Συνεχίζεται ο πόλεμος των Navtex-Τουρκική πρόκληση για ασκήσεις νότια της Κρήτης

Νέα Navtex για ασκήσεις νότια της Κρήτης εξέδωσε η Αγκυρα. Η Navtex με αριθμό 1069/20 έχει ισχύ από τις πέντε τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου έως τις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας. Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση στις θαλάσσιες ασκήσεις θα συμμετάσχουν και «συμμαχικές μονάδες».

Η νέα τουρκική παραβατική ενέργεια έρχεται λίγο μετά την απάντηση της Αθήνας και την αναγγελία αεροναυτικής άσκησης, η οποία περιλαμβάνει και έκταση στην οποία δραστηριοποιείται το «Oruc Reis».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυναμιτίζει το κλίμα και συντηρεί την ένταση η Τουρκία-Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Όσον αφορά στην αναφορά σε «συμμαχικές μονάδες», πρόκειται για συνήθη ρητορική του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Αγκυρα δεν είναι απομονωμένη σε αυτές τις ενέργειές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η νέα Navtex δείχνει τις προθέσεις της Τουρκίας»-Τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου

Η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η νέα Navtex περιλαμβάνει τμήμα της «οριοθέτησης» που προβλέπει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κίνηση που προδίδει ότι η Αγκυρα σκοπεύει να προκαλέσει ξανά την έντονη όχληση της Αθήνας.

Ξεκινά αύριο η επιχείρηση αποκλιμάκωσης της Γερμανίας
Ξεκινά την Τρίτη το πρωί η νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας, που στόχο έχει την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τον απευθείας διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας.

Την Τρίτη στην 11.30 (τ.ω Κύπρου) ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, θα προσγειωθεί στην Αθήνα, όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Το απόγευμα, θα βρεθεί στην Άγκυρα, όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβουσογλου.

Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αποκλιμάκωση στην περιοχή και κατόπιν ο απευθείας διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας. Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, Κρίστοφερ Μπούργκερ σημείωσε πως "στην Ανατολική Μεσόγειο χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι ένταση".

Ο ίδιος έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι θα παρατείνει τη διάρκεια της NAVTEX για το Oruc Reis στην περιοχή, εκφράζοντας την λύπη του Βερολίνου για την σχετική είδηση, την οποία και χαρακτήρισε "βήμα προς την λάθος κατεύθυνση".

Ο Μπούργκερ έκανε λόγο για την ανησυχία του Βερολίνου, λέγοντας πως "οι κινήσεις αυτές επιβαρύνουν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας", ενώ προειδοποίησε την Άγκυρα πως "μια περαιτέρω κλιμάκωση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στην Τουρκία με έκδοση Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά η Ελλάδα

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού