Στα άκρα οι τουρκικές προκλήσεις, δεν καταλάβει... Αλλάχ ο Ερντογάν

Εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλαν εκ νέου ξεκάθαρα μηνύματα στη γείτονα χώρα, εκφράζοντας αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και καλώντας σε αποκλιμάκωση της κατάστασης και επιστροφή όλων των μερών σε διάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άστραψαν και βρόντηξαν οι Τούρκοι-Απαντούν στην άρση του εμπάργκο με απειλές

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Παράλληλα, στη συνομιλία του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, έγινε γνωστή η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1987, καθόσον αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς (non-lethal).

Η εν λόγω εξέλιξη, συνιστά αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή καθώς και ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται από τις δύο χώρες στην ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί.

Όπως τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.

Επιπλέον, το αμερικανικό ΥΠΕΞ, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά  σχετίζεται με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, καταλήγει η ανακοίνωση, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στην Κύπρο και την Ελλάδα έστειλε στην Τουρκία η ΕΕ, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, αρμόδιο για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο να υπογραμμίζει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Στάνο και συνέχισε:

«Οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βασικό εταίρο στην αν. Μεσόγειο χαρακτηρίζει ο Πομπέο την Κυπριακή Δημοκρατία

Δημοσίευμα-βόμβα για βύθιση ελληνικού πλοίου

Η εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας προκαλεί ανησυχία καθώς πολλοί φοβούνται ένα θερμό επεισόδιο. Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό προκαλεί το δημοσίευμα – βόμβα της Die Welt σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, υποστηρίζει πως πριν λίγες ημέρες ο «σουλτάνος» διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν πολεμικό πλοίο, χωρίς όμως να υπάρξουν πολλές ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, οι στρατηγοί αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές, με αποτέλεσμα να προκριθεί το σενάριο κατάρριψης ελληνικού αεροσκάφους, όπου και ο πιλότος θα είχε τη δυνατότητα να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Πρόθεση δηλαδή της Άγκυρας φαίνεται πως ήταν η πρόκληση θερμού επεισοδίου χωρίς ανθρώπινες απώλειες, σχέδια πάντως τα οποία απορρίφθηκαν από τους τούρκους στρατηγούς.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει η Die Welt, όταν προετοιμάζεται ένας πόλεμος, ο στρατός ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αρχικά γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο με τα εμπλεκόμενα μέρη, στη συνέχεια διεξάγονται αερομαχίες, ακολουθούν προειδοποιητικές βολές και στο τέλος η επίθεση.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την τουρκική προεδρία για το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαταγή Ερντογάν για βύθιση ελληνικού πλοίου ή κατάρριψη αεροσκάφους

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους