Περιφερειακές βάσεις για περαιτέρω κυρώσεις στην Άγκυρα έθεσαν οι Med 7

Άλλη μία ξεκάθαρη καταδίκη, σε συνδυασμό με υποστήριξη για πρόσθετες κυρώσεις, πρόσθεσαν στο καλάθι της διπλωματίας τους Αθήνα και Λευκωσία στην Κορσική, όπου πραγματοποιήθηκε χθες η Σύνοδος Κορυφής των επτά ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου.
 
Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβησαν στην Σύνοδο των MED7, με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία αφορούσε τις τουρκικές παραβιάσεις και την ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα της Άγκυρας, ενόψει της συζήτησης της εκρηκτικής κατάστασης που δημιουργούν οι Τούρκοι από το σύνολο της Ε.Ε. Έχοντας εξασφαλίσει εκ των προτέρων και την υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου, κατέστησαν σαφές στους εταίρους τους ότι η υπομονή έχει τελειώσει και, αφού η Τουρκία δεν δείχνει πρόθυμη η κρίση να αποκλιμακωθεί με συμμόρφωση στο διεθνές δίκαιο και τερματισμό των επιθετικών ενεργειών, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει διάλογος, αποτελεί μονόδρομο για την Ευρώπη να προκαλέσει κόστος στην κατοχική χώρα.
 
Οι εύκολες κουβέντες περί αλληλεγγύης είναι σαφές πως δεν αρκούν, καθώς, παρόλο που είναι χρήσιμες και ευπρόσδεκτες, δεν αποτελούν έμπρακτη απάντηση στην πειρατική δραστηριότητα των Τούρκων στην ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και, τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα, ασκούν πλέον εντονότερες πιέσεις προς την κατεύθυνση των αυστηρότερων και πιο ουσιαστικών κυρώσεων στην Άγκυρα.
 
Γι’ αυτό και οι δύο πρωτεύουσες του Ελληνισμού έμειναν ικανοποιημένες από την ξεκάθαρη τοποθέτηση των επτά μεσογειακών εταίρων, υπέρ της αξιοποίησης όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε. για αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων. Παρά το γεγονός πως το συγκεκριμένο φόρουμ δεν έχει αυτού του είδους την εξουσία, η κοινή δήλωση, στην οποία συμμετείχαν και τρεις εταίροι που δεν είναι και πολύ «ζεστοί» έναντι των κυρώσεων, είναι ενδεικτική των προθέσεων.
 
Στο κείμενο καταγράφεται, μεταξύ άλλων, έκφραση λύπης για το γεγονός πως η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ε.Ε. να τερματίσει τις μονομερείς,, παράνομες δραστηριότητές της και επαναβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα των επτά ηγετών να χρησιμοποιήσουν όλα τα επαρκή μέσα στη διάθεση της Ε.Ε. ως απάντηση.  Σημειώνεται, περαιτέρω, η συμφωνία τους να επιταχυνθεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Gymnich, η εργασία για πρόσθετες λίστες, με στόχο την ταχεία υιοθέτηση των προτάσεων. «Είναι η θέση μας ότι η απουσία προόδου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε διάλογο και αν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να δημιουργήσει σειρά περαιτέρω απαγορευτικών μέτρων, που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τονίζεται στην κοινή δήλωση.
 
Πρόκειται για μία καλή επένδυση ενόψει της Συνόδου που έχει προγραμματιστεί σε επίπεδο των αρχηγών της Ε.Ε. στα τέλη Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ευχαρίστησαν τους εταίρους τους για την αλληλεγγύη και την στήριξη που προσέφεραν και εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της Συνόδου.
 
«Θέλω να χαιρετίσω την ομόφωνη θέση και την αποφασιστικότητα όλων των ηγετών για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας. Συμφωνήσαμε με τους ηγέτες ως προς την ανάγκη κοινής στρατηγικής και μέτρων, εφόσον είναι αδιαμφισβήτητο πως οι ενέργειες αυτές στρέφονται σε βάρος της κυριαρχίας δύο κρατών της Ε.Ε. και της Ε.Ε. αυτής καθ’ εαυτή», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του.
 
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επανέλαβε την ελληνική θέση «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων», υπογραμμίζοντας ότι η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ασφάλεια της Ευρώπης και αυτή δεν εκχωρείται σε τρίτους. «Θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη ενόψει της Συνόδου Κορυφής», τόνισε, προσθέτοντας ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη