Ζητούν από την Κυβέρνησή τους να αντιταχθεί στα τουρκικά σχέδια για τα Βαρώσια Βρετανοί βουλευτές

Το θέμα του επαπειλούμενου παράνομου ανοίγματος και εποικισμού των Βαρωσίων θίγει με επιστολή του προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών εκ μέρους της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο ο Πρόεδρος αυτής σερ Ρότζερ Γκέιλ.

Μεταφέροντας παράλληλα, όπως αναφέρει, και τις θέσεις της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ην. Βασιλείου, ο επί δεκαετίες βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος επισημαίνει αρχικά στον Ντόμινικ Ράαμπ ότι οι πολυετείς προσπάθειες για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της έχουν προσκρούσει στην άρνηση της Τουρκίας και του παράνομου ψευδοκράτους, παρά τα ψηφίσματα 550 και 789 των Ηνωμένων Εθνών και τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979.

Ο σερ Ρότζερ χαρακτηρίζει στη συνέχεια ως πρόταση με «αναμφισβήτητη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ουσιώδες μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για συγκρότηση τεχνικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση και επανακατοίκηση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, απαρτιζόμενης από διεθνείς, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ειδικούς.

Αντιθέτως, σημειώνει η επιστολή, δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Οκτάι, του εκπροσώπου του Προέδρου Ερντογάν Ιμπραΐμ Καλίν και του ψευδοπρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ έχουν διατυπώσει την πρόθεση για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

«Αυτά τα αναφερόμενα σχέδια να ξανανοίξουν και να ξανακατοικηθούν τα Βαρώσια θα αντέκρουαν σαφέστατα αυτά (550 και 789) και μεταγενέστερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα δημιουργούσαν ένα τετελεσμένο που θα είχε μια καταστρεπτική συνέπεια και πιθανώς θα έπληττε ανεπανόρθωτα τις προοπτικές για μια λύση του Κυπριακού και για την επανένωση του νησιού», επισημαίνει ο σερ Ρότζερ Γκέιλ.

Προσθέτει ότι οι δεδηλωμένες τουρκικές προθέσεις δεν πρέπει να υποτιμηθούν ή να υποβαθμιστούν, καθώς «ήδη γινόμαστε μάρτυρες της εριστικότητας και των ενεργειών της Τουρκίας, περιλαμβανομένης της παράνομης δραστηριότητάς της στα ύδατα ανοιχτά της Κύπρου, η οποία το μόνο που εξυπηρετεί είναι να πυροδοτεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Συντηρητικός βουλευτής αναφέρει στη συνέχεια πως το άνοιγμα των Βαρωσίων κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πλήξει σοβαρά αν όχι κατά τρόπο μη αναστρέψιμο τις προοπτικές λύσης στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε της Κύπρου ούτε του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο σερ Ρότζερ λέει στον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ότι δηλώσεις και οι λεονταρισμοί της Τουρκίας πρέπει να προκαλούν «σοβαρή ανησυχία» στο Ηνωμένο Βασίλειο ως Εγγυήτρια Δύναμη, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως χώρα που διατηρεί βάσεις κοντά στην περιοχή Αμμοχώστου/Βαρωσίων και ως εταίρο της Κύπρου στην Κοινοπολιτεία.

«Ως εκ τούτου, προτρέπω την κυβέρνηση να εξετάσει όλα τα μέτρα και προληπτικές ενέργειες που μπορεί να λάβει ώστε να διασφαλίσει ότι τα Βαρώσια δε θα ξανανοίξουν με τρόπο που αντιβαίνει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να διατυπώσει ξεκάθαρα με τρόπο δυνατό και σαφή τη δημόσια αντίθεσή της σε μια τέτοια πιθανότητα. Είναι, κατά την άποψή μας, καθήκον της βρετανικής κυβέρνησης να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο και να σταθεί σταθερά στο πλευρό του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η επιστολή του επικεφαλής της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Κύπρο προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι Αντιπρόεδροι της Επιτροπής βουλευτές Πάμπος Χαραλάμπους (Εργατικός), Κριστίν Τζαρντίν (Φιλελεύθερη Δημοκράτης), Κάρολαϊν Νόουκς (Συντηρητική) και ο Γραμματέας Τζακ Ντρόουμι (Εργατικός).
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική