Προανήγγειλε ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό και κάθοδο αξιωματούχων ο ΥΠΕΞ

Την εκτίμηση ότι μετά τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι η δική μας πλευρά εργάζεται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση.
 
«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι εργαζόμαστε ώστε να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις και ευελπιστούμε οι προσπάθειες μας να φέρουν αποτέλεσμα. Το συζητήσαμε και χθες με τις ΗΠΑ και με ΟΗΕ αλλά και με Ε.Ε.. Στόχος μετά την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα είναι να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη.
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε πως θέση της δικής μας πλευράς, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για λύση από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά. Όταν τίθεται το θέμα προς την Τουρκία βλέπουμε από τη μια, μια θετική απάντηση, όμως η διαφωνία έγκειται στο από που θα αρχίσουν οι συνομιλίες, αν δηλαδή θα συνεχισθούν από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά.
 
Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, όλα αυτά θα συζητηθούν σε ένα μεταβατικό στάδιο που θα θέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. «Δηλαδή με όσους συμμετείχαν στο Κρανς Μοντανά να υπάρξουν προοπτικές θετικής κατάληξης. Είμαστε έτοιμοι αλλά το ποιος θα εκλεγεί στην παρούσα συγκυρία είναι καθοριστικής σημασίας. Αν εκλεγεί κάποιος που δεν επιθυμεί και διαφωνεί με το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, τότε θα είναι μια αρνητική εξέλιξη. Το σκεπτικό της Κυβέρνησης είναι ότι στην παρούσα συγκυρία  ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο. Αν ο ηγέτης διαφωνεί με τον στόχο της ΔΔΟ θα είναι μια αρνητική εξέλιξη.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, επεσήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, συνομιλεί με όσους μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σημείωσε πως είναι θετικό ότι βλέπουν την ανάγκη και συμφωνούν με τη δική μας προσέγγιση. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν αυτές οι εξελίξεις.
 
Όσο αφορά την κλιμάκωση που επιχειρεί η Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε πως προκαλεί  έντονη ανησυχία. «Μετά και τις τελευταίες επικοινωνίες που έχω φαίνεται ότι η Τουρκία μεταφέρει το μήνυμα ότι θα συνεχίσει την κλιμάκωση για αυτό όλοι επενδύουν στην προσπάθεια Μέρκελ που είναι η μόνη που μπορεί να στείλει κάποια μηνύματα προς τον Ερντογάν. Η τριμερής του Βερολίνου μπορεί να απέτυχε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε επισκέψεις και στην Κύπρο και από θεσμούς ή από κράτη μέλη της Ε.Ε. πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
 
Για το θέμα του Βαρωσιού, ο υπουργός Εξωτερικών, εκτίμησε πως μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση, «να πετύχουμε τον στόχο της λύσης του Κυπριακού. Αν τελικά ο κ. Δένδιας μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ένα από τα δύο θέματα που θα συζητηθούν είναι και το θέμα της Αμμοχώστου», είπε ο ΥΠΕΞ.
 
Αναφορικά με την απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως το γεγονός ότι η άρση είναι προσωρινή, είναι καθαρά απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών. «Τέτοιου είδους αποφάσεις ανακοινώνονται για ένα χρόνο και στον ένα χρόνο γίνεται αξιολόγηση και λαμβάνονται νέες. Για εμάς η απόφαση έχει πολιτική σημασία, δεν είναι στόχος μας ούτε η στρατικοποίηση ούτε η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτό που προσφέρει η εν λόγω απόφαση αφορά θέματα που αν ενδιαφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύσει τις δυνατότητες της σε θέματα έρευνας και διάσωσης, παρακολούθησης της περιοχής στην αν. Μεσόγειο όπως για παράδειγμα ραντάρ. Δεν αφορά στρατιωτικό εξοπλισμό. Δεν αφορά ελικόπτερα, τανκς όπλα και ούτε κάθε εξής».
 
Παράλληλα υπέδειξε πως δεν υπάρχει πολιτική απόφαση για αγορά όπλων από τις ΗΠΑ και δεν είναι κάτι που υπάρχει στην ατζέντα σε αυτή τη φάση. «Η απόφαση έχει σημασία σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.  Το επόμενο βήμα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι 4-5 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Ένα θέμα που ξεκινήσαμε τις συζητήσεις επίσημα είναι το θέμα θεωρήσεων εισόδου. Προκύπτουν κάποια θέματα για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας διπλής φορολογίας. Το άλλο αφορά περιφερειακά θέματα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο