Η τακτική κίνηση των Τούρκων, οι ευρωπαϊκές αναγνώσεις και η επίσκεψη Μισέλ

Με στόχο τον συντονισμό κινήσεων και τη διερεύνηση προθέσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, υποδέχεται σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον επικεφαλής του στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Ο Σαρλ Μισέλ επισκέπτεται την Κύπρο αμέσως μετά τις επαφές του στην Ελλάδα, κατά τις οποίες είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις εξελίξεις γύρω από την κρίση που προκαλούν οι Τούρκοι στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλα ζητήματα ψηλά στην ατζέντα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κρεσέντο ευρωπαϊκών επαφών, οι κυρώσεις και το ερωτηματικό του Oruc Reis
 
Ο στόχος της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρος. Θα πρέπει η Ευρώπη να στείλει αποφασιστική απάντηση στην Τουρκία για τις συνεχείς προκλήσεις και παράνομες πράξεις της, ώστε να ασκήσει επάνω της πίεση για αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
 
Τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε ένα διπλωματικό αγώνα δρόμου, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Προς αυτή την κατεύθυνση, είχε αποφασιστεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών η επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στην σχετική λίστα των κυρώσεων, όπως ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, και η τεχνική προετοιμασία μίας πρόσθετης λίστας τομεακών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για το διπλωματικό κρεσέντο του τελευταίου διαστήματος, χωρίς, ωστόσο να μπορεί να προβεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ασφαλείς προβλέψεις για το τι ακριβώς θα συμβεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, τόσο στους MED7 όσο και στο πλαίσιο των υπόλοιπων επαφών που είχε ο ίδιος και ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ίδιο μήκος κύματος... Κοινή γραμμή για κυρώσεις στην Τουρκία
 
Η συζήτηση με τον Σαρλ Μισέλ θα επικεντρωθεί σε αυτόν ακριβώς τον στόχο. Δηλαδή θα είναι μια ευκαιρία για τον Πρόεδρο να διερευνήσει τις προθέσεις των άλλων κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να προσπαθήσει να επηρεάσει και την στάση που θα τηρήσει ο ίδιος κατά την κρίσιμη Σύνοδο.
 
Είναι καλά γνωστό πως δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ιδιαίτερα αν αυτές αφορούν την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και όχι την ευρύτερη κρίση στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά τις προηγούμενες εβδομάδες τα δύο αυτά ζητήματα ήταν άμεσα συνδεδεμένα και λειτουργούσαν ως «πακέτο». Ωστόσο, σε μία ξεκάθαρη κίνηση τακτικής, πριν από μερικά εικοσιτετράωρα η Τουρκία αποφάσισε να αποσύρει το Oruc Reis, ανοίγοντας παράθυρο για διάλογο με την Αθήνα.
 
Αν και φροντίζει, μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, να καθιστά ξεκάθαρο πως το Oruc Reis θα επιστρέψει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μετά την συντήρηση, η Άγκυρα έχει καθηλώσει το πλοίο στο λιμάνι της Αττάλειας μερικές ημέρες πριν από την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα το αφήσει αγκυροβολημένο μέχρι την ολοκλήρωσή της, έτσι ώστε να δημιουργεί συνθήκες για «επένδυση» στον διάλογο από πλευράς Ε.Ε., γνωρίζοντας πως για τους Ευρωπαίους απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνέδεσε εκ νέου την έναρξη συζητήσεων με τον τερματισμό των προκλήσεων, λέγοντας πως «το πλαίσιο επιπτώσεων έχει ήδη αποσαφηνιστεί. Έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση».
 
Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως πρόκληση δεν είναι μόνο το γεγονός πως πραγματοποιούσε έρευνες το Oruc Reis αλλά και η ευρύτερη στάση της Τουρκίας, η οποία το βράδυ της Δευτέρας εξέδωσε αντι-Navtex, απαιτώντας αποστρατικοποίηση της Χίου, άλλο ένα γεγονός που καταδεικνύει πως ο προσωρινός ελλιμενισμός του πλοίου δεν σημαίνει και αλλαγή στάσης από μέρους της Άγκυρας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα και ζητά με αντι-NAVTEX αποστρατικοποίηση της Χίου
 
Λίγες ώρες αργότερα η Τουρκία ανανέωσε την Navtex που έληγε χθες για τις παράνομες γεωτρήσεις του Yavuz, εντός του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, που συνεχίζονται με ολιγοήμερες διακοπές εδώ και μήνες, ενώ φροντίζει να στέλνει το μήνυμα επί καθημερινής βάσεως πως ουδεμία πρόθεση έχει να τερματίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «είναι μία εξέλιξη που ακριβώς αποδεικνύει την πολιτική της Τουρκίας, την πολιτική της αποσταθεροποίησης και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
 
Ποντάρουν στη διάσταση απόψεων
Θεωρητικά η νέα τουρκική Navtex αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη για τους Ευρωπαίους ως προς την ανάγκη για πιο αυστηρή στάση, πλην όμως η Τουρκία ποντάρει στη διάσταση απόψεων που υπάρχει ως προς τον χειρισμό της ανάμεσα στα διάφορα κράτη-μέλη, τα οποία κάνουν διαφορετικές πολιτικές αναγνώσεις και καθορίζουν την στάση τους αναλόγως των προτεραιοτήτων που δημιουργεί η οπτική τους.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες το Yavuz-Ανανεώθηκε η Navtex
 
Οι μεγαλύτερες ενστάσεις για την επιβολή τομεακών κυρώσεων στην Τουρκία ενδέχεται να προέλθουν από την Άγγελα Μέρκελ και κάποιες χώρες που επηρεάζει άμεσα. Η Γερμανία έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης, καθώς έχει τη δική της ατζέντα, η οποία συνδέεται με άλλα ζητήματα και συμφέροντα. Φαίνεται πως μια πιο αποφασιστική αντίδραση της Ε.Ε. δεν εμπίπτει απαραιτήτως στο πλάνο που έχει και γι’ αυτό το μεγάλο στοίχημα είναι να καμφθούν οι γερμανικές αντιστάσεις.
 
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται, βέβαια, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, που είναι, το τελευταίο διάστημα, απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη Λευκωσία και την Αθήνα στο ζήτημα της Τουρκίας, στο πλαίσιο της δικής του ατζέντας, που εκτείνεται στο μεταναστευτικό, τη Λιβύη και μία σειρά άλλων θεμάτων. Η Κύπρος αναμένει μεγάλη βοήθεια από τον Γάλλο Πρόεδρο, όπως και από κάποιες άλλες χώρες, αλλά δεν παύει να χρειάζεται ομοφωνία για την λήψη αποφάσεων.
 
Ομοφωνία, ωστόσο, χρειάζεται και για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, κάτι που η Λευκωσία φροντίζει να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία, σε όποια χώρα του μπλοκ θεωρεί πως δεν πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στην Τουρκία. Αρκετές χώρες, για τους δικούς τους λόγους, πιέζουν για μια εντονότατη αντίδραση για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με τον Ζοζέπ Μπορέλ, μάλιστα, να δηλώνει χθες πως οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως Πρόεδρο και να προαναγγέλλει την υιοθέτηση κυρώσεων για έναν σημαντικό αριθμό υπευθύνων για τις βιαιότητες, την καταστολή και την εκλογική νοθεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας
 
Αν και η Κύπρος δεν διαφωνεί με την ευρωπαϊκή στάση επί του θέματος και δεν έχει επί της ουσίας καμία ένσταση με τις κυρώσεις στη Λευκορωσία, θεωρεί απαράδεκτο να σπεύδει το μπλοκ να δημιουργήσει κόστος για παραβιάσεις που λαμβάνουν χώρα εκτός ευρωπαϊκού εδάφους αλλά να κάνει τα στραβά μάτια για κατάφορες παρανομίες στις ευρωπαϊκές θάλασσες.
 
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Κούσιου, όταν ερωτήθηκε για το θέμα. «Η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας καθόσον αφορά τη Λευκορωσία ήταν πάντοτε σταθερή. Επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών είχαν δηλώσει ότι τασσόμαστε υπέρ των κυρώσεων, αλλά ταυτόχρονα είχαμε πει ότι δεν θα πρέπει η ΕΕ να αντιμετωπίζει το θέμα με δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η θέση μας είναι πως, εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και τις έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ μας, θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις για την Τουρκία. Και αυτή τη γραμμή αναμένεται να κρατήσει η Κυβέρνηση μέχρι την Σύνοδο Κορυφής.

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας