Έμμεση μη αναγνώριση της κυπριακής ΑΟΖ η στάση των Ρώσων με τις Navtex

Μια μεγάλη κουβέντα ξεκίνησε από χθες το πρωί αναφορικά με τις τουρκικές Navtex που προαναγγέλλουν τη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών ανοικτά της Κύπρου για τη διενέργεια ασκήσεων από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό με τη χρήση πραγματικών πυρών.
 
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Μόσχα ενημερώνει μέσω του σταθμού της Αττάλειας που με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει εξουσιοδότηση για τις θαλάσσιες περιοχές ανοικτά της Κύπρου, για ασκήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει, αφού πάγια αρχή των Ρώσων είναι να μην ενημερώνουν καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές.
 
«Πήραν θέση υπέρ των Τούρκων οι Ρώσοι»
Αρκετά νωρίς τουρκικά μέσα έσπευσαν να αναβαθμίσουν την είδηση και να εκμεταλλευτούν το γεγονός, σημειώνοντας πως η Ρωσία αναγνωρίζει ότι, οι συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες ανήκουν σε τουρκική επήρεια.
 
Από την άλλη, ελλαδικά μέσα έκαναν λόγο για «τεράστιες περιπλοκές και κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης που ενδέχεται να δημιουργήσει η απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει σε ναυτικές ασκήσεις με πυρά σε δύο περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ανατολικά και δυτικά της Κύπρου σε μια περιοχή στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που περιλαμβάνει και τη ζώνη όπου το Oruc Reis πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες»
 
Μάλιστα σημείωναν πως «το ανησυχητικό είναι ότι για τη διεξαγωγή των ναυτικών ασκήσεων πλοίων του ρωσικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Μόσχα ζήτησε την έκδοση Navtex από την Άγκυρα, αναγνωρίζοντας ότι στις περιοχές των ασκήσεων το δικαίωμα ενημέρωσης των ναυτιλλομένων ανήκει στην Τουρκία. Πρόκειται για μια εξέλιξη μεγάλης σημασίας όπου η Ρωσία εμφανίζεται να παίρνει ξεκάθαρα το μέρος της Τουρκίας», έγραφαν.
 
Η θέση και το παράπονο της ΚΔ
Από την άλλη η Κυπριακή Κυβέρνηση, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο να επισημαίνει πως η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex. «Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο κ. Κούσιος.  η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III.
 
«Και είναι γνωστό», πρόσθεσε, «ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες navtex. Όμως έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε «όχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».   
 
Τι συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις
Είναι αλήθεια πως περίπου μια φορά το μήνα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές για ασκήσεις ανοικτά της Κύπρου. Παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν ανατολικά της Κύπρου και τον περασμένο Ιούλιο. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των γυμνασίων που πραγματοποιεί το ρωσικό πολεμικό ναυτικό που επιτηρεί τον ναύσταθμο της Λατάκια στη Συρία.
 
Οι Ρώσοι θέλοντας να τηρήσουν ακόμα και σε αυτό το επίπεδο τις ίσες αποστάσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Άγκυρας, δεν απευθύνονται σε κάποια από τις δύο πλευρές, αλλά κατευθείαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο, που εδρεύει στην Ισπανία.
 
Η Κύπρος κατά καιρούς προέτρεψε την Ρωσία να αποτείνεται στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις που πραγματοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι Ρώσοι ωστόσο επιμένουν να μην αναγνωρίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, την κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.
 
Πάντως, στην προκειμένη περίπτωση το θέμα δημιουργήθηκε λόγω της έντονης κλιμάκωσης που παρατηρείται στην περιοχή, αν και υποβόσκει εδώ και χρόνια, αφού οι ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά είναι σύνηθες φαινόμενο.
 
Αυτό που συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις είναι, μετά τη δημοσίευση των Navtex από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ασφάλειας και Ναυσιπλοΐας, ακολούθως ο σταθμός του Radio Λάρνακα να ενημερώνει με Navtex τους ναυτιλλομένους για αυτές τις ασκήσεις. Το ίδιο πράττει, θέλοντας να καταδείξει πως είναι δικός του χώρος ευθύνης και ο σταθμός της Αττάλειας.
 
Για την ιστορία οι ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, είναι προγραμματισμένες η μια που αφορά θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου για την περίοδο οκτώ με 22 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη που αφορά θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου για την περίοδο, 15 με 25 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο στις ρωσικές ασκήσεις να συμμετέχει και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, δεν υφίσταται.

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης