Οι σταθμοί μέχρι το ορόσημο της 24ης-Φωνή βοώντος εν τη ερήμω για αποκλιμάκωση

Δεκαεννέα ημέρες απομένουν από σήμερα μέχρι οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντηθούν με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, όπου είναι προγραμματισμένο να συζητήσουν εκτενώς και σε βάθος το φάσμα των σχέσεων της Ένωσης με την Τουρκία, την ώρα που τα τουρκικά πολεμικά πλοία και γεωτρύπανα συνεχίζουν να πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης.
 
Σε αυτό το διάστημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζεπ Μπορέλ αναμένει ότι στην ανατολική Μεσόγειο θα υπάρξει αποκλιμάκωση και δεν θα χρειασθεί στην παρούσα φάση να ενεργοποιήσει την πρόταση του με τη λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας που έλαβε την έγκριση των υπουργών Εξωτερικών στην τελευταία Άτυπη Σύνοδο στο Βερολίνο.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν καταλήξει σε δύο διαφορετικές αποφάσεις, μια που αφορά τις κυρώσεις που ήδη ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία και πέρασαν από τη RELEX και μια δεύτερη λίστα, που αφορούσε τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις που θα τεθούν προς συζήτηση σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση μέχρι τις 24 με 25 Σεπτεμβρίου.
 
Με την όλη στάση της, γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς Άγκυρας για να υπάρξει η απαιτούμενη αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο. Συνεπώς οι 27 ηγέτες, ειδικά εκείνοι που οι υπουργοί τους είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη λίστα κυρώσεων, τόσο στο προηγούμενο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ όσο και στην Άτυπη Σύνοδο του Βερολίνου.
 
Οι χώρες που έχουν εκφράσει ανοικτά τις επιφυλάξεις τους, ήταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Μάλτα, ωστόσο έκαναν ένα βήμα πίσω λόγω της έντονης θέσης της κυπριακής πλευράς ότι σε περίπτωση πως δεν εγκριθεί η λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση για τις κυρώσεις που ζητούνταν για το ζήτημα της Λευκορωσίας.
 
Η επόμενη περίοδος, μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως άλλωστε προανήγγειλε και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται ιδιαίτερα έντονη με αλλεπάλληλες εξελίξεις ενώ δεν αποκλείεται και η κάθοδος ξένων αξιωματούχων στην Κύπρο.
 
Στην Κύπρο ο Λαβρόφ
Μεταξύ άλλων το επόμενο διάστημα την Κύπρο θα επισκεφθεί και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η συγκεκριμένη επίσκεψη, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική λόγω και τις πρόσφατης εξέλιξης με την μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία με τη Ρωσία να βλέπει με μισό μάτι την συμφωνία Κύπρου-ΗΠΑ. Μάλιστα ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο σχολίασε τις δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Κύπρο, δηλώνοντας έκπληξη για τα όσα ισχυρίστηκε η κ. Γκάρμπερ περί αποσταθεροποιητικού ρόλου στην περιοχή και συγκεκριμένα στη Συρία.
 
«Αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στην περιοχή δεν κατευθύνεται κατά κανενός, προφανώς, υποτιμούν τους πραγματικούς στόχους της Ουάσιγκτον. Δυστυχώς, οι ΗΠΑ που συχνά χρησιμοποιούν την Αρχή του διαίρει και βασίλευε, συνηθίζουν να είναι φίλοι μόνο για δικό τους όφελος και κατά άλλου, και όχι προς όφελος της ίδιας της φιλίας. Η απόδειξη γι’ αυτό είναι η επιθυμία να δημιουργήσουν ζημία στις σχέσεις Μόσχας και Λευκωσίας με την επιβολή της απαίτησής τους για άρνηση πρόσβασης των ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Κύπρου», είπε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρέσβης.
 
Η παρουσία Λαβρόφ στην Κύπρο στις οκτώ του μήνα, αναμένεται να δώσει το στίγμα των ρωσικών ενεργειών στην σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου. Μέχρι τώρα η Μόσχα αρκέστηκε σε διπλωματικό επίπεδο σε κάποιες επαφές για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, με τις σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν να είναι ιδιαίτερα θερμές, κυρίως λόγω των εξελίξεων στη Συρία.
 
Η Σύνοδος των Med7
Ιδιαίτερη κρίσιμη θεωρείται ότι θα είναι και η Σύνοδος των Med 7 στην Κορσική στις 10 Σεπτεμβρίου. Πέραν των ισχυρών μηνυμάτων που αναμένεται να στείλει ο Εμανουέλ Μακρόν περιστοιχισμένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αναμένεται να υπάρξουν και σημαντικές αποφάσεις για την παρουσία πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή μας.
 
Συγκεκριμένα στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο της Med 7, αναμένεται να υπάρξει και η τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού στρατού.  Μεταξύ άλλων Ελλάδα και Γαλλία αναμένεται να συμφωνήσουν για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να επαναβεβαιώσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόθεση της Γαλλίας για μόνιμη ναυτική παρουσία στην Κύπρο.
 
Κάθοδος αξιωματούχων στην Κύπρο
Πέραν των δύο σημαντικών ημερομηνιών το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αν και μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, υπάρχει πρόθεση από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επισκεφθούν την περιοχή μας πριν συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εξάλλου ο Πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε πως πριν τη Σύνοδο της 24ης θα επισκεφθεί, τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα.
 
Οι συγκεκριμένες επισκέψεις, θα έχουν ως στόχο να στείλουν το μήνυμα στην Τουρκία, πως οι κυρώσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση θα ενεργοποιηθούν, με απρόβλεπτες συνέπειες για την προ του φάσματος της χρεωκοπίας τουρκική οικονομία.
 
Πάντως αυτό που κύκλοι στο Βερολίνο διαδίδουν είναι πως ο κίνδυνος εκτράχυνσης της Τουρκίας μετά την επιβολή κυρώσεων α πρέπει να προβληματίσει τους 27 διότι όπως και στην περίπτωση της Ρωσίας με τις κυρώσεις για την Κριμαία, δεν υπήρξε αλλαγή στάσης. Συνεπώς στην αντίστοιχη περίπτωση, στο Βερολίνο δεν θεωρούν απίθανο μετά την εφαρμογή των κυρώσεων να υπάρξουν νέα επεισόδια με διοχέτευση μεταναστών από την Τουρκία, αλλά και συνέχιση των πειρατικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο.
 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου