Άλλα ο Στόλτενμπεργκ, άλλα η Αθήνα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση έναρξης ελληνοτουρκικού διαλόγου για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία προέβη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, καθώς λίγα λεπτά μετά την ανάρτησή του, η Αθήνα την διέψευσε, λέγοντας ότι δεν αποτελεί έναρξη διαλόγου η αποστολή εγγράφου προς σχολιασμό. 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε πως μετά από συνομιλία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να γίνουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να δημιουργηθεί μηχανισμός αποφυγής συγκρούσεων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικές πηγές από την Ελλάδα, ωστόσο, διεμήνυσαν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπογράμμισαν, μάλιστα, πως αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Αθήνα ανέφερε πως «συγκράτησε» την πρόθεση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ωστόσο η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το iefimerida, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης μια συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των δύο χωρών και εξέφρασε την πρόθεση να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο η Αθήνα δεν ενημερώθηκε πότε, καθώς δεν υπήρξε επικοινωνία του κ. Στόλτενμπεργκ με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ή τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Αμύνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. 

Η αντίδραση της Άγκυρας

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία του γ.γ. του ΝΑΤΟ, αλλά αναφέρει πως οι συνομιλίες αυτές δεν σχετίζονται με την επίλυση διμερών θεμάτων.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων.

Η πρωτοβουλία αυτή, του γ.γ. η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών.

Αναμένουμε να στηρίξει η Ελλάδα αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα».

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα