Συμβούλιο αρχηγών με καυτή ατζέντα και επίκεντρο τις τουρκικές προκλήσεις

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Κύπρο και εν μέσω του διπλωματικού παρασκηνίου με φόντο την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, κατά την επόμενη ειδική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 του μήνα, ο  Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει το Συμβούλιο Αρχηγών.

Στις 6:30 το απόγευμα οι πολιτικοί αρχηγοί, ανηφορίζουν στο Προεδρικό με την ατζέντα της συνάντησης να περιλαμβάνει πολλά καυτά ζητήματα. Το πρώτο, δεν είναι άλλο από τις τουρκικές προκλήσεις και τις ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπισή τους.

«Αύριο θα είναι στην Κύπρο ο κ. Μισέλ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας ενόψει και της κρίσιμης ειδικής συνεδρίας του Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου και θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στην Ανατολική  Μεσόγειο και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία», υπέδειξε σε σημερινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας. 
 
Όπως ανέφερε ο κ. Σεντώνας, η επίσκεψη του κ. Μισέλ προστίθεται σε μια σειρά σημαντικών επαφών από μέρους της Κυβέρνησης. Συναφώς, ο Παναγιώτης Σεντώντας υπενθύμισε τις τελευταίες επισκέψεις στην Κύπρο, του Αμερικανού ΥΠΕΞ, του Ρώσου ΥΠΕΞ, τις επαφές του Προέδρου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Καγκελάριο Μέρκελ, αλλά και άλλους αξιωματούχους, καθώς και τις επαφές με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.
 
«Θυμίζω την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, την απάντηση του κ. Γκουτέρες. Οπότε είναι μια περίοδος έντονης διπλωματικής κινητικότητας, την οποία επιβάλλουν οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, αλλά και η ορθή προετοιμασία για τη συνεδρία του ειδικού συμβουλίου.  Επί όλων των εξελίξεων, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, για τις επαφές που είχε, τα αποτελέσματα των επαφών του, αλλά και για να ακούσει απόψεις για τα μεγάλα ζητήματα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ως προς το ζήτημα της Λευκορωσίας η θέση της Κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Σεντώνας, κινείται εντός της πολιτικής συμφωνίας που προέκυψε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του περασμένου Αυγούστου. «Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει για όλα όσα προηγήθηκαν σε σχέση με τις επαφές που έγιναν, είτε από τον ίδιο είτε από υπουργούς της Κυβέρνησης, προκειμένου να είναι ενήμεροι οι αρχηγοί των κομμάτων. Θα τους ενημερώσει επίσης και για επαφές που ακολουθούν. Πέραν του κ. Μισέλ, αυτή την εβδομάδα φθάνουν στην Κύπρο ο Αυστριακός ΥΠΕΞ και ο Γάλλος Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα διεθνών υποθέσεων», επισήμανε ο Παναγιώτης Σεντώντας. 

Στην ατζέντα του Συμβουλίου των Αρχηγών βρίσκεται εξάλλου και η κατάσταση της οικονομίας. «Όπως οι επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ο καταρτισμός του Κυπριακού Σχεδίου για ανάκαμψη, η προετοιμασία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη και όταν οριστικοποιηθεί, θα υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Άρα, η θέση των κομμάτων ως προς τον καταρτισμό αυτού του σχεδίου είναι σημαντική», ανέφερε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»