Σάββατο 24 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ούτε είδαν, ούτε άκουσαν για το Oruc Reis στα κατεχόμενα-Δεν έγραψαν ούτε λέξη

  12/08/2020 13:24
Ούτε είδαν, ούτε άκουσαν για το Oruc Reis στα κατεχόμενα-Δεν έγραψαν ούτε λέξη

Ούτε είδαν, ούτε άκουσαν για το Oruc Reis στα κατεχόμενα-Δεν έγραψαν ούτε λέξη

  12/08/2020 13:24
Μάλλον από απόσταση, και με δυσκολία να εκφραστούν, παρακολουθούν στα κατεχόμενα τις εξελίξεις με την εισβολή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι εντυπωσιακό ότι σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία, όλες οι εφημερίδες έχουν πρωτοσέλιδη είδηση την κρίση στην αν. Μεσόγειο, στα κατεχόμενα οι εφημερίδες ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό το θέμα.
 
Συγκεκριμένα, ο τουρκοκυπριακός Τύπος καταπιάνεται με θέματα όπως η χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές, η επίσημη σήμερα έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ψευδοεκλογές  της 11ης Οκτωβρίου καθώς και με τον αντίκτυπο των παράτυπων προεκλογικών προσλήψεων στο «δημόσιο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κόκκινες γραμμές που ξεθώριασαν και οι διιστάμενες απόψεις για το Oruc Reis
 
Την δυσκολία, πάντως του τουρκικού Τύπου, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ο ένας εκ των εγκάθετων της Άγκυρας και υποψήφιος για την «προεδρία» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, οποίος σημειώνεται πως μάλλον δεν θα είναι ο εκλεκτός της Άγκυρας για τις ψευδοεκλογές, αφού, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την προτίμησή του στον Ερσίν Τατάρ.
 
Πάντως μιλώντας στον «Μπαϊράκ» ο Οζερσάι ανέφερε ότι η κοινή στρατηγική που ακολουθούν από κοινού με την Τουρκία τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν είναι μόνο στα χαρτιά, αλλά εφαρμόζεται και επί του εδάφους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, περιοχή που άρχισαν να μετασχηματίζουν και να επιτυγχάνουν ισορροπίες, όπως είπε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάνει κανονικά έρευνες το Oruc Reis, ισχυρίζεται ο Ντονμέζ-Νέο προπαγανδιστικό βίντεο
 
Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, πρόσθεσε, ανοίγει τον δρόμο για αλλαγές και διορθώσεις και στο δυτικό μέρος της ανατολικής Μεσογείου.
 
Όσον αφορά την θέση της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα των νησιών, όπως και της χερσαίας χώρας, ο κ. Οζερσάι είπε ότι υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων που δεν αποδέχονται κάτι τέτοιο. «Και η Αίγυπτος λέει ότι δεν πρέπει τα νησιά να έχουν με αυτό τον τρόπο θαλάσσια ζώνη δικαιοδοσίας (υφαλοκρηπίδα). Σε αυτό το ζήτημα η πολιτική της Τουρκίας και της Αιγύπτου συμπίπτουν, ενώ η Ελλάδα σκέφτεται το αντίθετο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιλογές για αποκλιμάκωση της κρίσης
 
«Ακόμα και αν η Ελλάδα και η Αίγυπτος προσπάθησαν να συνάψουν συμφωνία για τον καθορισμό των ΑΟΖ τους, εάν η Αίγυπτος είχε αποδεχθεί τη θέση της Ελλάδας (για την υφαλοκρηπίδα των νησιών) θα έπρεπε να είχε καθορίσει ένα μεσαίο σημείο εντός των συνόρων της με μια γραμμή που θα δημιουργούνταν από την ενοποίηση των πιο απόμακρων νησιών της Ελλάδας. Και αυτό θα ήταν η αιτία να χάσει η Αίγυπτος από την δική της ζώνη αρμοδιότητας».
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι πρόσθεσε ότι λόγω της θέσης της Αιγύπτου πως τα νησιά δεν έχουν την ίδια δικαιοδοσία στη θάλασσα όπως η ενδοχώρα, από την συμφωνία με την Ελλάδα, αφέθηκε εκτός το νησί του Κατσελόριζου.
 
Πρόκειται για σοβαρό κενό, πρόσθεσε ο «υπεξ» λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και γι’ αυτό υπάρχει μια ένταση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκτακτη συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη την Παρασκευή
 
Υπάρχει, συνέχισε, και το θέμα του Καστελόριζου για το οποίο μεσολάβησε η Γερμανία ώστε να βρεθεί μια λύση και ενώ αυτό γινόταν η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνία με την Αίγυπτο. «Η Ελλάδα προχώρησε σε τετελεσμένα».
 
Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ανέφερε ο κ. Οζερσάι, θυμίζει τα όσα έγιναν το 2015 όταν ο Μουσταφά Ακιντζί μόλις είχε εκλεγεί και τότε είχε λεχθεί να υπάρξει ένα μορατόριουμ, οι δύο πλευρές (Ε/κ και Τουρκία) να σταματούσαν τις δραστηριότητές τους. «Αυτό έγινε με μυστική συμφωνία, ωστόσο η ε/κ πλευρά συνέχισε τότε να εκδίδει άδειες και να κάνει γεωτρήσεις. Και έτσι πήγαμε σε διαπραγματεύσεις. Με τα τετελεσμένα που έφερε η ε/κ πλευρά παραβιάστηκαν τα δικά μας δικαιώματα. Δεν έπρεπε να το επιτρέψουμε αυτό».
 
Ακολούθησαν, συνέχισε, διαπραγματεύσεις, έγινε σύνοδος για το Κυπριακό και ήταν μειονέκτημα το ότι η ε/κ πλευρά συνέχιζε να κάνει συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες.
 
«Παρόμοια προσπαθεί να κάνει τώρα η Ελλάδα στην Τουρκία. Τα όσα μέχρι στιγμής επράττε η Τουρκία είναι αντίδραση σε όλο αυτό».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολεμικές ιαχές στον τουρκικό Τύπο-«Είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση»
 
Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι το ψευδοκράτος πρέπει να είναι παίκτης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείο, να ακουστεί η φωνή των Τ/κ και να γίνει σεβαστή, όχι όμως με αντιπαραθετικό τρόπο αλλά πρέπει να στηρίξουν τα δικαιώματά τους και τις έρευνες που γίνονται.
 
«Πρέπει να στηρίξουμε τα δικαιώματά μας, δεν πρέπει να αφήσουμε κενό όσον αφορά το μερίδιο που μπορούμε να πάρουμε από τον φυσικό πλούτο».  Πλέον, είπε, μαζί με την Τουρκία έχουν φτάσει στο σημείο να αδειοδοτούν, να εκδίδουν NAVTEX, να κάνουν σεισμικές έρευνες, να στέλνουν γεωτρύπανα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας-Συνεδριάζει την Παρασκευή το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
 
Το ιδανικό, πρόσθεσε, είναι καθίσουμε να τα συμφωνήσουμε και εάν η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι θα καθίσει στο τραπέζι για συμφωνία με την Τουρκία, αυτό είναι λάθος και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. «Αργά ή γρήγορα η ε/κ πλευρά θα καταλάβει ότι πρέπει να λάβει υπόψη το τ/κ κράτος για να κάνει μια συμφωνία. Εξάλλου η διεθνής κοινότητα ήδη λέει ‘καθίστε και βρείτε τα σε αυτό το θέμα’».
 
Εάν περιμένουμε την λύση του Κυπριακού με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται για 52 τώρα χρόνια, δεν θα φτάσουμε πουθενά, ανέφερε ο «υπεξ» λέγοντας ότι οι πλευρές πρέπει να καθίσουν να τα βρουν στο θέμα του φυσικού αερίου.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας