Στο ίδιο μήκος κύματος... Κοινή γραμμή για κυρώσεις στην Τουρκία

Τη θέση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις για την Τουρκία, εφόσον συνεχίζει τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και τις έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ μας, διατύπωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, μετά τη συνεδρία των πολιτικών αρχηγών. Επί τάπητος, πέραν του διπλωματικού μαραθωνίου για άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, τέθηκαν και τα τρέχοντα ζητήματα της οικονομίας. 
 
Μιλώντας μετά την ολοκλήρωσή της συνεδρίασης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πολιτικές εξελίξεις. Αναφέρθηκε και στον διπλωματικό μαραθώνιο που έχουμε αποδοθεί τον τελευταίο καιρό, είπε. Τους ενημέρωσε για τις επαφές που είχε, για τις αξιολογήσεις που έχουμε για τις εξελίξεις. Ενημέρωσε, επίσης, για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου των μεσογειακών κρατών και για τις επαφές που είχε, ενόψει του Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίουμ, σημείωσε περαιτέρω.
 
Οι αρχηγοί έτυχαν ενημέρωσης για την οικονομική κατάσταση και τα σχέδια ανάκαμψης, πρόσθεσε ο κ. Κούσιος, ενώ έγινε ενημέρωση και από τους αρμόδιους Υπουργούς.
 
«Η συνεδρία ήταν σε ένα πραγματικά άριστο κλίμα», δήλωσε ο κ. Κούσιος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Οικονομικών να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με όλα τα κόμματα, ώστε να καταγραφούν οι απόψεις τους, ενόψει και των προϋπολογισμών.

Θα τεθεί στον Μισέλ η νέα Navtex
Ερωτηθείς πώς αξιολογεί η Κυβέρνηση την ανανέωση της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Κούσιος υπέδειξε ότι «είναι μια εξέλιξη που ακριβώς αποδεικνύει την πολιτική της Τουρκίας, την πολιτική της αποσταθεροποίησης και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κάτι που αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, ο οποίος ήδη έχει αφιχθεί στην Κύπρο». Είναι, επίσης, κάτι το οποίο θα αποτελέσει με βεβαιότητα αντικείμενο συζητήσεων στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόσθεσε. 

Διασύνδεση των κυρώσεων
Κληθείς να πει κατά πόσο η Λευκωσία θα επιμείνει στη διασύνδεση κυρώσεων Λευκορωσίας και Τουρκίας, ο κ. Κούσιος είπε «να το ξεκαθαρίσω διότι έχουν προκληθεί κάποια πολιτικά σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας καθόσον αφορά τη Λευκορωσία ήταν πάντοτε σταθερή. Επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών είχαν δηλώσει ότι τασσόμαστε υπέρ των κυρώσεων, αλλά ταυτόχρονα είχαμε πει ότι δεν θα πρέπει η ΕΕ να αντιμετωπίζει το θέμα με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
 
Δεν θα μπορούσε δηλαδή στην περίπτωση της Λευκορωσίας να λαμβάνονται αποφάσεις για κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα στην περίπτωση της Τουρκίας να χρησιμοποιούνται άλλες αρχές στην εφαρμογή κυρώσεων. Η θέση μας είναι ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και τις έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ μας θα πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με τις αποφάσεις του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Βερολίνο και σε συνέχεια των όσων έχουν συζητηθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θέση μας, λοιπόν, είναι ότι θα πρέπει η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις για την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται πως, πέραν των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, παρόντες στη συνεδρία ήταν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής. 

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε, σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι «το Κυπριακό έχει μπει στις προτεραιότητες του διεθνούς παράγοντα», σημειώνοντας ότι θα έχουμε σύντομα εξελίξεις.
 
«Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στην κυβέρνηση στην προσπάθειά της για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Εμείς αυτό πράττουμε κ θα συνεχίσουμε κ τις επόμενες μέρες εντός κ εκτός», πρόσθεσε.
 

Εξελίξεις στο Κυπριακό βλέπει ο Αβέρωφ

Σε δηλώσεις προέβη και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προανήγγειλε εξελίξεις στο Κυπριακό. «Το Κυπριακό έχει μπει στις προτεραιότητες του διεθνούς παράγοντα. Εδώ και δεκαετίες δεν θυμάμαι τέτοια κινητικότητα του ευρωπαϊκού αλλά και του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό», είπε ο κ. Νεοφύτου, απαριθμώντας μια σειρά από χώρες, όπως Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, καθώς και μεσογειακές χώρες, αλλά και «ολόκληρη η Ευρώπη».
 
Αναφέρθηκε ακολούθως στις επισκέψεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο, περιλαμβανομένου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας και του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας. Για αυτό, συνέχισε, χρειάζεται ενότητα στο εσωτερικό, αλλά και προετοιμασία.
 
«Θα έρθουν κατά την άποψή μας εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και από τις εκλογές στην τ/κ κοινότητα», είπε.
 
Ερωτηθείς αν κατά τη συνεδρία βρέθηκε κοινή συνισταμένη και για τα θέματα της οικονομίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «μέσα και από μια παγκόσμια πανδημία έδειξε η κυπριακή οικονομία ότι είχε γερά θεμέλια». Μπορέσαμε, συνέχισε, να στηρίξουμε το σύνολο των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να συνεχιστεί η κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική του κράτους ως αποτέλεσμα της σωστής, όπως είπε, οικονομικής διαχείρισης των τελευταίων χρόνων.
 
«Βεβαίως και θα έχουμε φέτος μια αύξηση του δημόσιου χρέους και ένα δημοσιονομικό έλλειμμα», είπε, προσθέτοντας ότι είναι διαχειρίσιμα. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ότι η Κύπρος καταγράφει και εν μέσω αυτής της πανδημίας καλές επιδόσεις «έστω και αν είναι αρνητικά τα πρόσημα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες». Είχαμε μια αρίστη διαχείριση, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγείας αλλά και την ατομική υγεία του κάθε Κύπριου πολίτη, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε ανάρτηση με έμφαση στην οικονομία, αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε. Τόνισε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών