Τα διαβατήρια, τα καρφιά του ΑΚΕΛ στον Αναστασιάδη και η «οργανωμένη προσπάθεια»

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση από το δίκτυο Al Jazeera ρεπορτάζ που φέρει την χώρα να παραχώρησε Κυπριακό διαβατήριο σε άτομα που δεν έχουν καθαρό ποινικό μητρώο και είτε έχουν φυλακιστεί στις χώρες τους, είτε θεωρούνται ύποπτα για εγκληματικές πράξεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στο Al Jazeera το ΥΠΕΣ-«Τα άτομα πληρούσαν τα κριτήρια για το Επενδυτικό Πρόγραμμα»
 
Τα καρφιά του ΑΚΕΛ
Πιο σφοδρή είναι η αντίδραση του ΑΚΕΛ, που ζητά έρευνα για το θέμα κατακεραυνώνοντας Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ.

Είναι «εκπληκτική η λογική του Δημοκρατικού Συναγερμού, των κυβερνώντων γενικότερα, αλλά λυπούμαι να παρατηρήσω και μέσων ενημέρωσης αναφορικά με το θέμα των διαβατηρίων» δήλωσε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο δημοσίευμα της Κυριακής του Al Jazeera αλλά γενικότερα.

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «σε αυτό το θέμα όπως και σε αρκετά άλλα, οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν αφήσει εκτεθειμένη διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία κατ’ επανάληψη και αντί λοιπόν να απολογηθούν για αυτές τις συμπεριφορές τους, προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες τους σε άλλους οι οποίοι αναδεικνύουν τον καταχρηστικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν και εξακολουθούν να λειτουργούν σε κάποιες περιπτώσεις για το συγκεκριμένο θέμα».

«Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έχει βοηθήσει την κυπριακή οικονομία σε πολύ κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές και είναι η κατάχρησή του από τους κυβερνώντες που έχει προκαλέσει όλα αυτά τα προβλήματα», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

 Η προσέγγιση τους θυμίζει το «μην μιλάς, μην γελάς κινδυνεύει η Ελλάς» και μην εκφράζεις άποψη γιατί κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού και αναφέρθηκε σε κάποιους οι οποίοι, όπως είπε, «συγχύζουν την Κυπριακή Δημοκρατία με τον Νίκο Αναστασιάδη». «Για μας η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ο Νίκος Αναστασιάδης» κατέστησε σαφές ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για να θέσει το ερώτημα «πότε βελτιώθηκε το πλαίσιο» δίνοντας την απάντηση ότι «βελτιώθηκε μετά από πάρα πολλές πιέσεις που ασκήθηκαν στο εσωτερικό από το ΑΚΕΛ και από άλλα πολιτικά κόμματα και μετά από τη διεθνή κατακραυγή».

 Για το ΑΚΕΛ, είπε ο Γενικός του Γραμματέας, «υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα τα οποία επαναλαμβάνουμε και θέλουμε να απαντηθούν».

 «Ήταν μόνο το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι συμμετείχαν στα οποιαδήποτε γραφεία τα οποία ανέπτυξαν δράση γύρω από το θέμα της έκδοσης διαβατηρίων;» διερωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΚ ο οποίος κλείνοντας δήλωσε ότι «θα ήταν καλά να μας πουν και πόσα διαβατήρια έχουν εκδοθεί από τα συγκεκριμένα γραφεία».
 
Εξηγήσεις από την Κυβέρνηση ζητά, από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών, κάνοντας λόγο για ρεζίλεμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις ούτως ώστε να διαγράψει τις όποιεσδήποτε σκιές αφήνονται να αιωρούνται, γύρω από το σύστημα πολιτογραφήσεων. Η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει και να παρέχει απόλυτη διαφάνεια σε ότι αφορά στις διαδικασίες αλλά και στους μηχανισμούς εξέτασης και έρευνας των αιτούντων για κυπριακή υπηκοότητα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι αρμόδιοι απέκρυψαν στοιχεία ή δεν προχώρησαν στη δέουσα έρευνα, τότε πρέπει να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, για να δοθεί ένα τέλος επιτέλους στο διεθνή διασυρμό του ονόματος της χώρας μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Βολές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο ΔΗΣΥ, αναφέροντας πως το πρόγραμμα έχει συνεισφέρει στην οικονομία.

«Το γεγονός ότι έχριζε βελτιώσεων ήταν επίσης παραδεκτό, πρωτίστως από την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου έγιναν σημαντικές αλλαγές που αυστηροποιούν το πλαίσιο παραχώρησης υπηκοότητας αλλά και που ταυτόχρονα ενισχύουν και τη διαφάνεια. Η δε τελευταία βελτίωση έγινε μόλις πριν τρεις εβδομάδες, με τους συγκεκριμένους κανονισμούς να υπερψηφίζονται από τη βουλή».

Το κυβερνών κόμμα αναφέρει σε ανακοίνωση πως «υπάρχουν όμως και ερωτηματικά που προκύπτουν τόσο για το χρόνο δημοσιοποίησης από το Αl Jazeera, όσο και για το γεγονός της μη παρουσίασης στο ρεπορτάζ των βελτιώσεων και της αυστηροποίησης του πλαισίου».

Και έριξε βολές στο ΑΚΕΛ. «Ερωτηματικά προκύπτουν όμως και από τη στάση του ΑΚΕΛ που δεν έχασε την ευκαιρία, άλλη μια φορά, να προτάξει τη χαιρεκακία του μέσα από σχετική ανακοίνωσή η οποία, δεν είναι την κυβέρνηση που πλήττει αλλά την Κύπρο. Και αυτό θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από το ΑΚΕΛ».
 
Βλέπουν οργανωμένη προσπάθεια κατά της Κύπρου 
Περιπτώσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών του παρελθόντος προβάλλει το Al Jazeera στο αρνητικό δημοσίευμά του για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), αναφέρουν το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ.
 
Το ΚΕΒΕ με ανακοίνωσή του προχώρησε περαιτέρω κάνοντας λόγο για «οργανωμένη προσπάθεια κατά της Κύπρου, στον απόηχο των δημοσιεύσεων του δικτύου  Al Jazeera που αφορούν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ)».
 
«Οι περιπτώσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αφορούν πολιτογραφήσεις που έγιναν στη βάση προηγούμενων κανονισμών και στη βάση των νέων κανονισμών μας δίδεται η δυνατότητα να τις επανελέγξουμε εάν και εφόσον ευσταθούν οι κατηγορίες».
 
Στην ανακοίνωσή του, το ΚΕΒΕ σημειώνει πως «έχουμε ίσως το πλέον αυστηρά εποπτευόμενο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που έγιναν το 2019 αλλά και προ ολίγων ημερών από το Κοινοβούλιο».
 
«Το ΚΕΒΕ προβληματίζεται ιδιαίτερα για τη χρονική στιγμή που το συγκεκριμένο δίκτυο επαναφέρει το θέμα αλλά και ως προς τον τρόπο που ξένα κέντρα αποφάσεων στοχοποιούν και διαβάλλουν με οργανωμένο τρόπο την  Κύπρο», προσθέτει.
 
Στη δική της ανακοίνωση, η ΟΕΒ σημειώνει πως «το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) παρουσιάζεται σήμερα από το Al Jazeera με άκρως αρνητικό τρόπο, με αναφορές σε παρελθούσες περιπτώσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών, οι οποίες μετά τον εκσυγχρονισμό του Προγράμματος επανεξετάζονται από τις αρμόδιες Αρχές και για κάποιες εξ αυτών ήδη ανακοινώθηκε έναρξη διαδικασίας ανάκλησης». 
 
«Σε μια συγκυρία που ο τόπος μας βρίσκεται λόγω της πανδημίας σε δεινή οικονομική θέση και το Κράτος με τις παραγωγικές δυνάμεις έχουν αποδυθεί σε εκστρατεία προσέλκυσης αξιόπιστων διεθνών επενδύσεων, οι αναφορές του Al Jazeera πλήττουν την εικόνα του Επενδυτικού μας Προγράμματος και τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Κυπριακής οικονομίας», προσθέτει.
 
Σημειώνοντας πως παρακολουθεί συστηματικά την πορεία εξέλιξης του Προγράμματος, η ΟΕΒ τονίζει πως το πρόγραμμα με τις διαρκείς βελτιώσεις του «αποτελεί εδώ και καιρό πρότυπο ανάμεσα στα Προγράμματα παρόμοιου τύπου που εφαρμόζουν οι 20 από τις 27 χώρες Μέλη της ΕΕ».

Δειτε Επισης

Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ