Βλέπει θετικό βήμα την αποχώρηση του Oruc Reis η Αθήνα, πρόθυμη για διάλογο

Πολλαπλά μηνύματα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τους πολιτικούς συντάκτες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
 
Σε μια τοποθέτηση εφ' όλης της ύλης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αναλυτικά σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της οικονομίας σε εξάρτηση και με τη δεύτερη φάση της πανδημίας, με το ενδιαφέρον, ωστόσο, των δημοσιογράφων να περιστρέφεται γύρω από την τουρκική προκλητικότητα, την οποία περιέγραψε ως “δεδομένη”.
 
Χαρακτηρίζοντας επί της αρχής, “θετικό βήμα” την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχήθηκε η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια, καθώς “εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία” προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Επιμένοντας στο διάλογο ως ο “μόνος δρόμος” για την αντιμετώπιση της διαφοράς με την Τουρκία, «η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω καλόπιστα με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπεραμυνόμενος της σημερινής διπλωματικής θέσης της χώρας.
 
 «Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκλιμάκωση ή παιχνίδια εντυπώσεων από Ερντογάν-Στην Αττάλεια το Oruc Reis
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εμφανίστηκε, μάλιστα ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο. “ Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται, είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν” εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τοποθετώντας στις διερευνητικές επαφές του 2016 την επανεκκίνηση του διαλόγου.
 
Σε διαφορετική περίπτωση, «λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επισήμανε πως «αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κάτι που είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα».
 
Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι έχει ενημερώσει σχετικά την αντιπολίτευση για τις διπλωματικές επαφές με τη γειτονική χώρα, ξορκίζοντας κάθε σχόλιο περί μυστικής διπλωματίας. “Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακαλώντας την προσωπική του εμπειρία από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, “που δεν είναι η καλύτερη”.
Δηλώνοντας θετικός στην επιστροφή στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, “αν η αποκλιμάκωση είναι ειλικρινής και διαρκής θα δούμε τα υπόλοιπα ζητήματα” περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι σε αντίστοιχη περίπτωση θα επιστρέψει πρώτος στο τραπέζι των συζητήσεων.
 
Προκρίνοντας την επιστροφή στο διάλογο με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, κάνοντας λόγο για ένα “φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό”. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημόσια την συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων και ανακοίνωσε ότι “τα Rafale έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000” θα φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021, παρότι διευκρίνισε πως “δεν θα μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών”.
 
Στοχεύοντας στην αναβάθμιση υλικών και άυλων υποδομών, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε τη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής θητείας στα 18, όπως και στην παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. “Εύχομαι να μην ξαναχρειαστεί να περάσουμε από μια τέτοια φάση έντασης και στηρίζουμε την αποτρεπτικότητα των ενόπλων δυνάμεων”, κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς τα τουρκικά παράλια πλέει το Oruc Reis-Δεν ανανέωσε τη NAVTEX η Άγκυρα
 
Στα τουρκικά παράλια το Oruc Reis

Προς τα τουρκικά παράλια πλέει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, μία κίνηση η οποία αν επιβεβαιωθεί φανερώνει πως η Άγκυρα αρχίζει να πιέζεται διπλωματικά καθώς οι κυρώσεις από την ΕΕ βρίσκονται προ των πυλών.
 
Ουδείς αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν η αλλαγή ρότας του Oruc Reis αποτελεί ένα ακόμη παιχνίδι εντυπώσεων στη διπλωματική σκακιέρα ή συνιστά αποκλιμάκωση από πλευράς Ερντογάν.
 
Η Σύνοδος Κορυφής η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου και η απειλή κυρώσεων προς την Άγκυρα εάν μέχρι τότε δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως έχει «πιέσει» διπλωματικά τον Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται απομονωμένος.

 Η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2-12 Σεπτεμβρίου δεν ανανεώθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η φόρμουλα για τη Χάγη, ο «Κύκλωπας» και η επένδυση στην ασφάλεια

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον