Σκιές σε βουλευτή για τις διαρροές εγγράφων-Τι αποκάλυψε εσωτερική έρευνα

Σκιές γύρω από βουλευτή, σε σχέση με τις διαρροές εγγράφων πολιτογραφήσεων στο Al Jazeera, αφέθηκαν κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Βουλής για το θέμα, το οποίο έλαβε μεγάλες διαστάσεις, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας, μετά από απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, διόρισε ερευνητική Επιτροπή. 
 
Η δημοσιογραφική διάσκεψη έγινε στην παρουσία των τριών νομικών, που γνωμάτευσαν πως δεν πρέπει η Βουλή να δώσει έγγραφα στην Αστυνομία. Το λόγο αρχικά έλαβε ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής, Σωκράτης Σωκράτους, ο οποίος όπως ανέφερε διενήργησε εσωτερική έρευνα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για διαρροή εγγράφων προερχόμενη από βουλευτές».
 
Όπως υπέδειξε ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της Βουλής, που είχαν τα έγγραφα ήταν έξι. «Ο Γενικός Διευθυντής, η ιδιαιτέρα γραμματέας του, η Διευθύντρια της Επιτροπής Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, η Γραμματέας της Επιτροπής Εσωτερικών, η επικεφαλής του Αρχείου της Βουλής και μέλος του προσωπικού του Αρχείου. Μόνο αυτοί είχαν πρόσβαση στα έγγραφα αυτά τα οποία φυλάσσονται σε εμπιστευτικό φάκελο».

Ο κ. Σωκράτους αναφέρθηκε στη διαδικασία παραλαβής και διαχείρισης των διαβαθμισμένων αυτών εγγράφων και υποστήριξε πως το συμπέρασμά του ήταν πως καμία διαρροή δεν έγινε μέχρι του σημείου που το Αρχείο παρέδιδε τους φακέλους στους βουλευτές. «Εξάλλου κανένας από τους λειτουργούς της Βουλής, πλην της υπεύθυνης του Αρχείου και τους Βουλευτές, δεν είχαν την επιστολή που δημοσιοποιήθηκε από τον Al-Jazeera. 
 
Σύμφωνα με την έρευνα, οι λειτουργοί δεν διαβίβασαν το φάκελο σε άλλα άτομα, πέραν των βουλευτών». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, μάλιστα, ο κ. Σωκράτους σημείωσε πως «σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η επικεφαλής του Αρχείου, υπήρξαν περιπτώσεις όπου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επανειλημμένα δύο κοινοβουλευτικοί συνεργάτες, επικαλούμενοι οδηγίες συγκεκριμένου βουλευτή παραλήπτη, ζήτησαν να διαπιστώσουν κατά πόσον κάποια ονόματα αλλοδαπών, περιλαμβάνονταν στα έγγραφα τα οποία απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή. Η πρόσβαση δόθηκε στους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες αυτούς, χωρίς όμως να τους δοθούν οποιαδήποτε έγγραφα».
 
Στις επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων για να αποκαλύψει το όνομα ή τον κομματικό χώρο του εν λόγω Βουλευτή, ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε, λέγοντας ότι όπως έκανε και σε προηγούμενες περιπτώσεις, το θέμα επαφίεται στον συγκεκριμένο Βουλευτή να προβεί σε κάποια δήλωση, εφόσον το επιθυμεί. Οι νομικοί σύμβουλοι που ήταν παρόντες σημείωσαν και την νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που καλύπτει την μη αναφορά του ονόματος ή/και του πολιτικού χώρου.
 
Οι νομικοί σύμβουλοι Ανδρέας Αγγελίδης, Κρις Τριανταφυλλίδης και Αχιλλέας Αιμιλιανίδη επεσήμαναν επίσης πως το θέμα της έρευνας της Αστυνομίας εντός της Βουλής εμπίπτει του ζητήματος της διάκρισης των εξουσιών και ανάφεραν ότι για να γίνει έρευνα πρέπει να προηγηθεί αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα προς το Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της βουλευτικής ασυλίας συγκεκριμένου ή συγκεκριμένων Βουλευτών.
 
Η απόσπαση στοιχείων με λανθασμένο τρόπο, πρόσθεσαν, μπορεί να «μολύνει την διαδικασία» ενώπιον Δικαστηρίου – εάν φτάσει μέχρι εκεί – και να μείνουν ατιμώρητοι λόγω προβληματικής διαδικασίας, αυτοί που δεν θα έπρεπε. Τόσοι οι τρεις νομικοί, όσο και ο κ. Συλλούρης είπαν ότι η γνωμάτευση δεν έγινε για να φέρει εμπόδια στην αστυνομική έρευνα, αλλά για να υποδείξει ποιος είναι ο σωστός τρόπος.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη