Άνοιξε νέο μέτωπο για τα διαβατήρια-Διασταύρωσαν ξίφη Ελεγκτής και ΥΠΕΣ

Μέτωπο με το Υπουργείο Εσωτερικών ανοίγει ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού το ΥΠΕΣ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, αρνήθηκε να παραχωρήσει στοιχεία, σε σχέση με την έρευνα που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία για τα «χρυσά» διαβατήρια, στον απόηχο των διαρροών από το Al Jazeera. Από την πλευρά του, ωστόσο, το Υπουργείο τονίζει πως επιδεικνύει απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς του κράτους, αναφέροντας ότι ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για το αίτημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, την οποία και αναμένει. 
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Ελεγκτής, «χθες, 31.8.2020, λειτουργοί της Υπηρεσίας μας, μετά από συνεννόηση με την αρμόδια λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, μετέβησαν στο Υπουργείο και έλαβαν κατάλογο (χωρίς ονόματα) όλων των πολιτογραφήσεων που έγιναν μετά τις 21.5.2018 και αντίγραφο φακέλων για 5 περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στα πρόσφατα δημοσιεύματα του ξένου τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, οι οποίες, λόγω της στάθμισης κινδύνου που ακολουθείται σε περιπτώσεις δειγματοληπτικού ελέγχου, είχε κριθεί ότι θα έπρεπε να περιληφθούν στο δείγμα ελέγχου. Στη βάση του καταλόγου που λήφθηκε, η Υπηρεσία μας καθόρισε σήμερα, μετά από πρόσθετη δομημένη δειγματοληψία, άλλες 15 περιπτώσεις και λειτουργοί της Υπηρεσίας μετέβησαν στο Υπουργείο ώστε να λάβουν αντίγραφο του φακέλου και των περιπτώσεων αυτών. Η αρμόδια λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών μας ενημέρωσε ότι έχει οδηγίες να μην δώσει οποιαδήποτε άλλα στοιχεία, εν αναμονή γνωμάτευσης που έχει ζητηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».
 
Παράλληλα, ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει πως σέβεται το δικαίωμα της Κυβέρνησης ν' αναζητήσει νομική συμβουλή, ωστόσο, υποδεικνύει πώς σε περίπτωση που η τυχόν άρνηση της Κυβέρνησης βασιστεί σε σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα τότε, αρμόδιο για επίλυση του θέματος θα είναι το Ανώτατο Δικαστήριο.
 
«Αν και θεωρούμε αυτονόητο ότι η Υπηρεσία μας μπορεί να ελέγχει τις εισπράξεις της Δημοκρατίας που απορρέουν από διαδικασίες πολιτογράφησης, όπως ήδη έχει πράξει στην περίπτωση του ιδιοκτήτη αεροσκάφους το οποίο ναυλώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με σοβαρά ευρήματα ως προς την απώλεια δημοσίων εσόδων, σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμα της Κυβέρνησης να αναζητήσει νομική συμβουλή για όποιο θέμα η ίδια κρίνει ότι χρειάζεται νομική καθοδήγηση.
 
Εν τούτοις, ο σχετικός περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή 2 της Δημοκρατίας Νόμος (Ν.113(I)/2002) είναι σαφής στο ότι οι Υπουργοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, κλπ οφείλουν να μην αμελούν, παραλείπουν ή αρνούνται την προσκόμιση στον Γενικό Ελεγκτή, το ταχύτερο δυνατό, ή να μην εμποδίζουν την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε υπηρεσιακό φάκελο, βιβλίο, συμβόλαιο, σύμβαση, λογαριασμό, τιμολόγιο ή άλλο υπηρεσιακό φάκελο ή στοιχείο εναποθηκευμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλο αναγκαίο, κατά την κρίση του, έγγραφο για τους σκοπούς του ασκούμενου ελέγχου, και να μην εμποδίζουν ή αρνούνται την παροχή αντιγράφων, οποιωνδήποτε εγγράφων που αναφέρονται πιο πάνω. Φυσικά, αρμόδιος για την ενεργοποίηση του πιο πάνω άρθρου και των ποινικών διαδικασιών που προβλέπονται σε περίπτωση παραβίασης του, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, υπό την συνταγματική ιδιότητα του ως ο αρμόδιος για να κινεί οποιαδήποτε ποινική διαδικασία. Συνεπώς, εάν μέχρι την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020 δεν έχουμε λάβει τα πιο πάνω στοιχεία, θα ενημερώσουμε καθηκόντως τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
 
Σε περίπτωση που η τυχόν άρνηση της Κυβέρνησης βασιστεί σε σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα τότε, κατά την άποψη μας, αρμόδιο για επίλυση του θέματος θα είναι το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο, με βάση το άρθρο 139 του Συντάγματος, κέκτηται αρμοδιότητα να αποφασίζει οριστικώς και αμετακλήτως σε κάθε προσφυγή που αφορά σύγκρουση ή αμφισβήτηση εξουσίας ή αρμοδιότητας εγειρομένης μεταξύ οιωνδήποτε οργάνων ή αρχών της Δημοκρατίας».
 
Την ίδια ώρα η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως από προκαταρκτική επισκόπηση των πέντε φακέλων που έχουν λάβει, προκύπτουν σοβαρά θέματα ενδεχόμενης απώλειας δημοσίων εσόδων, τα οποία η Ομάδα Ελέγχου που έχει συσταθεί θα διερευνήσει ενδελεχώς, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα τα οποία ακολουθεί η Υπηρεσία.
 
«Η Υπηρεσία μας αναμένει ότι, χωρίς άλλη καθυστέρηση, θα της επιτραπεί να προχωρήσει στον πλήρη έλεγχο και των 20 περιπτώσεων που έχει περιλάβει στο δείγμα της ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο, από τις πράξεις και αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, υπήρξε απώλεια δημοσίων εσόδων. Η χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στην πληροφόρηση αποτελεί ένα εκ των οκτώ βασικών στοιχείων που θεωρούνται διεθνώς, στη βάση και δύο αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2011 και 2014, ότι διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των Ελεγκτικών Υπηρεσιών. Σε περίπτωση συνέχισης της άρνησης παραχώρησης των σχετικών στοιχείων, η Υπηρεσία μας θα ενημερώσει σχετικά το Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), με τον οποίο είναι ήδη σε επαφή, εδώ και 3 περίπου μήνες, για καθοδήγηση ως προς το χειρισμό προηγούμενων συμβάντων που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της Υπηρεσίας μας».
 
Η απάντηση του Υπουργείου 
Στην ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή απάντησε το Υπουργείο Εσωτερικών, αναφέροντας ότι επιδεικνύει απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς του κράτους και δηλώνοντας σιγουριά ότι ο ίδιος σεβασμός θα επιδειχθεί και από τον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή εν αναμονή της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, γίνεται λόγος από την Ελεγκτική Υπηρεσία για δήθεν άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να παραχωρήσει αντίγραφα φακέλων πολιτογραφηθέντων προσώπων στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και προσθέτει ότι με τη λήψη της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή ημερομηνίας 24ης Αυγούστου 2020, με την οποία ζητείτο η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου στο αρχείο πολιτογραφηθέντων, το Υπουργείο Εσωτερικών απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ζητώντας γνωμάτευση κατά πόσο πρέπει και ποιες πληροφορίες να δοθούν στον Γενικό Ελεγκτή.
 
Ακολούθως το Υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι η σύσταση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεσμεύει και το ΥΠΕΣ στον τρόπο διαχείρισης ευαίσθητων πληροφοριών. 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό