Οι υποδείξεις Ερντογάν στην Ε.Ε., η πρόταση Μισέλ και η στάση των Ευρωπαίων

Ως τεστ για την ειλικρινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη στάση της ΕΕ για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο ζητώντας από τις Βρυξέλλες να κρατήσουν μια αμερόληπτη στάση στη διαμάχη με την Ελλάδα σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
 
Προκλητικά σχόλια και βήματα από Ευρωπαίους πολιτικούς για περιφερειακά ζητήματα δεν θα βοηθήσουν να υπάρξει λύση φέρεται να είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.
 
«Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει ένα τεστ ειλικρίνειας όσον αφορά το διεθνές δικαίο και την περιφερειακή ειρήνη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματικός πυρετός για τον πόλεμο νεύρων από την Άγκυρα
 
«Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να δείξουν υπευθυνότητα και να παραμείνουν δίκαιοι, αμεροληπτοι και αντικειμενικοί για όλα τα περιφερειακά ζητήματα, κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο» συμπληρώνετα στην ανακοίνωση.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες, ενώ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.
 
Είχε προτείνει «πολυμερή διάσκεψη»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε αναφέρει την Παρασκευή ότι η ΕΕ εξετάζει «πολυμερή διάσκεψη» με συμμετοχή της Τουρκίας, κατά την οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν τα θέματα των θαλασσίων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ επιδιώκει η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί στο πρότυπο της πρωτοβουλίας του Βερολίνου για τη Λιβύη με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, όπως και της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι θα διευρυνθεί η ατζέντα, προκειμένου η Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ για την Ελλάδα, θα δοθεί ως αντάλλαγμα η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχεδιάζει επισκέψεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Βιέννη θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τελείως ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στις παραβιάσεις από μέρους της Τουρκίας
 
Στην Κύπρο ο Λαβρόφ
Εξάλλου επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η επίσκεψη γίνεται λίγα 24ωρα μετά την μερική άρση του εμπάργκο όπλων από την αμερικανική κυβέρνηση και μετά τις NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις στη δικαιοδοσία της ΑΟΖ Κύπρου.
 
Ήδη από τη Δευτέρα αναμένεται να ληφθούν δρακόντεια μέτρα φρούρησης τόσο στην Λάρνακα, όπου αναμένεται να προσγειωθεί το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, όσο και στη Λευκωσία.
 
Ο κ. Λαβρόφ θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, όσο και γενικότερα την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
 
Σημειώνεται ότι η γνωστοποίηση της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Λευκωσία έγινε στις 19 Αυγούστου 2020 σε ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον ίδιο και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας.
 
Σε αυτές, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την προσήλωσή τους στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
 
Σαφές μήνυμα της Γαλλίας
Νωρίτερα, σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, τη στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
 
«Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα μέσα στον μήνα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα Γαλλίας στον Ερντογάν-«Έχουμε πολλές επιλογές για κυρώσεις και το γνωρίζει»
 
Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.
 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Λεντριάν κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
 
«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι» είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
 
Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων».
 
«Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος» σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Να σταματήσει τις δραστηριότητες που προκαλούν ένταση κάλεσε την Τουρκία ο Μισέλ
 
Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν
Όλα αυτά, με δεδομένη τη ζωτικής σημασίας γαλλική υποστήριξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει πολλά στη συνάντηση που θα έχει με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις 10 Σεπτεμβρίου, πριν από τη σύνοδο των χωρών του Νότου που οργανώνει ο Γάλλος πρόεδρος στην Κορσική.
 
Στη συνάντηση αυτή οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ολόκληρο το πλαίσιο της κοινής στάσης Ελλάδας και Γαλλίας έναντι της Τουρκίας, με δεδομένο μάλιστα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται ανοικτά πλέον και στο Παρίσι. Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να τονίσει στον Μακρόν την ανάγκη να υπάρξει κοινή γραμμή στην ΕΕ έναντι της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας.
 
Παράλληλα, η κατ’ ιδίαν συζήτηση των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθεί στο υπό συζήτηση αμυντικό σύμφωνο ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις (προχωρημένες και σε κορυφαίο επίπεδο) έχουν οδηγήσει το ζήτημα στην τελική ευθεία και επιδιώκεται να ολοκληρωθεί με τις υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν σε μία αμυντική συμφωνία.
 
Νέα επαφή Δένδια-ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ, σε διορθωτικές εισηγήσεις επί των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για την επίτευξη ελληνοτουρκικού διαλόγου αναμένεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
 
Εκεί η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τις τροποποιήσεις που προτείνει επί των προτάσεων του Στόλτενμπεργκ.
 
Εν τω μεταξύ νέες τηλεφωνικές επαφές αναμένεται να έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόσο με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου.
 
Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ θα αρχίσει κύκλο επισκέψεων με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα επαφές σε Αθήνα, Κύπρο κι ενδεχομένως και Αγκυρα για να προωθήσει την πρότασή του για πολυμερή διάσκεψη σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ανατολικότερα σύνορα της Ευρώπης.
 
Ο Μισέλ θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η συζήτηση και γι αυτό θέλει να βάλει μαζί στο τραπέζι των συζητήσεων Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, αλλά και τις Γερμανία, Γαλλία για να προωθηθεί ο διάλογος και να αποφευχθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία.
 
Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα
Έχοντας το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου η ΕΕ έχει απειλήσει με κυρώσεις την Άγκυρα εάν δεν έχει προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, η Αθήνα μέσα από μία σειρά διπλωματικών επαφών αλλά και κινήσεων θωράκισης ευαίσθητων περιοχών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.
 
Γνώμονας της ελληνικής στάσης είναι το δίπτυχο: ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται. Τελευταίο δείγμα της τακτικής της Άγκυρας είναι η σημερινή προκλητική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας το οποίο παρουσιάζει το Oruc Reis να πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αναφέροντας: «Οι φρεγάτες και οι κορβέτες που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν / προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτραπεί ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή!».
 
 
«Καμία απειλή δε μας τρομάζει»
«Ευχόμαστε ποτέ να μην χρειαστεί, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μας τρομάζει καμία απειλή» ήταν η ελληνική απάντηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος τόνισε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας ξεφεύγουν από ότι έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες.
 
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα χθεσινά τουρκικά δημοσιεύματα περί μετακίνησης τουρκικών στρατευμάτων στην Ανδριανούπολη κάνοντας λόγο για εσωτερική προπαγάνδα.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος εκτιμά ότι έως τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις, η Τουρκία θα εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα με μοχλό το μεταναστευτικό.
 
«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων έχει ενισχυθεί με δύο ομάδες της ΕΚΑΜ, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη.
 
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις που συνεχίζονται και στα νησιά, με τελευταίο παράδειγμα τις 4 τουρκικές μηχανότρατες που έφτασαν σε απόσταση 600 μέτρων από την Κάλυμνο, ο υπουργός επίσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «οι ροές μειώνονται» καθώς και ότι τα νησιά θα ενισχυθούν με 500 συνοριοφύλακες.

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία