Η χολωμένη Μέρκελ, ο επικείμενος διάλογος και το ενδεχόμενου νέου ατυχήματος

Ιδιαίτερα κρίσιμη σε όλα τα επίπεδα θεωρείται η εβδομάδα στην οποία εισερχόμαστε, αναφορικά με τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο μετά την πλήρη αποθράσυνση της Τουρκίας, που επιμένει να λειτουργεί ως ο πειρατής της περιοχής, διατηρώντας μέχρι αυτή την ώρα τρία ανοιχτά μέτωπα ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές, που με βάση το διεθνές δίκαιο δεν της ανήκουν. 

Μετά την αποτυχία του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της περασμένης Παρασκευής, να εκδώσει κοινό καταδικαστικό ψήφισμα, το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο σύνθετο, αφού πλέον είναι δεδομένο, πως η στάση της Άγκελα Μέρκελ, που τον περασμένο Ιούλιο λειτούργησε πυροσβεστικά για να επέλθει η αποκλιμάκωση, αυτή τη στιγμή έχει μετατοπισθεί υπέρ των τουρκικών και εναντίον των ελληνικών θέσεων. 

Κι αυτό διότι, το Βερολίνο κρατά μανιάτικο στον Κυριάκο Μητστοάκη και τον Νίκο Δένδια, το γεγονός ότι δεν υπήρξε νωρίτερα ενημέρωση για την υπογραφή της συμφωνίας για τμηματική ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Αυτή η κίνηση προκάλεσε την αποχώρηση των Τούρκων από τον διάλογο που ήταν έτοιμος για να ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα. Για αυτή την εξέλιξη η Άγκελα Μέρκελ θεωρεί υπεύθυνη την Αθήνα και το έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοιχτά της Κύπρου η φρεγάτα «Kemal Reis» που χτυπήθηκε από την «Λήμνος»

Ήδη, μετά το τέλος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, γερμανικά ΜΜΕ πρωτοστατούν στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος και με δεδομένο ότι η Γερμανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μπλοκάρει ουσιαστικά μια δυναμική στάση της ΕΕ στην καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, γεγονός μάλιστα που οδήγησε την Ελληνική πλευρά να μπλοκάρει με τη σειρά της κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τη Λευκορωσία που ήταν το κύριο θέμα συζήτησης την Παρασκευή.

Αυτό που επιζητεί το Βερολίνο, είναι να οριστικοποιηθεί ο διάλογος για τα ελληνοτουρκικά μετά την 23η Αυγούστου, όταν και θα έχει ολοκληρώσει το πήγαινε έλα από την ελληνική στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis. Αυτό από μόνο του δείχνει τις προθέσεις των Γερμανών, οι οποίοι σε αυτή τη φάση, προσπαθούν να αποδείξουν στον Ταγίπ Ερντογάν πως μπορεί να υπολογίζει στη δική τους στήριξη. 

Αυτό που δεν υπολογίζουν όμως είναι πως ατυχήματα όπως αυτό της περασμένης Τετάρτης με την επακόμβυση της φρεγάτας Λήμνος στην τουρκική φρεγάτα Kemal Reis μπορεί να επαναληφθούν και να μην έχουν την αίσια κατάληξη που είχε το συγκεκριμένο περιστατικό. 

Όπως και να έχει, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το Oruc REis θα ολοκληρώσει τις όποιες έρευνες διεξάγει και ακολούθως θα υπάρξει νέα προσπάθεια για δομημένο διάλογο. Ένα διάλογο, ωστόσο, που είναι καταδικασμένος να αποτύχει πριν καν ξεκινήσει, από τη στιγμή που η Άγκυρα επιθυμεί να πάει για να συζητήσει μια σειρά από άσχετα ζητήματα με τις θαλάσσιες ζώνες και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, που η Αθήνα θεωρεί πως είναι η μόνη διαφορά που θα πρέπει να συζητηθεί στην παρούσα φάση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο πακτωλός χρημάτων για έρευνες, η πλήρης αποτυχία και οι στόχοι του Ερντογάν

Οι όροι του διαλόγου
Η Τουρκία εμφανίζεται μεν στα λόγια υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων αλλά στην πραγματικότητα αντιστρέφει τα γεγονότα και εμφανίζεται ως θύμα … ελληνικών προκλήσεων!

Στην πραγματικότητα η Άγκυρα ζητάει διάλογο με όρους αποδοχής από τους συνομιλητές της του τουρκικού δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας».

Από την πλευρά της η Ελλάδα τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και του Νίκου Δένδια, έχει ξεκαθαρίσει πως διάλογος με όρους προκλήσεων και παραβιάσεων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει, «είναι χωρίς αντικείμενο» όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο πρωθυπουργός στη δήλωση παρέμβασή του την προηγούμενη Τετάρτη.

Σε επίπεδο συμβούλων
Σε περίπτωση πάντως που επανεκκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γέφυρες επικοινωνίας σε πρώτη φάση αναμένεται να είναι σε επίπεδο συμβούλων.

Συγκεκριμένα, όπως συνέβη και κατά την τριμερή του Βερολίνου, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, από την ελληνική πλευρά και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, από την άλλη.

Όπως αναφέρουν πηγές, αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσά τους μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται δια ζώσης συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απάντηση στο εάν διεξάγει έρευνες τελικά το Oruc Reis

Νέα παρέμβαση Μπορέλ
Στο μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη δραστηριότητα του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ, και να εμπλακεί άμεσα σε ευρύ διάλογο με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει τα εξής: «η σημερινή ανακοίνωση από την Τουρκία για νέες δραστηριότητες γεώτρησης από το σκάφος Yavuz σε μια θαλάσσια ζώνη που οριοθετήθηκε από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο”.

«Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για την άμεση αποκλιμάκωση, που είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις διαρκείς λύσεις, όπως επανέλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή», αναφέρει ο Ζ. Μπορέλ.

«Καλώ τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να εμπλακούν πλήρως και με καλή πίστη σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη δραστηριότητα του Yavuz ο Μπορέλ

Αμερικανική εμπλοκή
Αυτό που διαφαίνεται τις τελευταίες ώρες, είναι η ενεργότερη αμερικανική εμπλοκή στις εξελίξεις. Ο ίδιος ο Μάικ Πομπέιο ο οποίος συνάντησε τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, του μετέφερε το ξεκάθαρο μήνυμα για την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που επισκέφθηκε την Κυριακή τη Λάρνακα όπου  κατά τη συνάντηση του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού από όλους του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός των θαλασσίων της ζωνών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξετάσθηκαν συγκεκριμένα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους προς αμοιβαία επωφελείς κατευθύνσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί, και συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της ενέργειας, της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, καθώς και τον εν εξελίξει διάλογο για την κατάργηση των θεωρήσεων για Κύπριους πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρο μήνυμα Πομπέο στους Τούρκους-Επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Α. Μεσόγειο

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης