ε. πρέπει να συνδράμει σταθερά. Ο σεβασμός στην κυριαρχία όλων των κρατών μελών πρέπει να παραμείνει ως κανόνας που ουδείς μπορεί να αγνοήσει. Επισημάναμε τη σημασία να παραμείνουμε ενωμένοι. Στο Συμβούλιο θα έχουμε την ευκαιρία για στρατηγική συζήτηση που θα καλύψει το φάσμα ευρωτουρκικών σχέσεων».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε πως «υποστηρίζουμε την ανάγκη να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αξιοποίηση όλων των μέτρων, αποφεύγοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ενημέρωσα για όλα τα διαβήματα και ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις απειλές αποικισμού Βαρωσίων, ζητώντας την στήριξη της Ε.Ε. για αποτροπή. Θερμές ευχαριστίες για όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Η Λευκωσία είναι πάντα έτοιμη για διάλογο και για να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει να είναι ορθά δομημένος, χωρίς εκβιασμούς ή απειλές».  
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την επιθυμία «να εργαστούμε όλοι, ασκώντας την επιρροή μας για συνολική λύση του Κυπριακού. Πιστεύουμε ότι μόνο η λύση και επανένωση θα φέρει οριστικά ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία σε όλους τους κατοίκους».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «η Κύπρος καλείται να αντιμετωπίσει μία άνευ προηγουμένου αύξηση, που γίνεται μεθοδικά από την Τουρκία. Το ποσοστό αιτούντων ασύλου είναι 3,8% του πληθυσμού. Μία προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού μας χαρακτήρα, μεθοδευμένη προσπάθεια της Τουρκίας να έχει αντίστοιχη αλλοίωση. Η Ε.Ε. τυχαίνει εκβιασμό από την Τουρκία, μέσω εργαλιοποίησης των μεταναστών και η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμφωνήσαμε ότι αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού πρέπει να εδράζεται στην αλληλεγγύη της ευθύνης και του βάρους».  

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να μεταφέρει ένα σαφές και συγκεκριμένο μήνυμα, ότι πρέπει η αλληλεγγύη της ΕΕ να υποδειχθεί με πράξεις και όχι λόγια.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι ήθελε να διαβουλευθεί στη Λευκωσία και την Αθήνα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συζητήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και να στείλει το μήνυμα ότι η τουρκικές προκλήσεις δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα.

Περισσότερα σε λίγο...
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας