ΒΙΝΤΕΟ: Οι αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών F-16 πάνω από την Κύπρο

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Τούρκοι βίντεο από τις αερομαχίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη πάνω και ανοιχτά της Κύπρου, όταν έξι ελληνικά F-16 κατευθύνθηκαν από την αεροπορική βάση της Σούδας, στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου».
 
Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, τα ραντάρ της πολεμικής αεροπορίας της χώρας εντόπισαν τα έξι F-16 και αμέσως τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, έσπευσαν να τα εμποδίσουν. Όπως αναφέρεται, αφού απέκτησαν οπτική επαφή, προσπάθησαν να εμποδίσουν τα έξι ελληνικά μαχητικά, τα οποία, όπως σημειώνει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας απομακρύνθηκαν.
 
Ωστόσο όπως ανακοινώθηκε από την ίδια ημέρα από το ΓΕΕΘΑ, τα έξι ελληνικά πολεμικά, αλλά και τα δύο γαλλικά Rafale προσγειώθηκαν κανονικά στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα Αρχηγού της Ε.Φ. για την «Ευνομία»-«Αναδείξαμε την ικανότητα μας για διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας»
 
Η άσκηση την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε στις 10:30 όταν τα έξι ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από το Καστέλι της Κρήτης και διήρκεσε μέχρι τις 13:30 όταν οι Έλληνες πιλότοι προσγειώθηκαν και πάλι στην Κρήτη.
 
Στην άσκηση συμμετείχαν δύο γαλλικά Rafale, αεροσκάφη που μετασταθμεύουν από καιρό στην Πάφο, τα δύο ελληνικά F-16 που πήγαν στην Κύπρο την Τετάρτη και ακόμη έξι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη ειδικά για την πραγματοποίηση της άσκησης στην περιοχή της Κύπρου και δυτικότερα όπου πραγματοποιείται η άσκηση «Ευνομία» (Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία οι συμμετέχουσες χώρες).

 
Την τρίωρη μετακίνηση των μαχητικών διηύθυνε ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ευρισκόμενος στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συνεπικουρούμενος από τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.
 
Στην άσκηση των 10 μαχητικών αεροσκαφών (8 ελληνικά και 2 γαλλικά) περιλαμβάνονταν και αντικείμενα συνεργασίας με τα ελληνικά πολεμικά πλοία που κινούνται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ»
 
Η απογείωση των έξι ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52plus από την Κρήτη και η προσέγγισή τους στην περιοχή της άσκησης έγινε χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
 
Όμως, κατά την επιστροφή των έξι μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κρήτη, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν να παρενοχλήσουν τα ελληνικά F-16.
 
Αριθμός ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών που είχε απογειωθεί επίσης από το Καστέλι της Κρήτης ενεπλάκη σε εικονικές αερομαχίες με τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέποντας στους πιλότους των F-16 Block52 plus -που είχαν συμπληρώσει ήδη σχεδόν δύο ώρες συνεχούς πτήσης- να προσγειωθούν με ασφάλεια στην 115 Πτέρυγα Μάχης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Κύπρο άλλα έξι ελληνικά F 16-Προσπάθησαν να τα παρεμποδίσουν τουρκικά μαχητικά

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Στην μάχη για τον ΕΟΑ Λευκωσίας Ασσιώτης και Γιωρκάτζης-Έδωσαν το στίγμα του οράματός τους
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο