Επιχειρησιακή και διπλωματική  αντεπίθεση για «Ευνομία» στην αν. Μεσόγειο

Με κοινή άσκηση της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, κάνει πρεμιέρα σήμερα η επιχείρηση «Ευνομία», με στόχο, μεταξύ άλλων την επιτήρηση των θαλάσσιων ζωνών της ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο της άσκησης ήδη δύο ελληνικά F-16, βρίσκονται στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, με την παρουσία τους, να καθίσταται σχεδόν μόνιμη στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες.
 
Εξάλλου στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» βρίσκονται και τα γαλλικά μαχητικά Raphale, τα οποία είχαν μεταβεί για λίγες ημέρες στη Σούδα.
 
Στην άσκηση μεταξύ άλλων θα συμμετέχει και η γαλλική φρεγάτα Lafayette η οποία βρίσκεται εδώ και μέρες στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα συμμετέχουν και πολεμικές φρεγάτες του ελληνικού και του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Η Κύπρος θα συμμετέχει στην άσκηση με σκάφη της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, με την παροχή ανεφοδιασμού στην αεροπορική βάση, καθώς και αναπτύσσοντας την αντιαεροπορική της ομπρέλα.
 
Η εναρκτήρια δραστηριότητα, στην οποία θα συμμετέχουν Αεροπορικά και Ναυτικά Μέσα από τις 4 χώρες, σηματοδοτεί και την έναρξη της Πρωτοβουλίας. Ενέργειες  στο πλαίσιο της Αρχικής Δραστηριότητας με την ονομασία «Ευνομία»,  θα υλοποιηθούν στο θαλάσσιο χώρο Νοτίως της Κύπρου, από σήμερα μέχρι την Παρασκευή και θα συμπεριλάβουν μεγάλο φάσμα αντικείμενων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης και φιλοδοξεί να αποτελέσει εγγύηση για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην  Ανατολική Μεσόγειο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τετραμερής ασπίδα προστασίας της αν. Μεσογείου-Αρχίζει αύριο η άσκηση «Ευνομία»
 
Δέσμευση από Γκουτέρες
Στο μεταξύ το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο έθεσε τα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων στην αν. Μεσόγειο, καθώς και το θέμα της Αμμοχώστου.
 
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τους σοβαρότατους κινδύνους που εμπεριέχει μια τέτοια κίνηση, η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των ΗΕ και θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις επί των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.
 
Ο ΓΓ των ΗΕ άκουσε με προσοχή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαβεβαίωσε ότι θα προβεί στις δέουσες ενέργειες μέσα στις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συζήτησαν για Βαρώσι και τουρκικές προκλήσεις Αναστασιάδης-Γκουτέρες
 
Άκαρπη η γερμανική πρωτοβουλία
Την ίδια ώρα, άκαρπη απέβη, ωστόσο, η γερμανική πρωτοβουλία, καθώς η Τουρκία επιμένει στην άκαμπτη στάση της. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, που επισκέφθηκε χθες Αθήνα και Άγκυρα χαρακτήρισε την κατάσταση στην αν. Μεσόγειο, Παιχνίδι με τη φωτιά, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή. Η πρωτοβουλία του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης βρίσκει την Αθήνα ανοικτή σε διάλογο, χωρίς όμως απειλές και εκβιασμούς
 
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθεί στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο, όπου θα παρουσιαστεί και η λίστα με πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία.
 
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του στην Άγκυρα την Τρίτη. Είχαν προηγηθεί συνομιλίες του Χάικο Μάας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια στην Αθήνα. Η Τουρκία εξαπέλυσε νέα απειλή κατά της Ελλάδας, ζητώντας «να μην κλιμακώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλιώς προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο». Τόνισε, όμως, ότι επιθυμεί να επιλυθεί το ζήτημα μέσω διαλόγου και διπλωματίας.
 
Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι η Γερμανία θεωρεί τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. κρίσιμες, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις αυτές βρίσκονται σε σταυροδρόμι και έως το τέλος του έτους θα έχει ξεκαθαρίσει πώς θα εξελιχθούν. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον διάλογο αλλά πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις, με περισσότερη προθυμία για συζήτηση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Περιμένουμε από την Ελλάδα και από την Τουρκία να κάνουν βήματα προς τον διάλογο στο ορατό μέλλον, σημείωσε ο κ. Μάας. Πρόσθεσε ότι ο διάλογος δεν θα είναι εύκολος, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση.
 
Νωρίτερα, ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο όνομα του Διεθνούς Δικαίου την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που είναι και ευρωπαϊκά. Επισήμανε ότι δεν υφίσταται διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και υπογράμμισε ότι η Αθήνα προσβλέπει σε κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία.
 
Η αμερικανική προσέγγιση
Στη συνολική καταδίκη της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ουάσιγκτον στην περιοχή.
 
«Οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισήμανε ο Αμερικανός υφυπουργός.
 
Εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ρίκερ υποστήριξε ότι βασικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διασφαλιστεί ότι οι γραμμές επικοινωνίας θα παραμείνουν ανοιχτές προκειμένου να υποστηριχθεί η συμμαχική ενότητα εντός ΝΑΤΟ. Συνεχίζοντας, αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και εξήγησε την οπτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι "η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο νατοϊκών συμμάχων.
 
Αυτές οι εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηρίοτητες της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν τον κίνδυνο μιας ακούσιας κλιμάκωσης". Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν προκλήσεις που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις,
 
Ο Φίλιπ Ρίκερ είπε ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί της σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Νέα προειδοποίηση για τους S-400 "Είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του καταλαβαίνουν τη θέση μας", σημείωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιτίθεται σθεναρά στην αγορά των S-400 από την Τουρκία.
 
«Η αναστολή της συμμετοχής και η εκκρεμότητα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 σε αντίδραση για την αγορά των S-400 σηματοδοτεί τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα και τη βούλησή μας να υπάρξουν συνέπειες. Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές για να θέσει σε λειτουργία τους S-400 και έχουμε τονίσει ότι το ζήτημα των S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρίκερ: Oι κινήσεις της Τουρκίας στην αν. Μεσόγειο αυξάνουν τις εντάσεις
 
Έντονη διαμαρτυρία Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Εξάλλου, την ενόχληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δύο στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σάββατο. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους υπογράμμισε ότι οι επαφές του προέδρου Ερντογάν με την ηγεσία της Χαμάς, το μόνο που κάνουν είναι να συμβάλλουν στην απομόνωση της Άγκυρας από τη διεθνή κοινότητα. Υπενθύμισε ότι η οργάνωση αυτή έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενήθηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο έχουν χαρακτηριστεί ως παγκόσμιοι τρομοκράτες.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ανέφερε «για πρώτη φορά, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία σε κοινή αεροναυτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισχυρό ευρωπαϊκό αποτύπωμα ειρήνης και συνεργασίας για εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ
Σύγκρουση συμφέροντος για λειτουργό της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου-Ζητά έρευνα από ΥΣ η Ελεγκτική