Απειλές κατά ριπάς από Ερντογάν και Τσαβούσογλου-«Μην προκαλείτε, θα πληρώσετε»

Σε παράλληλη θέση συνεχίζουν να πυροβολούν με απειλές Ταγίπ Ερντογάν και Μελβούτ Τσαβούσογλου την ώρα που το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. είναι έτοιμο να ενημερωθεί και να λάβει αποφάσεις, σχετικά με τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο, όπου το Oruc Reis συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του συνοδεία πολεμικών πλοίων, ενώ στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα Barbaros και Yavuz.

Σε νέες του δηλώσεις του σήμερα ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προκαλεί το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, όπως έκανε στο παρελθόν, διαφορετικά θα πάρει απάντηση.

Κάλεσε επίσης την Ε.Ε. να μην «παραχαϊδεύει» πια την Ελλάδα κι αντιθέτως να υποστηρίξει τη διπλωματία και την κοινή λογική.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι λογική. Δεν πρέπει να υπάρξει προσπάθεια παρενόχλησης του Oruc Reis. Γιατί αν κάνει τέτοια προσπάθεια θα το πληρώσει. Με το να κάνεις bullying, δεν πας πουθενά», είπε ο Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλώρη για το... Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων βάζει το Oruc Reis

Τέλος απευθυνόμενος στη Γαλλία είπε ότι θα πρέπει να απέχει από βήματα που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu ο Τσαβούσογλου απέστειλε την Πέμπτη στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ και τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ, σειρά επιστολών για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο οι επιστολές Τσαβούσογλου αναφέρουν ότι τα μονομερή βήματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αλήθεια για το ατύχημα μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας-Τα fake news και η… απάντηση του Ερντογάν

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την παραμικρή επίθεση στα πλοία μας αναπάντητη. Εάν συνεχιστεί αυτό θα πάρουν απάντηση όσες φορές χρειαστεί».

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν είπε: «Μιλήσαμε στο τηλέφωνο με την καγκελάριο Μέρκελ, θα υπάρξει νέα συνομιλία μετά τις 23 του μηνός. Μετά από μένα μίλησε με τον Μητσοτάκη, ελπίζω ότι ο Μητσοτάκης θα ακολουθήσει τη γραμμή που όρισε η Μέρκελ».

Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε επίσης πως το Oruc Reis, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα συνεχίσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 23 Αυγούστου.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η αλληλεγγύη τόσο της Αιγύπτου όσο και της Ελλάδας προς το Ισραήλ, η στάση τους απέναντι στην Παλαιστίνη δεν είναι κάτι που ‘χωνεύεται’ εύκολα».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε μάλιστα να υιοθετήσει και δημοσίευμα της ισλαμοσυντηρητικής εφημερίδας Yeni Safak, σύμφωνα με το οποίο «Έλληνες στρατιώτες έκαναν επιδρομή σε ...”τουρκικό” χωριό στην Ξάνθη».

«Γάζωσαν με όπλα νεκροταφείο των ομογενών μας στη δυτική Θράκη. Εμείς δεν αφήνουμε τους ομογενείς μας μόνους ούτε ζωντανούς ούτε νεκρούς», απείλησε ο Ερντογάν.

Ανησυχητική η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λέει το Βερολίνο
Η Γερμανία χαρακτήρισε ανησυχητική την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Aνατολική Μεσόγειο και παρότρυνε τις δυο πλευρές να συνομιλήσουν για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

"Αυτές οι εντάσεις είναι ανησυχητικές", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Steffen Seibert, καλώντας τις χώρες "να συνομιλήσουν απευθείας μεταξύ τους" για να επιλύσουν τη διαφορά.

"Αυτό που είναι σημαντικό είναι η αποκλιμάκωση", ανέφερε, και πρόσθεσε πως η γερμανική Κυβέρνηση έχει σημειώσει την απόφαση της Γαλλίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο.

Βαρύνουσας σημασίας η συνάντηση με Πομπέο
Στο μεταξύ, βαρύνουσας σημασίας για την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης που προκλήθηκε μετά τον απόπλου του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis και του τουρκικού στόλου που το συνοδεύει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας θεωρείται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Το ραντεβού του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα στη Βιέννη. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση την επομένη του απόπλου του Oruc Reis για εργασίες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα ανακοίνωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνοντας ότι «τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Η σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο θεωρείται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία να αποσπάσει μια νέα αμερικανική τοποθέτηση ενισχυτική των ελληνικών συμφερόντων, αφού ο Μάικ Πομπέο θεωρείται υπέρμαχος του δικαιώματος της Ελλάδας σε ΑΟΖ με πλήρη επήρεια των νησιών, όπως ακριβώς και για την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Κοινό μέτωπο με την ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων
Να αξιοποιήσει την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει ευθέως την απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική ΑΟΖ καλούν με επιστολές τους τον Μάικ Πομπέο Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές. Η πρώτη επιστολή υπογράφεται από τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, ενώ η δεύτερη από τους συμπρoέδρους της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς.

Κοινός παρονομαστής στις δύο επιστολές είναι το αίτημα να υπάρξει σαφήνεια στα μηνύματα που θα εκπέμψει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αίνιγμα η στάση των Ευρωπαίων στο ΣΕΥ
Μία ώρα πριν το ραντεβού με τον επικεφαλής του State Department, ο Νίκος Δένδιας -από την αυστριακή πρωτεύουσα όπου βρίσκεται- θα λάβει μέρος και στην τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μία ώρα. Πέραν της Γαλλίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών που ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μεγάλο ερώτημα ποια θα είναι η στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών που -όπως θα μπορούσε να γραφτεί ευσχήμως- δεν είναι και οι πλέον ένθερμοι θιασώτες της άποψης περί επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά και την προσπάθεια σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο χωρών-μελών της ΕΕ.

Συνομιλία Μέρκελ με Ερντογάν και Μητσοτάκη
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν έχει διευκρινιστεί αν η κυρία Μέρκελ έδειξε πρόθυμη να αναλάβει κάποιου είδους μεσολαβητική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κρίσης και το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται ότι συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες σε αυτή την συγκυρία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε την Πέμπτη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα εν όψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Μετά το Ισραήλ, συντονισμός της Αθήνας με το Παρίσι
Επιστρέφοντας από το Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Υβ Λε Ντριάν και τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν για την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τον πλου του Oruc Reis τους Αμερικανούς γερουασιαστές Κρις βαν Χόλεν και Μπομπ Μενέντεζ.

Δειτε Επισης

Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»