Δυναμιτίζει το κλίμα και συντηρεί την ένταση η Τουρκία-Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Επιχειρεί να συντηρήσει το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επεκτείνοντας έως τις 27 Αυγούστου την παράνομη Navtex, βάσει της οποίας το Oruc Reis παραβιάζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα το τελευταίο διάστημα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανανέωσε τη Navtex του Oruc Reis για άλλες τρεις μέρες η Τουρκία

Κίνηση με την οποία η Άγκυρα «δυναμίτισε» την όποια προοπτική διαλόγου – τουλάχιστον άμεσα – με την Ελλάδα, εκθέτοντας παράλληλα και τη Γερμανία που πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση.

Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα εκθέτει όμως και τη Γερμανία, σε ό,τι αφορά την επιρροή της Άνγκελα Μέρκελ η οποία έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα προκειμένου οι δύο χώρες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου αποτρέποντας το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή και σύρραξης όσο η Γερμανία κατέχει την προεδρία της ΕΕ.
 
Πλέον η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Mάας, στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, θα γίνει σε πολύ διαφορετικό κλίμα, από αυτό που υπολόγιζε η Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμη σημασία αποκτά η επίσκεψη του Μάας την ίδια μέρα στην Άγκυρα προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση του Μάας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 25 Αυγούστου, με την Αθήνα όμως να έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση και όλους τους τόνους ότι με το Oruc Reis να μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την τουρκική προκλητικότητα να συνεχίζεται αμείωτη δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου.
 
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αφού η Τουρκία δείξει έμπρακτα ότι προχωρά σε αποκλιμάκωση της έντασης, είναι έτοιμη για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016, όπως προτείνει και η Γερμανία, για τη μονή διαφορά μας που είναι η υφαλοκρηπίδα.
 
Σε διαφορετική περίπτωση θα αυξήσει μαζί με την Κύπρο την πίεση προς την ΕΕ να λάβει ως οφείλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, μήνυμα που προφανώς θα επαναλάβει στον Μάας, ο οποίος σύμφωνα πάντα με το μέχρι τώρα πρόγραμμα όπως το μεταφέρουν διπλωματικές πηγές το απόγευμα της Τρίτης θα μεταβεί στην Άγκυρα.
 
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Αυγούστου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου αναμένεται ότι ο Υπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει ένα έγγραφο επιλογών για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Πριν την εκ νέου κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, καταβάλλονταν προσπάθειες, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, για να πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα (28/8) στο Βερολίνο, η επόμενη τριμερής συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας (Σουρανή, Καλίν, Χέκερ), στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναθέρμανση των διερευνητικών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.
 
Όμως, μετά τις νέες επικίνδυνες επιλογές της Τουρκίας η πιθανότητα να «τιναχθεί στον αέρα» ο προγραμματισμός αυτός είναι πολύ μεγάλη, κάτι που σημαίνει βίαιη επιστροφή στο σημείο μηδέν.
 
Σε επιχειρησιακή και διπλωματική ετοιμότητα η Αθήνα
Η κίνηση από πλευράς Τουρκίας να κρατήσει το Oruc Reis να… περιπλανιέται στην Ανατολική Μεσόγειο και μέσα – έξω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της Αθήνας που από την αρχή ξεκαθάριζε πως η αναφορά από πλευράς της γειτονικής χώρας στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική, τόνισαν διπλωματικές πηγές, αντιδρώντας στην επέκταση της Navtex.
 
«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική» ήταν η άμεση αντίδραση του Μαξίμου, με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές να συμπληρώνουν πάντως ότι «με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».
 
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να διεθνοποιήσει τα προβλήματα που δημιουργεί η προκλητικότητα της Τουρκίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολική Μεσογείου.
 
 Σε κάθε περίπτωση πάντως, ειδικοί τονίζουν πως η ημερομηνία επέκτασης της παράνομης Navtex μόνο τυχαία δεν είναι. Συγκεκριμένα, αξίζει να σημειωθεί πως η τρίμηνη περίοδος από το αίτημα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου λήγει στις 28 Αυγούστου. Την ίδια μέρα προσανατολίζεται από τη Γερμανία η έναρξη διαδικασίας διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, η οποία πάγωσε μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, στην οποία η Αθήνα δήλωνε ανοιχτή, υπό τον όρο να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες.
 
Εως και το βράδυ της Κυριακής το Oruc Reis κινούνταν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίζει τις… βόλτες του έως και την Πέμπτη, με το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή και να παρακολουθεί το τουρκικό πλοίο και τη συνοδεία του 24 ώρες το 24ωρο.
 
ΠΗΓΗ: in.gr


 

Δειτε Επισης

Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα