Κανονικά η ρότα του Oruc Reis-Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, οργιώδες παρασκήνιο

Συνεχίζει κανονικά τις έρευνες του το Oruc Reis εντός της περιοχής που δέσμευσε για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και την κυπριακή και την τουρκική υφαλοκρηπίδα. 
 
Η πορεία του Oruc Reis παραμένει σταθερή, όπως συνηθίζεται σε όλες τις περιπτώσεις διενέργειας τέτοιων ερευνών σε όλο τον κόσμο. Η πλεύση του, είτε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είτε εντός της κυπριακής, δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με τα όσα λαμβάνουν χώρα σε διπλωματικό επίπεδο. 
 
Είτε πραγματοποιεί πετυχημένες έρευνες, είτε όχι, το πλήρωμα του πλοίου ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη πορεία των ερευνών, όπως άλλωστε τις ανακοίνωσε χθες, ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ. Όπως είπε ο Ντονμέζ μέχρι τις 23 Αυγούστου το Oruc Reis θα εξερευνήσει έκταση 1750 χιλιόμετρων, διεξάγοντας σεισμικές έρευνες.
 
Με βάση τη ρότα που ακολουθεί, το ερευνητικό σκάφος θα περιπλανηθεί για τουλάχιστον 24 ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ακολούθως θα εισέλθει εκ νέου στην κυπριακή και ακολούθως στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. 
 
Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής.
 
Κοινή άσκηση-απάντηση στην περιοχή της Navtex
Με την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην παράνομη τουρκική NAVTEX επιβεβαιώθηκε η απόλυτη στήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.
 
Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».
 
Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο. 
 
Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ
Στο μεταξύ με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας στην τουρκική παραβατικότητα. Την ώρα που η Αθήνα αντεπιτίθεται  
με όλα τα διπλωματικά όπλα που διαθέτει, σε πλήρη εξέλιξη οι τουρκικές προσπάθειες -και σε διπλωματικό επίπεδο- με στόχο να επιτευχθούν επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε ότι θα έχει εντός της ημέρας επαφές με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah ο Ερντογάν προτίθεται να προτείνει στην Μέρκελ τη σύγκληση μιας διάσκεψης χωρών της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να καταλήξουν από κοινού σε μια «φόρμουλα για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων» στην περιοχή.

Όπως εκτιμάται ο τούρκος πρόεδρος θέλει να προλάβει την οργάνωση στο Παρίσι συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να εξεταστούν θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο , αλλά και η τουρκική παραβατικότητα.

Προσβλέπει παράλληλα στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης  ενόψει ενδεχόμενης συνολικής διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δηλώνει πως η Άγκυρα θέλει με διάλογο να επιλύσει τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Σπεύδει να προσθέσει όμως ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται « τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα. «Θα πρέπει να είναι γνωστό πως οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη», δήλωσε.

Η Τουρκία άλλωστε θεωρεί ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης -ακριβώς δηλαδή έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών- αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Οι κινήσεις των Αθηνών
Με στόχο να δημιουργηθεί ισχυρή ασπίδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν έντονο διπλωματικό μαραθώνιο. Από την πρώτη στιγμή τόσο ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έχουν ξεκινήσει μπαράζ επαφών και επικοινωνιών με στόχο τη διεθνοποίηση του προβλήματος.

Ο ελληνικός διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Κυριάκος Μησοτάκης εκτός από την επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο, συνομίλησε και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος  Δένδιας  μετέβη εκτάκτως στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου εξέφρασε χθες την υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα για το δικαίωμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Αύριο με τηλεδιάσκεψη, συγκαλείται, μετά από αίτημα της χώρας μας, έκτακτη Σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανακοίνωσε και ο  εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αυριανή συνάντηση που θα έχει στη Βιέννη ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Γεραπετρίτης : Θα έχουμε πολλά και νεότερα
«Η Ελλάδα σπανίως είχε τη δυνατότητα να μπορεί να επικοινωνεί με τέτοιου τύπου αμεσότητα, με όλους τους ισχυρούς περιφερειακούς και οικουμενικούς παίκτες» επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα», μια συνέντευξη που έκλεισε με τη φράση, εκ μέρους του υπουργού, «σήμερα και αύριο θα έχουμε πολλά και νεότερα».

Για το «Ορούτς Ρέις» ο Γ. Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι ο περίπλους του δεν έχει ωφέλιμο ερευνητικό αποτέλεσμα, εν τούτοις, «το γεγονός ότι δεσμεύθηκε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για να χρησιμοποιηθεί για τις έρευνες αυτές δεν παύει να αποτελεί μια σοβαρότατη επιθετική πράξη».

Ελληνοτουρκικό διάλογο και παρέμβαση του ΝΑΤΟ θέλουν οι Γερμανοί
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να επισημανθεί ότι η Γερμανία μέσω του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Στέφεν Ζάιμπερτ τάχθηκε υπέρ του διμερούς διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών τους, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον αν η κα Μέρκελ θα έχει επικοινωνίες με τον κ. Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, κάτι που δείχνει ότι η Γερμανία δεν ήθελε την υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα