Παραμένει για 90 ημέρες το Oruc Reis-Δεν καταλαβαίνουν από κυρώσεις οι Τούρκοι

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατ. Μεσόγειο για 90 ημέρες, ανακοίνωσε απόψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ».
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του Ορούτς Ρέις στην ανατ. Μεσόγειο, που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.
 
Όπως διευκρίνισε, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές (σ.σ. περιοχές τουρκο-λιβυκού μνημονίου) και στο τέλος του 3μήνου το Ορούτς Ρέις θα πλησιάσει την (τουρκική) ηπειρωτική χώρα.
 
Αιτία πολέμου χαρακτήρισε ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ενοχλεί την Άγκυρα η επέκτασή τους στο Ιόνιο Πέλαγος. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
 
Οι προκλητικές δηλώσεις Οκτάι
 
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, αναφέρθηκε στις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία. «Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.  

Ο Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί κάθε κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο, ό,τι κι αν γίνει και πρόσθεσε πως περιμένουν ίση και δίκαιη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, έστειλε και μήνυμα στην Ευρώπη «να μην περιμένει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Το casus belli επαναφέρει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια. Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η αιτία πολέμου» για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ, παρά τις αντίθετες πρότερες δηλώσεις του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για άρση της απειλής κατά της Ελλάδας.

«Περιμένετε να το αποδεχτούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι; Το έθνος μας όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία του και την ελευθερία του δεν ακούει κανέναν. Δεν το νοιάζει όποιο και αν είναι το τίμημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε και νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από σήμερα 29 Ιουλίου έως και 11 Σεπτέμβρη στην ανατολική Μεσόγειο.

Άμεση απάντηση Δένδια

Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση το  ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις ακραίες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι για τα 12 μίλια.

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει στην απάντηση του ο Νίκος Δένδιας.

Κάλεσε παράλληλα την Τουρκία, «να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους».

«Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»