Η ώρα της αλήθειας στο Βερολίνο-Συζητούν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας οι ΥΠΕΞ

Έχοντας υπόψη τους και όλες τις εξελίξεις της Πέμπτης, με την Τουρκία να εκδίδει όχι μια αλλά δύο Navtex εκ των οποίων η μια αφορά τις παράνομες έρευνες του Oruc Reis, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., θα συζητήσουν σήμερα, δεύτερη μέρα του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
 
Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας, φρόντισαν να στείλουν από χθες τα ανάλογα μηνύματα στους ομολόγους τους, κάποιοι εκ των οποίων επιμένουν, πως οι πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θα εκτραχύνουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις και τις πράξεις της Άγκυρας.
 
Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου, οι 27 ΥΠΕΞ είχαν αναθέσει στον Ζοζεπ Μπορέλ να καταρτίσει τον κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αν αυτή θα συνέχιζε τις πειρατικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, όχι μόνο συνεχίζει, αλλά την ώρα που σήμερα συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ, δύο ερευνητικά σκάφη και ένα γεωτρύπανο διεξάγουν παράνομες έρευνες, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Ανάμεσα στα κράτη που μπλοκάρουν τις αυστηρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, πέραν της Γερμανίας, είναι και η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία που θεωρούν πως προέχει ο διάλογος και η εξεύρεση λύσεων μέσα από τη διαπραγμάτευση. Υπενθυμίζεται πως στο τελευταίο ΣΕΥ οι χώρες που μπλόκαραν το κοινό ψήφισμα που έθεσε ενώπιον τους ο Νϊκος Δένδιας ήταν, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Μάλτα. 
 
Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ
Στο μεταξύ. σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της Ανγκελα Μέρκελ  με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. Εξάλλου χθες έγινε γνωστό ότι υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αμερικανό πρόεδρο αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για όσα συζητήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ σημειώθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί αποκλιμάκωση.
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος επικοινώνησε εκ νέου με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της συζήτησης που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο διαβεβαιώνοντάς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι η Άγκυρα έχει καταστεί αποδέκτης της όχλησης της Ουάσινγκτον για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκδήλωσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επιδίωξή του για αποκλιμάκωση της έντασης.

Τι περιμένει ο Δένδιας
Η Ελλάδα αναμένει την παρουσίαση των επιλογών του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, για την Τουρκία, θεωρεί αυτό το βήμα αναγκαιότητα για την αποκλιμάκωση και βασίζεται στην κοινοτική αλληλεγγύη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας προ της συνεδρίασης του Gymnich στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, κατά την άφιξή του στο χώρο που διεξάγεται το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, την ανακοίνωση από πλευράς Ζοζέπ Μπορέλ του καταλόγου των επιλογών κυρώσεων σε σχέση με την Τουρκία».

«Το θεωρούμε αυτό απόλυτη αναγκαιότητα ώστε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών. «Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται αυτή η κοινότητα εθνών», είπε κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με τις διαθέσεις των άλλων Υπουργών επί της προοπτικής κυρώσεων.

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ε.Ε.»
Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ της Τετάρτης αναφέρεται ρεπορτάζ της Tageszeitung του Βερολίνου και παρατηρεί: «Έτσι πάντως δεν πρέπει να είχε φανταστεί η γερμανική προεδρία την πρώτη υπουργική σύνοδο. Όταν συναντήθηκαν οι 27 υπουργοί Άμυνας στο Βερολίνο, η Ανατολική Μεσόγειος βρισκόταν στο χείλος ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Τρία ελληνικά F-16 και τρία γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale επιδίδονταν σε ελιγμούς γύρω από την Κύπρο για να αποτρέψουν την Τουρκία».
 
Το θέμα της ελληνοτουρκικής διένεξης αλλά και της γερμανικής διαμεσολάβησης υπό τον Χάικο Μάας βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των υπ. Άμυνας, όπως βέβαια και η κρίση στο Μάλι και την Λευκορωσία, σημειώνει η TAZ. Σχετικά με την απειλή στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η TAZ παρατηρεί: «Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος εξαντλείται για την ΕΕ. Μια ανάλυση των ενδεχόμενων απειλών απαιτεί μήνες, όμως μια στρατιωτική αντιπαράθεση απειλεί ήδη τώρα την Μεσόγειο. Ελλάδα και Κύπρος επιρρίπτουν στη γερμανική κυβέρνηση ότι καθυστερεί τις δέουσες αποφάσεις. Ήδη στη σύνοδο των υπ. Εξωτερικών πριν από δέκα ημέρες υπήρχε ασυμφωνία. Ο Μάας προώθησε την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, απέσυρε όμως από το τραπέζι τις κυρώσεις προς την Τουρκία. Κύκλοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτό κρύβεται μια γερμανο-τουρκική ατζέντα. Στην πραγματικότητα η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει μόνο να διευθετηθεί η κρίση στη Μεσόγειο αλλά ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό που υπεγράφη το 2016 καθώς και η σταθεροποίηση της Λιβύης. Η Τουρκία όμως απορρίπτει τη ναυτική αποστολή της ΕΕ "Ειρήνη" στα ανοικτά της Λιβύης και παρακάμπτει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ωστόσο η Μέρκελ συνεχίζει να αναζητά τον διάλογο».


Όπως αναφέρει η τουρκικής καταγωγής ευρωβουλευτής της Αριστεράς Οζλέμ Ντεμιρέλ «η καγκελάριος Μέρκελ ήταν στο παρελθόν για την αντιδημοκρατική κυβέρνηση του AKP ένα στήριγμα». Όπως προσθέτει η Ντεμιρέλ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εάν τώρα η ίδια η Μέρκελ συμβάλει στην αποκλιμάκωση «εμείς θα το καλωσορίσουμε» (…) «Η καγκελάριος πρέπει να φέρει την Τουρκία και την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά να σταματήσει και την παράδοση γερμανικών όπλων στην Τουρκία».

Εκτενή ανάλυση για τις οικονομικές αιτίες που έχουν οδηγήσει την Τουρκία στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με μήλον τις έριδος τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο παραθέτει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung και παρατηρεί: «Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη. Τα ιστορικά, νομικά, εξωτερικοπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αλληλεπικαλύπτονται. Η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν θέλει να γίνει η νέα περιφερειακή δύναμη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αισθάνεται σε μειονεκτική θέση όταν πρόκειται για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων». Σε άλλο σημείο η FAZ σημειώνει ότι: «η διαμάχη σχετικά με την εκμετάλλευση των πιθανών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, όπως υπενθύμισε πρόσφατα o πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε θέματα που αφορούν τα ελληνουρκικά X. Γιούργκεν Αξτ». Τέλος, η ανάλυση παρατηρεί κλείνοντας ότι «στην Τουρκία ο πρόεδρος Ερντογάν μοιάζει να πιστεύει ότι η χώρα του έχει αποκλειστεί από την εκμετάλλευση των φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέπει επίσης την στρατηγική του με στόχο τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο να κινδυνεύει.»

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν προβλήτα στη Γάζα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών