Τα έψαλλε στους Ευρωπαίους ο Πρόεδρος για τις χλιαρές αντιδράσεις

Την επιβεβλημένη ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί τις αρχές και αξίες που τη διέπουν σε κάθε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, και όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε παρέμβαση του κατά τις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. 
 
Το Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ με αντικείμενο την ανασκόπηση την εν εξελίξει κατάσταση στη Λευκορωσία μετά τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών στη χώρα στις 9 Αυγούστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επαναβεβαιώθηκε λεκτικά η αλληλεγγύη των 27-«Όλες οι επιλογές στο τραπέζι», τόνισε ο Μισέλ
 
Στην Παρέμβαση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, και όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την προσέγγιση και την άμεση αντίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λευκορωσία, υπογραμμίζοντας ότι «αναμένω, ωστόσο, την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
 
Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από την Τουρκία, υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, στο ίδιο το έδαφος της και ενάντια του ιδίου του λαού της, με φίμωση του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, με φυλακίσεις δημοσίων λειτουργών και άλλες δεκάδες χιλιάδες κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της έναντι των θαλασσίων ζωνών Κύπρου και Ελλάδας.
 
Τόνισε ότι η ΕΕ έχει την ευθύνη να αντιδράσει σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις έναντι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την ΕΕ.
Για την τουρκική προκλητικότητα και παράνομη δράση μίλησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ενόψει της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που ο Πρόεδρος του ΕΣ συγκάλεσε για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, εκφράσθηκε εκ νέου η στήριξη των εταίρων σε Κύπρο και Ελλάδα και η δέσμευση της ΕΕ να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα. Εντός των επόμενων εβδομάδων, ενόψει του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (GYMNICH) και της έκτακτης Συνόδου του ΕΣ του Σεπτεμβρίου, η ΕΕ θα εξετάσει εκ νέου όλες τις παραμέτρους του προβλήματος με στόχο τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας. 

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον Τύπο ότι πέραν της Λευκορωσίας, "ορισμένα Κράτη Μέλη έθεσαν το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο". Σημείωσε ότι οι 27 εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και επαναβεβαίωσαν τα συμπεράσματα για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή. Ο ίδιος τόνισε ότι "όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι" και ενημέρωσε πως θα επιστρέψουν στο θέμα στην επόμενη συνάντησή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας