Τετάρτη 30 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η αλήθεια για το ατύχημα μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας-Τα fake news και η… απάντηση του Ερντογάν

  14/08/2020 11:37
Η αλήθεια για το ατύχημα μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας-Τα fake news και η… απάντηση του Ερντογάν

Η αλήθεια για το ατύχημα μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας-Τα fake news και η… απάντηση του Ερντογάν

  14/08/2020 11:37
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε φημολογία ότι υπήρξε σύγκρουση ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας. Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται πως επαληθεύονται καθώς υπάρχει και φωτογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι όντως φτάσαμε μια ανάσα από το θερμό επεισόδιο με τα τουρκικά πολεμικά σκάφη που συνοδεύουν το Oruc Reis στην παράνομη Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Όπως αναφέρει η ελληνική έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή το συμβάν προκλήθηκε από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.
 
Το «ατύχημα», ευτυχώς δεν έγινε δυστύχημα κι έτσι οι φήμες που κυκλοφορούν από την Τετάρτη το βράδυ στο Διαδίκτυο για περιστατικό «επακούμβησης» δύο φρεγατών, μιας ελληνικής και μιας τουρκικής, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της δραστηριότητας του «Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιβεβαιώνονται.
 
Το δημοσίευμα της Καθημερινής κάνει αναφορά και στον παραληρηματικό λόγο του Ερντογάν: «Σήμερα είπαμε “μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα”. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση». Αυτό το «συμβάν» αποκαλύπτει η Καθημερινή με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της στο φύλλο της την Παρασκευή: ένα «παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο» που συνέβη την Τετάρτη –εξ ου προφανώς και η δραματική προειδοποίηση του Πρωθυπουργού για κίνδυνο «ατυχήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, από λάθος χειρισμούς της φρεγάτας «Kemal Reis», σημειώθηκε πρόσκρουση με τη φρεγάτα «Λήμνος».
 
Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική που συμμετείχε κανονικά την Πέμπτη στα ελληνογαλλικά ναυτικά γυμνάσια. Όντως η «Λήμνος» εμφανίστηκε στις ασκήσεις με ένα μικρό σημάδι στην πλώρη της, χωρίς ωστόσο να έχει επηρεαστεί καθόλου το αξιόπλοο και το αξιόμαχό της. Σχολιάζοντας μάλιστα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από τη γείτονα και τα οποία υποστήριζαν ότι το ελληνικό σκάφος υπέστη ζημιές ύστερα από «εμπλοκή» με το «Kemal Reis», αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι επειδή «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην φρεγάτα “Λήμνος”», η φωτογραφία από τη συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX είναι ίση με χίλιες λέξεις».
 
Παραθέτοντας δε τη φωτογραφία του σκάφους εν πλω, οι ίδιες πηγές ανέφεραν με νόημα πως «προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν υπερβολικά από την άσκηση». Σύμφωνα δε με την Εστία, η ελληνική φρεγάτα προκάλεσε ισχυρό ρήγμα στην πρύμνη του «Kemal Reis», που έπληξε το γόητρο της Τουρκίας. Μάλιστα η εφημερίδα κάνει λόγο και για σκληρούς διαλόγους ανάμεσα στον ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Τούρκο ομόλογό του Γιάσαρ Γκιλέρ. Το θέμα αναδείχτηκε και από την ηλεκτρονική έκδοση των Times, που σε ανταπόκρισή τους από την Κωνσταντινούπολη εμφανίζουν τον Ερντογάν να απειλεί με αντίποινα.
 
Η εκδοχή της Χουριέτ
Τη δική της εκδοχή δίνει, πάντως, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Γράφει πως ενώ το Ορούτς Ρέις εκτελούσε την εργασία του σε καθορισμένη περιοχή, η ελληνική φρεγάτα Λήμνος κινήθηκε εναντίον του τουρκικού σεισμογραφικού, με αποτέλεσμα η τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις που συνόδευε το Ορούτς Ρέις να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ελληνικής φρεγάτας.
 
Μπροστά στους απότομους ελιγμούς του Κεμάλ Ρεϊς, προστίθεται στο δημοσίευμα, η ελληνική φρεγάτα Λήμνος αναγκάστηκε να φύγει. Καθώς η ελληνική φρεγάτα έφευγε μεταξύ δύο τουρκικών πλοίων, προστίθεται, υπήρξε μια επακούμβηση μικρής κλίμακας. Η Λήμνος, αναφέρεται, πήγε αμέσως μετά για επιδιόρθωση.
 
Η φρεγάτα Κεμάλ Ρεϊς, αναφέρει η Χουριέτ, που δεν υπέστη καμιά ζημιά, συνέχισε το καθήκον της, ενώ η Λήμνος μετά τη διόρθωση της μικρής ζημιάς επέστρεψε χθες και πάλι στην περιοχή και συμμετείχε στην κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας.
 
Πηγή: Έθνος/ΚΥΠΕ 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας