Το παρασκήνιο της λίστας κυρώσεων-Το βέτο για Μινσκ και οι ενστάσεις τριών χωρών

Ως θετική, μπορεί να χαρακτηριστεί η συμφωνία που επήλθε χθες μεταξύ των Ευρωπαίων για τη λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας που παρουσιάστηκε από τον Ζοζέπ Μπορέλ με τη διαδικασία πάντως να είναι ιδιαίτερη χρονοβόρα και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ενδεχόμενη εφαρμογή τους από τον Οκτώβριο.
 
Η συζήτηση στην Άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ, έγινε σε ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα με κάποιες χώρες που στο παρελθόν εμφανίζονταν έντονα αντίθετες στο ενδεχόμενο λήψης κυρώσεων κατά της Άγκυρας, πλέον να είναι διαλλακτικές και να αναγνωρίζουν το πρόβλημα με την πειρατική πολιτική που εξακολουθεί να διατηρεί η Άγκυρα.

ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτική συναίνεση για κυρώσεις το συντομότερο-Τελικές αποφάσεις τον Σεπτέμβριο

Ο κατάλογος κυρώσεων
Ο κατάλογος των κυρώσεων που παρουσιάστηκαν από τον Ζοζέπ Μπορέλ προφορικά στους ΥΠΕΞ έχει ως στόχο τη δημιουργία κόστους, τόσο σε οικονομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα προβλέπεται το κλείσιμο της στρόφιγγας των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία,  αλλά και την απαγόρευση δανεισμού σε τουρκικές τράπεζες από κρατικές τράπεζες της Ε.Ε..
 
Σε τεχνικό επίπεδο, οι κυρώσεις στοχεύουν στη δημιουργία νέων δυσκολιών στην Τουρκία στην προσπάθεια της να διεξαγάγει έρευνες και γεωτρήσεις στην αν. Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται πως οι προηγούμενες κυρώσεις που είχαν εγκριθεί, είχαν προκαλέσει πραγματικό κόστος στην Άγκυρα, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των εταιριών, υπό το φόβο να έχουν κυρώσεις στη δραστηριότητα τους εντός Ε.Ε., διέκοψαν κάθε συνεργασία με την ΤΡΑΟ.
 
Σε αυτό το πλαίσιο και οι νέες κυρώσεις θα προβλέπουν νέα περιοριστικά μέτρα εάν οι παράνομες γεωτρήσεις συνεχιστούν, καταχώρηση των πλοίων που συμμετέχουν σε σχετική λίστα. Επίσης προβλέπονται τομεακές κυρώσεις για πωλήσεις και προμήθεια υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεωτρητικές δραστηριότητες.
 
Κι άλλα πρόσωπα στo black list
Εξάλλου, προβλέπεται και η ένταξη και νέων προσώπων στη λίστα προσώπων που θα απαγορεύεται να ταξιδέψουν στην Ε.Ε., όπως έγινε ήδη με δύο στελέχη της ΤΡΑΟ, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία, με τα νέα ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία για να μπουν στην σχετική λίστα.
 
Πέρα από τα όποια θετικά προέκυψαν από την Άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ, είναι ξεκάθαρο πως η διαδικασία μέχρι την εφαρμογή των κυρώσεων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο.
 
Κι αυτό διότι, οι αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών, θα τεθούν ενώπιον των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που προγραμματίστηκε να διεξαχθεί το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
 
Όπως σημείωσε, πάντως, ο Ζοζέπ Μπορέλ, οι σχετικές προτάσεις θα προωθηθούν στους ηγέτες, μόνο στην περίπτωση που οι τουρκικές ενέργειες συνεχιστούν και απευθυνόμενος στην Άγκυρα έστειλε το μήνυμα για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών.
 
Πώς φτάσαμε στη λίστα κυρώσεων
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κυπριακής πλευράς, δεν είναι δυνατό να αποφασίζονται κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για εκλογική νοθεία και άσκηση βίας κατά διαδηλωτών και όχι κατά της Τουρκίας που παραβιάζει με τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την παρέμβασή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι εξαρτά τη σύμφωνη γνώμη του για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας από το αποτέλεσμα της συζήτησης για την Τουρκία την Παρασκευή.

Με άλλα λόγια, χωρίς κυρώσεις κατά της Άγκυρας δεν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά του Μινσκ. Την άποψη του κ. Χριστοδουλίδη στήριξε ο κ. Δένδιας. Η στάση αυτή φαίνεται να εντυπωσίασε. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, μόνο η Ιταλία, η Μάλτα και η Γερμανία έδειξαν δισταγμό, αλλά τελικά συναίνεσαν.

Η επιφύλαξή τους αφορούσε το προσφυγικό και την αντίδραση της Τουρκίας. Στην περίπτωση της Γερμανίας, επιπρόσθετος λόγος διστακτικότητας είναι ο διαμεσολαβητικός ρόλος που έχει αναλάβει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τις μικρές χώρες, ειδικά της Αν. Ευρώπης, ο βασικότερος παράγοντας να συμφωνήσουν σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ήταν ότι επρόκειτο για ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας κρατών-μελών της ΕΕ από την Τουρκία.

Προς την ορθή κατεύθυνση θεωρεί η Λευκωσία ότι είναι τα συμπεράσματα του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ορόσημο η 24η Σεπτεμβρίου
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε ότι η περίοδος έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου θα χαρακτηριστεί από έντονες διεργασίες και βάσει, της απόφασης της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, θα γίνει λήψη μέτρων τα οποία εισηγήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία από τα μέσα Ιουνίου, με στόχο τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.

Επιθυμία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η αποκλιμάκωση της έντασης από πλευράς της Τουρκίας. Εάν αυτό δεν γίνει ως τότε, είναι αντιληπτό, σημείωσε, ότι εισερχόμαστε σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στη σύνοδο του Βερολίνου, η Λευκωσία επιδίωξε διασύνδεση της κατάστασης στη Λευκορωσία με το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας. «Δεν μπορεί να υπάρχουν», σημείωσε, «διαφορετικές προσεγγίσεις ή επιλεκτική ευαισθησία όταν παραβιάζονται αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επισήμανε παράλληλα, ότι «υπήρξε στη σύνοδο πολιτική συμφωνία για τις επόμενες κινήσεις της Ένωσης και επαναβεβαιώθηκε η κοινή ευρωπαϊκή θέση ότι ο καθορισμός θαλάσσιων συνόρων γίνεται μέσα από διάλογο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης της Θάλασσας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, κατέληξε υποδεικνύοντας ότι ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου, «υπάρχει κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατών μελών προς την Άγκυρα,να ανταποκριθεί στην ετοιμότητα της Λευκωσίας για διάλογο ή να γίνει παραπομπή του θέματος στο δικαστήριο της Χάγης».

Ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου
Προς αυτή την κατεύθυνση ο ύπατος εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το παραθυράκι του διαλόγου, σημειώνοντας πως θα εργαστεί και προσωπικά προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα ευχαρίστησε τη Γερμανία για την πρωτοβουλία που ανέλαβε.
 
«Θέλουμε να δοθεί μια σοβαρή ευκαιρία στο διάλογο”, τόνισε και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ στην περιοχή. Καλωσόρισε δε προς αυτό τον σκοπό την γερμανική πρωτοβουλία μεσολάβησης», είπε ο Μπορέλ.
 
 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ