Σκιώδεις απαντήσεις, στενή επιτήρηση και διπλωματικό ντεμαράζ για το Oruc Reis

Αμετάβλητη, με το Oruc Reis να συνεχίζει το πήγαινε-έλα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παραμένει η κατάσταση νότια του Καστελόριζου, με την Τουρκία από τη μία να επιμένει πως το ερευνητικό σκάφος διεξάγει κανονικά τις εργασίες του, και την Ελλάδα από την άλλη, να επιμένει πως ο θόρυβος δεν επιτρέπει την ομαλή διεξαγωγή των ερευνών.
 
Παράλληλα με τα όσα συμβαίνουν στην θαλάσσια περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Άγκυρα, η Αθήνα επιδίδεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, ως απάντηση στις τουρκικές πειρατικές ενέργειες. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωί της Τετάρτης, έγιναν γνωστές δύο επικείμενες συναντήσεις που πιθανό να τροχοδρομήσουν τις εξελίξεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κόκκινες γραμμές που ξεθώριασαν και οι διιστάμενες απόψεις για το Oruc Reis

Η πορεία του Oruc Reis
H πορεία που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος από την ώρα που εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι η αναμενόμενη. Δηλαδή, το σκάφος πλέει νοτιοδυτικά εντός της δεσμευμένης περιοχής και ακολούθως βορειοανατολικά, κάνοντας παράλληλες γραμμές. Ακολουθεί την πορεία, δηλαδή, που ακολουθούν όλα τα ερευνητικά σκάφη που διεξάγουν τέτοιου είδους έρευνες. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ακολουθήσει νοτιοδυτική πορεία. 
 
Την ίδια ώρα, μεγάλη κουβέντα γίνεται και για το εάν το πλοίο διεξάγει έρευνες ή εάν απλός πηγαινοέρχεται. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το ξέρει κανείς, πλην του πληρώματος του Oruc Reis. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως ο συνωστισμός πολεμικών πλοίων στην περιοχή, δεν βοηθά. 
 
Από την άλλη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, με την ανάρτηση του στο twitter επιμένει ότι οι έρευνες διεξάγονται κανονικά.
 
Στην ανάρτησή του ο Φατίζ Ντονμέζ γράφει για «βήμα βήμα Μεσόγειο. Το Oruc Reis, βγάζει ακτίνες Ρέντγκεν τις θάλασσές μας». Αναφέρεται στην πόντιση των καλωδίων και καταλήγει, «ο δρόμος σας να είναι ανοικτός, το ηθικό σας ψηλά». Μέχρι τις 23 Αυγούστου το πλοίο, θα ποντίσει δισδιάστατα καλώδια 1.750 μέτρων για σεισμικές έρευνες», σημειώνει.
 
Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές ναυτικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές. Αυτό που τονίζουν από το ελληνικό πεντάγωνο, είναι πως η ετοιμότητα είναι στο 100% και οι κανόνες εμπλοκής θα ενεργοποιηθούν, μόνο σε περίπτωση που το Oruc Reis ξεκινήσει έρευνες. Κάτι πάντως που ενδεχομένως και να γίνεται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάνει κανονικά έρευνες το Oruc Reis, ισχυρίζεται ο Ντονμέζ-Νέο προπαγανδιστικό βίντεο

Ανακάλεσαν άδειες στον τουρκικό στρατό
Στην ανάκληση όλων των αδειών στο Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα τα πλοία του Ναυτικού από το Γκιολτζούκ (Προποντίδα) αναμένεται να μεταβούν στη Μεσόγειο. Αξίζει να αναφέρουμε πως το Oruc Reis το συνοδεύουν 1 φρεγάτα και 4 κορβέτες.
 
Η διπλωματική αντεπίθεση
Η Αθήνα επικεντρώνει τις προσπάθειες της στην ενεργοποίηση εκείνων των διπλωματικών μηχανισμών που θα ασκήσουν πιέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν. Προς αυτή την κατεύθυνση, την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ώστε να εξετάσει την κατάσταση, ενώ σημειώνεται πως το το ΣΕΥ συγκαλείτε μετά από αίτημα της Ελλάδας.
 
Την ίδια στιγμή, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

 
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη την ερχόμενη Παρασκευή.
 
Σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan). Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και η τουρκική παραβατικότητα.  Ακολούθως ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη στενή διμερή συνεργασία και την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιλογές για αποκλιμάκωση της κρίσης
 
Υπενθυμίζεται ότι την υποστήριξη των ΗΠΑ σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε την Τρίτη ο πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. «Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία», συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ.
 
Στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε και το Ισραήλ. «Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.
 
Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκτακτη συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη την Παρασκευή
 
Το τηλεφώνημα της Μέρκελ
Στο μεταξύ, για επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με την Άγγελα Μέρκελ κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Sabah. Όπως αναφέρει, «μετά το κάλεσμα του για σύνοδο για τη Μεσόγειο , αυτή την εβδομάδα θα μιλήσει τηλεφωνικά με την Μέρκελ. Στην τηλεφωνική συνομιλία θα τεθεί, το ζήτημα της πρόσκλησης του Ερντογάν προς τις χώρες της Μεσογείου με τη δήλωση “ελάτε να βρούμε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί όλους”, αλλά και η στάση της Ελλάδας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολεμικές ιαχές στον τουρκικό Τύπο-«Είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση»
 
Μπορεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, να έστειλε σαφές μήνυμα καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας, τονίζοντας πως «η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού», ωστόσο υπάρχει ανάγκη ουσιώδους παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα, και ειδικότερα της Γερμανίας που βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ.
 
«Η Τουρκία δεν μπορεί να παρανομεί σε βάρος δυο κρατών της ΕΕ (Ελλάδα – Κύπρος, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα) και να μην έχει υποστεί συνέπειες ή να μην υπάρχει απειλή συνεπειών» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.
 
«Διαφορετικά, δεν βλέπω κάτι άλλο για να φρενάρει την τουρκική επιθετικότητα» σχολίασε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας-Συνεδριάζει την Παρασκευή το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
 
Καθοριστικός παράγοντας η Ε.Ε.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις στην περιοχή θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η Ε.Ε δείξει ότι είναι έτοιμη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. τέλη Αυγούστου) να συμπεριλάβει μέτρα τα οποία θα πλήξουν καίρια την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν θα το σκεφτεί δεύτερη και τρίτη φορά.
 
Αν από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθήσει μια ηπιότερη στάση, υιοθετώντας τρόπον τινά την τουρκική θέση ότι δήθεν η Ελλάδα με τη συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στο χρονικό διάστημα που την έκανε τορπίλισε τις διερευνητικές επαφές, τότε μπορεί να έχουμε συνέχιση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.
 
Δίπλα στην Ελλάδα η Κύπρος
Την αμέριστη στήριξη της Κύπρου στην Ελλάδα, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. «Υπάρχει μία συνεχής επαφή Αθήνας-Λευκωσίας και πλήρης συντονισμός την τελευταία περίοδο που βλέπουμε την τουρκική επεκτατική πολιτική να εξελίσσεται επικίνδυνα»,
 
Όπως είπε ο κ. Κούσιος σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή επικοινωνία των Μητσοτάκη και Αναστασιάδη. Αναφερόμενος στο αίτημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο κ. Κούσιος είπε ότι ο κ. Δένδιας έχει επαφές με το Νίκο Χριστοδουλίδη και οι δύο με τον Ζοζέφ Μπορέλ.
 
«Η Κύπρος θα είναι δίπλα στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην Κύπρο. Χρειάζεται αυτές τις κρίσιμες ώρες ομοψυχία και περισυλλογή, συνολική ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
 
Επίσης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε έξι γεωτρήσεις στην Κύπρο στα αδειοδοτημένα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητικότητα απειλώντας με αποικισμό την πόλη της Αμμοχώστου και αμφισβητεί το 44% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προφασιζόμενη ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δεν παύουν να είναι Κύπριοι πολίτες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κούσιος: Η Κύπρος είναι δίπλα στην Ελλάδα, όπως η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ