Με προσδοκίες για άσκηση επιρροής στην Τουρκία υποδέχεται τον Πομπέο η Λευκωσία

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κύπρο. Αν και η έλευσή του στη Λευκωσία δεν ήταν αρχικά στο πρόγραμμα, γίνεται σε μία χρονικά κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδυθεί σε μία τεράστια διπλωματική προσπάθεια για τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τις εντάσεις στην αν. Μεσόγειο και τις διμερείς σχέσεις θα συζητήσει ο Πομπέο στην Κύπρο-Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Καθίσταται, συνεπώς, σαφές, πως η ευκαιρία για κατ’ ιδίαν επαφές με ένα τόσο υψηλόβαθμό Αμερικανό αξιωματούχο είναι πρώτης τάξεως, αφού η Κυβέρνηση θα μπορέσει να μεταφέρει απευθείας της θέσεις της, να αναπτύξει τα επιχειρήματά της και να ζητήσει από τις ΗΠΑ να παρέμβουν για τερματισμό της παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο φέρνει στη Λευκωσία τον Πομπέο
 
Οι Αμερικανοί ρίχνουν βάρος αυτή την περίοδο στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο και να θέλουν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην καρδιά του ΝΑΤΟ, με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει πρόσφατα επαφές τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση Πομπέο να κάνει στάση στην Κύπρο για συζήτηση φαίνεται να εμπίπτει σε αυτό το πλαίσιο, με τον ίδιο να δηλώνει πως «τα πράγματα, που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά και θέλω να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους ηγέτες εκεί στην Κύπρο για την δική τους οπτική, τους στόχους τους και τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν».  
 
Η αμερικανική διπλωματία πιέζει προς την κατεύθυνση του διαλόγου για επίλυση της κρίσης, με τον Μάικ Πομπέο να εκφράζει ελπίδα ότι τα πολεμικά πλοία θα αποσυρθούν, ώστε να λάβουν χώρα συνομιλίες. Ο ίδιος φαίνεται, άλλωστε, να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την τουρκική στάση, ενώ κατά τις επαφές του με Ελλαδίτες αξιωματούχους έδειχνε κατανόηση στις ελληνικές θέσεις.
 
Αν και το πέρασμα του κ. Πομπέο από την Κύπρο θα είναι σύντομο και οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα, αναμένεται ότι στη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών θα εγερθούν κι άλλα διμερή ζητήματα, όπως και το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μερική άρση του εμπάργκο όπλων που για χρόνια διατηρούσαν, μια κίνηση που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχέσεων Λευκωσίας-Ουάσιγκτον. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξει και υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, εάν ολοκληρωθούν εγκαίρως τεχνοκρατικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
Η επίσκεψη διευθετήθηκε την τελευταία στιγμή, στο πλαίσιο άλλης επίσκεψης που πραγματοποιούσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματισμένη του έλευση τον Ιανουάριο ακυρώθηκε επίσης τελευταία στιγμή, μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη. Η Λευκωσία ενημερώθηκε μόλις την Πέμπτη για την πρόθεσή του να έρθει και, βάσει του προγραμματισμού, θα μεταβεί απευθείας από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό αργά το απόγευμα. Μετά το πέρας της συνάντησής του με τους κυρίους Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις.
 
Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Αστυνομία, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κύπρο. Για τον σκοπό αυτό θα αποκόπτει κατά διαστήματα δρόμους στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας.
 
Διπλωματικός πυρετός
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Πομπέο πραγματοποιείται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την έλευση στην Κύπρο του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρώφ και λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
 
Είχε μεσολαβήσει η Σύνοδος των MED7 την Παρασκευή, κατά την οποία Λευκωσία και Αθήνα εξασφάλισαν την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων των μεσογειακών κρατών για μια πιο αποφασιστική απάντηση της Ε.Ε. στην Τουρκία, μέσα από την προώθηση περαιτέρω κυρώσεων, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένονται στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας για συνομιλίες. Την ίδια στιγμή, συνεχής είναι η επικοινωνία που υπάρχει με Ευρωπαίους αξιωματούχους και εταίρους, καθώς, πέραν της επίσκεψης του Μαλτέζου ΥΠΕΞ στη Λευκωσία, χθες ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας, καθώς και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ.
 
Είναι ξεκάθαρο πως η Λευκωσία ρίχνει όλες της τις δυνάμεις στην αύξηση της πίεσης προς την Τουρκία με διάφορα μέσα και αναζητεί την συμβολή άλλων διεθνών παραγόντων προς αυτή την κατεύθυνση. Αν και η προσπάθεια επικεντρώνεται εντός της Ε.Ε., οι επαφές με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και χώρες με δεσμούς και επιρροή στην Άγκυρα, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία, θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές στην προσπάθεια που καταβάλλεται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου