Έπαθαν αμόκ με τους Med 7 οι Τούρκοι-Ζητούν τα ρέστα από Κύπρο και Ελλάδα

Σε προκλητική ανακοίνωση-απάντηση στα μηνύματα της συνόδου της Κορσικής προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας φτάνοντας στο σημείο, να απαιτήσει από την Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το Oruc Reis. Αξιώνει δε από την Κύπρο έσοδα από το φυσικό αέριο και μη εμπλοκή της Ε.Ε. στα δικά της, όπως προκλητικά ισχυρίζεται η Άγκυρα, συμφέροντα. 

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, επαναφέρει επίσης το ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης» των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και την «πίεση στην "τουρκική μειονότητα» εξαπλώνοντας όλα τα θέματα της ατζέντας της τουρκικής προκλητικότητας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιφερειακές βάσεις για περαιτέρω κυρώσεις στην Άγκυρα έθεσαν οι MED7
 
Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Η κοινή δήλωση σχετικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου στην οποία έγινε δεκτή στο τέλος της έκτης συνόδου κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης των μελών της ΕΕ (Med7) που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι προκατειλημμένη, αποσπασμένη από την πραγματικότητα και στερείται νομικής βάσης.
 
Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους ισχυρισμούς της κατά του διεθνούς δικαίου και της μαξιμαλιστικές θέσεις της στο θέμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Προκειμένου να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό μας πλοίο Oruç Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου και να θέσει τέρμα στην αυξανόμενη πίεση στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης.
 
Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της ανατολικής Μεσογείου και είναι υποψήφια χώρα στην Ε.Ε.
 
Προκειμένου να υπάρχει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο ,πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, οι Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση πόρων υδρογονανθράκων, να μην εμπλέκουν την ΕΕ για τα δικά τους συμφέροντα. H ΕΕ και άλλες χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση πρέπει να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους που ακολουθούν τυφλά με το πρόσχημα της αλληλεγγύης, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ. Όταν η αλληλεγγύη είναι σωστή, γίνεται με το σωστό. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη με το άδικο».

Νέο παραλήρημα Ερντογάν 

Με ένα βίντεο από το παρελθόν επιχείρησε, λίγο προηγουμένως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαντήσει στα μηνύματα που εστάλησαν από τη σύνοδο MED7 στην Κορσική.
 
Στο βίντεο διάρκειας μόνο 10 δευτερολέπτων από την εποχή που ήταν δήμαρχος ο Τούρκος πρόεδρος ακούγεται να λέει απευθυνόμενος στους «λύκους», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «μας συγχωρείτε αλλά είμαστε πολύ μεγάλοι για εσάς, δεν μπορείτε να μας φάτε».
 
 

Περιφερειακές βάσεις για περαιτέρω κυρώσεις στην Άγκυρα έθεσαν οι MED 7

Η Άγκυρα εξοργίστηκε από την ξεκάθαρη καταδίκη, σε συνδυασμό με υποστήριξη για επιβολή κυρώσεων, που πρόσθεσαν στο καλάθι της διπλωματίας τους Αθήνα και Λευκωσία στην Κορσική, όπου πραγματοποιήθηκε χθες η Σύνοδος Κορυφής των επτά ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου.
 
Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβησαν στην Σύνοδο των Med 7, με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία αφορούσε τις τουρκικές παραβιάσεις και την ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα της Άγκυρας, ενόψει της συζήτησης της εκρηκτικής κατάστασης που δημιουργούν οι Τούρκοι από το σύνολο της Ε.Ε. Έχοντας εξασφαλίσει εκ των προτέρων και την υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου, κατέστησαν σαφές στους εταίρους τους ότι η υπομονή έχει τελειώσει και, αφού η Τουρκία δεν δείχνει πρόθυμη η κρίση να αποκλιμακωθεί με συμμόρφωση στο διεθνές δίκαιο και τερματισμό των επιθετικών ενεργειών, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει διάλογος, αποτελεί μονόδρομο για την Ευρώπη να προκαλέσει κόστος στην κατοχική χώρα.
 
Οι εύκολες κουβέντες περί αλληλεγγύης είναι σαφές πως δεν αρκούν, καθώς, παρόλο που είναι χρήσιμες και ευπρόσδεκτες, δεν αποτελούν έμπρακτη απάντηση στην πειρατική δραστηριότητα των Τούρκων στην ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και, τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα, ασκούν πλέον εντονότερες πιέσεις προς την κατεύθυνση των αυστηρότερων και πιο ουσιαστικών κυρώσεων στην Άγκυρα.
 
Γι’ αυτό και οι δύο πρωτεύουσες του Ελληνισμού έμειναν ικανοποιημένες από την ξεκάθαρη τοποθέτηση των επτά μεσογειακών εταίρων, υπέρ της αξιοποίησης όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε. για αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων. Παρά το γεγονός πως το συγκεκριμένο φόρουμ δεν έχει αυτού του είδους την εξουσία, η κοινή δήλωση, στην οποία συμμετείχαν και τρεις εταίροι που δεν είναι και πολύ «ζεστοί» έναντι των κυρώσεων, είναι ενδεικτική των προθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων