Οι πέντε μνηστήρες της αποκλιμάκωσης-Ποιοι φιλοδοξούν να συνετίσουν τον Ερντογάν

Η πρώτη από μια σειρά σημαντικών συναντήσεων ήταν η χθεσινή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο, στην προσπάθεια τρίτων για να επέλθει η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των τουρκικών προκλήσεων και διεκδικήσεων στην περιοχή. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο την αποκλιμάκωση στην περιοχή.
 
Θέτοντας, ωστόσο την προϋπόθεση αυτό να συμβεί από τη στιγμή που θα το ζητήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Την ώρα που η Μόσχα μέσω του κ. Λαβρόφ εξέφραζε την ετοιμότητα της για να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν την χρυσή τομή για έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος όμως με βάση την πρόταση Μισέλ θα είναι διευρυμένος.
 
Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δεν είναι οι μόνες που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα και επιθυμούν να διαδραματίσουν ρόλο στην υπό εκκόλαψη προσπάθεια για έναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και ενός ευρύτερου διαλόγου που ενδεχομένως να αφορά και την Κύπρο.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί οι εξής πρωτοβουλίες:

  • Πρωτοβουλία Μέρκελ για αποκλιμάκωση και έναρξη του διαλόγου
  • Πρόταση Μισέλ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης
  • Ετοιμότητα Λαβροφ για να διαμεσολαβήσει η Μόσχα εφόσον της ζητηθεί
  • Πληροφορίες από Ελβετία για πρόταση Τσαβούσογλου στον Ελβετό ΥΠΕΞ
  • Δήλωση Στολντεμπεργκ για έναρξη του διαλόγου μέσω ΝΑΤΟ

Τα μηνύματα της επίσκεψης Λαβρόφ
Η παρουσία Λαβρόφ στην Λευκωσία, επιβεβαίωσε τις θερμές και στενές σχέσεις που ο ίδιος προσωπικά διατηρεί με την Κυπριακή Δημοκρατία και έστειλε τα ανάλογα μηνύματα προς την Άγκυρα, τόσο για την κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και για την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
 
Όσο αφορά το πρώτο υπήρξε ξεκάθαρη η θέση του Ρώσου διπλωμάτη πως η Μόσχα καταδικάζει οποιεσδήποτε ενέργειες κλιμακώνουν περαιτέρω την ήδη κλιμακούμενη κατάσταση στην περιοχή, ενώ όσο αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε την πάγια ρωσική θέση για λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις από τρίτους. Μια θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάλογη τουρκική που θέτει ως προϋπόθεση την παραμονή των εγγυήσεων. Ο κ. Λαβρόφ υπέδειξε άλλωστε πως ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στην Κύπρο, είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
 
Η πρόταση Σαρλ Μισέλ
Στο τραπέζι, πάντως, όσο αφορά την προσπάθεια για εκτόνωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει και η πρόταση του Σαρλ Μισέλ ο οποίος έθεσε ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του την πρόταση του για διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης, με τη μορφή του «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Τουρκίας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, στη διεθνή διάσκεψη θα μπορούσαν να συζητηθούν το ακανθώδες θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση. Το στίγμα της πρότασης του, αναμένεται να θέσει και σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης σήμερα το απόγευμα με ομάδα χωρών μελών της Ε.Ε. ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Άλλωστε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο το επόμενο διάστημα, στα πλαίσια της περιοδείας του στα κράτη μέλη και πάλι ενόψει του Συμβουλίου της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου.
 
Θέλουν να αποφύγουν τις κυρώσεις
Κι αν η Άγκυρα με τη στάση της απέδειξε ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα πως αδιαφορεί και δεν «καίγεται» αν η Ευρώπη της επιβάλει κυρώσεις που θα φέρουν πλήγμα στην ήδη παρακμάζουσα οικονομία της, κάποια κράτη μέλη θέλουν με κάθε τρόπο να το αποφύγουν γιατί λόγω των στενών σχέσεων που διατηρούν με την Τουρκία θα πληγούν και οι ίδιες.
 
Μια εξ αυτών είναι και η Γερμανία με την Άγκελα Μέρκελ να συνεχίζει τον παρασκηνιακό αγώνα που ξεκίνησε από τα μέσα Ιουλίου που έχει ως στόχο αφενός να πείσει τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και αφετέρου να κρατήσει τις ισορροπίες με την Ελλάδα με την οποία είναι ισότιμο κράτος μέλος στην Ε.Ε..
 
Στόχος του Βερολίνου δηλαδή, δεν είναι άλλος από την επίτευξη της αποκλιμάκωσης πριν βρεθεί στη δύσκολη θέση να εγκρίνει τη λίστα κυρώσεων που ετοίμασε και παρουσίασε στο τελευταίο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.
 
Νέος μνηστήρας για διαμεσολάβηση
Πέραν από τις πιο πάνω πρωτοβουλίες, δημοσιεύματα στον ελβετικό Τύπο έκαναν λόγο για νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης από τον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ιγνάσιο Κάσιτς αποδέχτηκε πρόταση του ομολόγου του της Τουρκίας να αναλάβει διαμεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
 
Το δημοσίευμα που έχει σαν πηγή διαρροές από το ελβετικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών συμπεριλαμβανομένης και της επίλυσης του κυπριακού που χρονίζει 46 χρόνια με τη συμμετοχή μάλιστα της τουρκοκυπριακής πλευράς.
 
Μάλιστα επισημαίνει ότι η ελβετική πλευρά θα υποβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις «ειρηνικής διευθέτησης» των ελληνοτουρκικών διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, κάτι που αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει συναινέσει να αναλάβει το ρόλο της Ελβετίας ως διαμεσολαβητή.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για διαμεσολάβηση της Ελβετίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «καταγράφουμε τις προτάσεις για διαμεσολάβηση αλλά αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΕ, είναι η ενότητά μας, η αλληλεγγύη μας με την Κύπρο, με την Ελλάδα και η ανάγκη να βρεθεί μία λύση», ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι μονομερείς ενέργειες.
 
Η πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολντεμπεργκ να φέρει Αθήνα και Άγκυρα κοντά και οι προτάσεις του εξετάζονται από την ελληνική κυβέρνηση. H αρχική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ που παρουσίαζε τον διάλογο ως ένα γεγονός που συμφωνήθηκε στα πλαίσια της Συμμαχίας, διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την Αθήνα, ενώ έτυχε εκμετάλλευσης με τον Τσαβούσογλου ακόμα και χθες να διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του διαλόγου, αρνούμενη τις πρωτοβουλίες συμφιλίωσης του ΝΑΤΟ.
 
«Αν είναι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, τότε αφήστε τη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Όλοι λένε ότι έχει δίκιο. Έχουμε κι εμείς κάτι να πούμε. Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής. Δεν είχαν υπεροχή στο πεδίο και στο τραπέζι του διαλόγου, τώρα έχασαν και την ψυχολογική υπεροχή. Υπάρχουν πολλές περιοχές που αμφισβητούνται ανά τον κόσμο, όμως τα προβλήματα αυτά λύνονται. Η Ελλάδα δεν έχει διάθεση προσέγγισης», είπε ο Τσαβούσογλου.
 
Εξάλλου σήμερα πραγματοποιείται η συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου και θα συζητηθεί και η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ως γνωστό, η σπουδή του νορβηγού διπλωμάτη να ανακοινώσει διάλογο πριν αυτός γίνει έδωσε ασίστ στην Άγκυρα ώστε να παρουσιαστεί ως αυτή που επιδιώκει τον διάλογο, ενώ προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
 
Τον χαβά τους οι Τούρκοι
Πάντως, σε ότι αφορά την Τουρκία δεν δείχνει καμία πρόθεση μέχρις στιγμής για να συμμορφωθεί με ότι επιβάλλει το διεθνές δίκαιο σε ότι αφορά τις ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα που το Oruc Reis συνεχίζει απερίσπαστο τις έρευνες του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, Ερντογάν και Τσαβούσογλου συνεχίζουν να προκαλούν σε υψηλούς τόνους.
 
Στο μεταξύ, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ο Μελβούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες τρεις ημέρες πριν συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες των θεσμών της Ένωσης με βασικό θέμα συζήτησης την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ