Μετά τον Ερντογάν, τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Μέρκελ

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Τουρκίας συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και περιφερειακά θέματα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των διεθνών ζητημάτων στο πλαίσιο του διαλόγου.Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, ο Ερντογάν εξέφρασε «την υποστήριξή του στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση της ισότητας και του διαλόγου, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου».
 
Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ανακοινωθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Merkel για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Merkel για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Εξάλλου κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος. Επικοινωνία και με Μισέλ Επίσης, στις 14.00 ώρα Βρυξελλών πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
 
Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς, ενώ η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Νέες προκλήσεις
 
Νωρίτερα, ο Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων παράλογες τις αξιώσεις της Ελλάδας για το Καστελόριζο και τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν ψάχνει αχρείαστη ένταση, απαντώντας έτσι στον Έλληνα πρωθυπουργό που έκανε λόγο για τον κίνδυνο ατυχήματος.
 
Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος «η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση, δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις». Πρόσθεσε δε ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου».
 
Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι «το Oruc Reis» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου. Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως "μοχθηρή" σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».
 
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή τη χθεσινή παρέμβασή του με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες, λέγοντας ότι «ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Αγκυρας». Αναφερόμενος στην Αγιά Σοφιά είπε ότι «μετά από ένα διάλειμμα 86 ετών την ανοίξαμε ως τζαμί. Αποτελούσε ένα παιδικό όνειρο, το οποίο θα ωφελήσει το έθνος και την ανθρωπότητα».
 
Πηγή: Skai.gr

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία