Στη σκιά των νέων εμπρηστικών δηλώσεων Ερντογάν-Τσαβούσογλου συνεδριάζει το ΣΕΥ

Πριν από λίγο ξεκίνησε το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο γίνεται με τηλεδιάσκεψη και θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται. Στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται εκτός από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ο Λίβανος και η Βενεζουέλα.

Το μήνυμα πως θα πρέπει να αντιληφθεί η Άγκυρα ότι οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ θα έχουν συνέπειες, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Δένδιας αναφέρεται στη συνεδρίαση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που είναι σε εξέλιξη, προτάσσοντας πως σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία η ΕΕ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι έκνομες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι αποδεκτές και πρέπει να τερματισθούν.
 

Σημειώνει πως ζήτησε τη σύγκλησή του Συμβουλίου προκειμένου να γίνει συζήτηση για τη διευρυνόμενη και κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα και επισημαίνει πως είχε προϊδεάσει τους ομολόγους του στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 13 Ιουλίου, ότι, αναλόγως της συμπεριφοράς της Τουρκίας, θα ήταν αναγκασμένος να το ζητήσει. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι είχε επικαλεστεί και το Άρθρο 42 των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, αναλόγως των εξελίξεων, παραμένει μια επιλογή.

Υπενθυμίζει πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να προετοιμάσει μια λίστα κυρώσεων, η οποία θα στοχεύει στην τουρκική οικονομία και σημειώνει ότι «θα έχουμε επιπλέον την ευκαιρία να συζητήσουμε για την τουρκική παραβατικότητα, στο πλαίσιο του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».

Όσον αφορά τη σημερινή συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως θα του εκφράσει την ανησυχία της Ελλάδας, αλλά και μιας σειράς άλλων κρατών στην περιοχή, ότι η τουρκική παραβατικότητα υπονομεύει πέραν των άλλων τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στρέφεται ευθέως κατά των αρχών και της συνοχής του ΝΑΤΟ, ενώ προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η σημερινή Τουρκία ασπάζεται τις ίδιες αξίες με τον αποκαλούμενο δυτικό κόσμο.

Υπενθυμίζει ότι ο κ. Πομπέο είχε λάβει σαφή θέση κατά της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, στην υπογραφή της τροποποιημένης αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (MDCA), πριν από περίπου 10 περίπου μήνες στην Αθήνα, και ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και έχει καλέσει, ακόμα και πρόσφατα, την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της.

Προκαλούν οι Τούρκοι
Στο μεταξύ, σε νέες του δηλώσεις του σήμερα ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προκαλεί το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, όπως έκανε στο παρελθόν, διαφορετικά θα πάρει απάντηση.

Κάλεσε επίσης την Ε.Ε. να μην «παραχαϊδεύει» πια την Ελλάδα κι αντιθέτως να υποστηρίξει τη διπλωματία και την κοινή λογική.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι λογική. Δεν πρέπει να υπάρξει προσπάθεια παρενόχλησης του Oruc Reis. Γιατί αν κάνει τέτοια προσπάθεια θα το πληρώσει. Με το να κάνεις bullying, δεν πας πουθενά», είπε ο Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλώρη για το... Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων βάζει το Oruc Reis

Τέλος απευθυνόμενος στη Γαλλία είπε ότι θα πρέπει να απέχει από βήματα που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu ο Τσαβούσογλου απέστειλε την Πέμπτη στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ και τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ, σειρά επιστολών για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο οι επιστολές Τσαβούσογλου αναφέρουν ότι τα μονομερή βήματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αλήθεια για το ατύχημα μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας-Τα fake news και η… απάντηση του Ερντογάν

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την παραμικρή επίθεση στα πλοία μας αναπάντητη. Εάν συνεχιστεί αυτό θα πάρουν απάντηση όσες φορές χρειαστεί».

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν είπε: «Μιλήσαμε στο τηλέφωνο με την καγκελάριο Μέρκελ, θα υπάρξει νέα συνομιλία μετά τις 23 του μηνός. Μετά από μένα μίλησε με τον Μητσοτάκη, ελπίζω ότι ο Μητσοτάκης θα ακολουθήσει τη γραμμή που όρισε η Μέρκελ».

Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε επίσης πως το Oruc Reis, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα συνεχίσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 23 Αυγούστου.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η αλληλεγγύη τόσο της Αιγύπτου όσο και της Ελλάδας προς το Ισραήλ, η στάση τους απέναντι στην Παλαιστίνη δεν είναι κάτι που ‘χωνεύεται’ εύκολα».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε μάλιστα να υιοθετήσει και δημοσίευμα της ισλαμοσυντηρητικής εφημερίδας Yeni Safak, σύμφωνα με το οποίο «Έλληνες στρατιώτες έκαναν επιδρομή σε ...”τουρκικό” χωριό στην Ξάνθη».

«Γάζωσαν με όπλα νεκροταφείο των ομογενών μας στη δυτική Θράκη. Εμείς δεν αφήνουμε τους ομογενείς μας μόνους ούτε ζωντανούς ούτε νεκρούς», απείλησε ο Ερντογάν.

Ανησυχητική η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λέει το Βερολίνο
Η Γερμανία χαρακτήρισε ανησυχητική την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Aνατολική Μεσόγειο και παρότρυνε τις δυο πλευρές να συνομιλήσουν για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

"Αυτές οι εντάσεις είναι ανησυχητικές", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Steffen Seibert, καλώντας τις χώρες "να συνομιλήσουν απευθείας μεταξύ τους" για να επιλύσουν τη διαφορά.

"Αυτό που είναι σημαντικό είναι η αποκλιμάκωση", ανέφερε, και πρόσθεσε πως η γερμανική Κυβέρνηση έχει σημειώσει την απόφαση της Γαλλίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο.

Δειτε Επισης

Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...