Νέα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου-Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ

Αυξημένη κινητικότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, με φόντο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, λίγο μετά τις 18:00 μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η σύσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης του πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένη την παρατεινόμενη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και την επιμονή της Άγκυρας να κρατά υψηλούς τόνους σε επίπεδο ρητορικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κανονικά η ρότα του Oruc Reis-Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, οργιώδες παρασκήνιο

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Τουρκίας συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και περιφερειακά θέματα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των διεθνών ζητημάτων στο πλαίσιο του διαλόγου.Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, ο Ερντογάν εξέφρασε «την υποστήριξή του στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση της ισότητας και του διαλόγου, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου».

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ανακοινωθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θιασώτης του διαλόγου ο Ερντογάν μπροστά στη Μέρκελ-Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Merkel για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δένδιας επέστρεψε στην Αθήνα μετά και το ταξίδι - εξπρές που πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε διαδοχικές επαφές με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων παράλογες τις αξιώσεις της Ελλάδας για το Καστελόριζο και τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν ψάχνει αχρείαστη ένταση, απαντώντας έτσι στον Έλληνα πρωθυπουργό που έκανε λόγο για τον κίνδυνο ατυχήματος.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος «η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση, δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις». Πρόσθεσε δε ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου».

Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι «το Oruc Reis» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου. Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως "μοχθηρή" σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή τη χθεσινή παρέμβασή του με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες, λέγοντας ότι «ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Αγκυρας». Αναφερόμενος στην Αγιά Σοφιά είπε ότι «μετά από ένα διάλειμμα 86 ετών την ανοίξαμε ως τζαμί. Αποτελούσε ένα παιδικό όνειρο, το οποίο θα ωφελήσει το έθνος και την ανθρωπότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Χριστοδουλίδης: Στην Aν. Μεσόγειο κι άλλες δυνάμεις πέραν της Γαλλίας

 

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου