Σίμος Ιωάννου: Ο εποικισμός της Αμμοχώστου συνιστά ταφόπλακα του Kυπριακού

Ο ολοκληρωτικός εποικισμός της κατεχόμενης Αμμοχώστου στην ουσία συνιστά ταφόπλακα του Κυπριακού, ανέφερε απόψε ο Δήμαρχος Σίμος Ιωάννου, προσθέτοντας πως η Αμμόχωστος δεν πρέπει να καταγραφεί στην ιστορία της Κύπρου ως ο τραγικός επίλογος της διχοτόμησης αλλά ως ο ελπιδοφόρος πρόλογος της επίλυσης του προβλήματος.
 
Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου με τίτλο «Δίχως τον Ήλιον…ένεσιει” και 46 χρόνια μακριά από την Αμμόχωστο» που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στην Δερύνεια, ο Σίμος Ιωάννου είπε ότι «ως Δήμος Αμμοχώστου θα κάνουμε όλα όσα περνούν από το χέρι μας για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα» δηλαδή τον εποικισμό της πόλης, προσθέτοντας πως «με στόχο να προλάβουμε τα νέα τετελεσμένα θα απευθυνθούμε προς κάθε κέντρο αποφάσεων».
 
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε πως «η έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας στη Συρία και στη Λιβύη, η ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στον Έβρο και οι συνεχείς παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ τόσο με γεωτρήσεις όσο και με έρευνες, καταδεικνύουν την κρισιμότητα». Ωστόσο, συνέχισε, «παρά τη θεωρητική έκφραση αλληλεγγύης από όλους, κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να αποτρέψει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας προς στο βωμό των συμφερόντων, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η ΕΕ, ούτε οι ΗΠΑ και η Ρωσία αλλά ούτε και οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης».
 
Πρόσθεσε πως «μόλις την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση Τατάρ –Οκτάι στην Άγκυρα καταγράφηκε η απόφαση της Τουρκίας για εντατικοποίηση των ενεργειών για την προετοιμασία εποικισμού του περίκλειστου του κομματιού της πόλης της Αμμοχώστου. Οι ενέργειες Οζερσάι - Τατάρ που δρομολογούν τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης, συνιστούν ωμή πρόκληση για όλους τους Αμμοχωστιανούς, για όλους τους πρόσφυγες, για όλους τους Κύπριους και ωμή παραβίαση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ».
 
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως «το θέμα του εποικισμού της περίκλειστης πόλης δεν είναι ένα προεκλογικό τέχνασμα στις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα. Οι Τούρκοι δεν μπλοφάρουν και είναι ουσιαστική πρόθεση υλοποίησης των σχεδίων της Άγκυρας για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι «η  απόφαση για ολοκληρωτικό εποικισμό της Αμμοχώστου, στην ουσία συνιστά ταφόπλακα του Κυπριακού, αποτελεί το οριστικό τέλος των προσπαθειών εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης του Κυπριακού».
 
Είπε ακόμα ότι «ο εποικισμός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα της, όχι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση όπως λανθασμένα αναφέρεται, αλλά υπό κατοχική διοίκηση, στην ουσία συνιστά και οριστική de facto διχοτόμηση της Κύπρου. Το θέμα της περίκλειστης πόλης δεν αφορά μόνο την Αμμόχωστο και τους Αμμοχωστιανούς, δεν συνιστά Αμμόχωστοποίηση του Κυπριακού, αλλά είναι ο τελευταίος τραγικός επίλογος της διχοτόμησης της Κύπρου» και γι αυτό πρέπει να αναληφθούν «άμεσα και επιτακτικά» δράσεις για αποτροπή αυτού του παράνομου εποικισμού.
 
Αφού ανέφερε ότι «η αποτροπή του εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αποτελεί εξίσου αν όχι και μεγαλύτερης εθνικής προτεραιότητας ζήτημα», ο Σίμος Ιωάννου είπε πως «εάν πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα στην ουσία θα αποτελεί και οριστικό τετελεσμένο γεγονός. Χρειάζεται άμεσα σχεδιασμός, όχι για το πώς θα αντιδράσουμε ως Κύπρος και ως Ελλάδα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν πραγματοποιηθεί ο παράνομος εποικισμός, διαμαρτυρόμενοι εκ των υστέρων, αλλά άμεσα, με τις αποτελεσματικές εκείνες ενέργειες για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
 
Επανέλαβε επίσης «την έκκληση και απαίτηση μας από την κατοχική δύναμη και τη ψευδοκυβέρνηση» να σεβαστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να επιλέξουν το δρόμο της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου και να επιστρέψουν την Αμμόχωστο στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.
 
Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης είπε ακόμα ότι Ελλάδα και Κύπρος σε συνεργασία με όλα τα διεθνή φόρα του ΟΗΕ, με επαφές με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία «πρέπει προληπτικά να γίνουν ξανά, με τρόπο επιτακτικό και αποφασιστικό, ενέργειες αποτροπής του εποικισμού της περίκλειστης πόλης» με βασικό άξονα την επαναφορά της πρότασης για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου υπό το καθεστώς του ΟΗΕ.
 
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη διεθνή εκστρατεία ενίσχυσης του ταμείου ανοικοδόμησης της κατεχόμενης Αμμοχώστου και στη λειτουργία του λιμανιού της πόλης υπό το καθεστώς Ηνωμένων Εθνών και είπε πως η «κίνηση αυτή θα λειτουργήσει τόσο προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αλλά και ως καταλύτης επανέναρξης των συνομιλιών και κατάληξης σε μία συμφωνημένη λύση επίλυσης του Κυπριακού».
 
Η επιστροφή και το άνοιγμα της Αμμοχώστου, συνέχισε, «είναι επωφελές για όλη την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, πρόσφυγες και μη» ενώ «η επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, το άνοιγμα του λιμανιού και η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, θα γίνουν μεγάλα ιστορικά ορόσημα και τομές, στη σύγχρονη πορεία της Κύπρου. Θα γίνουν ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα για τη συνεργασία και συμβίωση των δύο Κοινοτήτων».
 
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «η Αμμόχωστος δεν πρέπει να καταγραφεί στην ιστορία της Κύπρου ως ο τραγικός επίλογος της διχοτόμησης, αλλά ως ο ελπιδοφόρος πρόλογος της επίλυσης του Κυπριακού», οι δύο ηγέτες πρέπει να επικεντρωθούν στο στόχο για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν προ τριετίας και πως «αυτός είναι ο τρόπος είτε να οδηγηθούμε σε λύση αρχών στο Κυπριακό, εφόσον συναινέσει η Τουρκία. Σε περίπτωση που δεν συναινέσει, τότε αυτή θα έχει και την ευθύνη για τη μη λύση και να πάψει η από-ενοχοποίηση που συντελείται τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που επιταχύνει αρνητικές εξελίξεις».
 
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έγινε ανάγνωση ψηφίσματος που θα σταλεί στα Ηνωμένα Εθνη και ακολούθησε πορεία προς το οδόφραγμα Δερύνειας, με αναμμένες δάδες.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ανάγνωση μηνύματος συμπαράστασης από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον  επίτιμο δημότη της Αμμοχώστου Γιώργο Νταλάρα, από τον αδελφοποιημένο Δήμο Σαλαμίνας και τον Αδελφοποιημένο Δήμο Αθηναίων.

Δειτε Επισης

Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»