Οι κόκκινες γραμμές που ξεθώριασαν και οι διιστάμενες απόψεις για το Oruc Reis

Πολλές απόψεις, διαφορετικές εκτιμήσεις, εκ διαμέτρου αντίθετες αναγνώσεις των γεγονότων. Την ώρα που το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου και δυτικά της Πάφου, συνεχίζει να επιχειρεί για τρίτη ημέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε Αθήνα και Λευκωσία, ειδικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν και διακινδυνεύουν προβλέψεις για το τέλος που θα έχει η υπό εξέλιξη κρίση.
 
Ως είθισται σε τέτοιες κρίσεις, οι πληροφορίες είναι με το σταγονόμετρο, ωστόσο υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεύτερη νύχτα θρίλερ στην ελληνική υφαλοκρηπίδα-Σκηνικό για γερά νεύρα
 
Το Oruc Reis από το απόγευμα της Δευτέρας βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με στόχο να διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Σε αυτή του την απόπειρα συμμετέχουν δύο βοηθητικά σκάφη που το συνοδεύουν, καθώς και ισχυρές μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
 
Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα και έστειλε στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Τα ελληνικά πλοία παρακολουθούν το Oruc Reis να προχωρά με την πόντιση καλωδίωνκαι να πηγαινοέρχεται εντός της περιοχής που δέσμευσε για έρευνες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα στα ελληνικά μέσω Anadolu
 
Παράλληλα, στην Αθήνα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνήλθε τη Δευτέρα, εξέδωσε σαφείς οδηγίες προς τις γυναίκες και τους άνδρες του πολεμικού ναυτικού, αναφορικά με τους κανόνες εμπλοκής. Εξέδωσε οδηγίες δηλαδή, για το πότε οι ελληνικές δυνάμεις, έχουν το ελεύθερο να επέμβουν και να παρεμποδίσουν το τουρκικό σκάφος.
 
Στην προηγούμενη κρίση με το Oruc Reis, η Αθήνα είχε διαμηνύσει σε όλα τα επίπεδα πως δεν θα επιτρέψει την πόντιση καλωδίων από το Oruc Reis. Κακά τα ψέματα, σήμερα αναδιπλώνεται και διαρρέει πως η πόντιση καλωδίων δεν σημαίνει ότι το Oruc Reis διεξάγει έρευνες, από την στιγμή που στην περιοχή βρίσκονται πάνω από δέκα πολεμικά πλοία, ο θόρυβος των οποίων δεν επιτρέπει στο ερευνητικό σκάφος να διεξάγει έρευνες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροδότησε νέα βόμβα ο Τσαβούσογλου-Σεισμικές έρευνες ανοιχτά Κρήτης και Ρόδου
 
Δεδομένης της τακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα που βασικό σκοπό έχει η δημιουργία τετελεσμένων, η ουσία και το αποτέλεσμα των ερευνών, λίγη σημασία έχει αυτή τη στιγμή. Άλλωστε οι έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, εκ του αποτελέσματος δεν μπορούν να θεωρηθούν πετυχημένες, αφού τα γεωτρύπανα Yavuz και Fatih έχουν στην πλάτη τους ήδη επτά αποτυχημένες γεωτρήσεις.
 
Με απλά λόγια η Τουρκία κεφαλαιοποιεί τα τετελεσμένα που δημιουργεί και διόλου δεν την ενδιαφέρει αν ο βυθός της Κύπρου ή της Ελλάδας κρύβει αποθέματα φυσικού αερίου. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορούν να εξεταστούν οι απόψεις και οι εκτιμήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία. Και όντως οι διαφορετικές προσεγγίσεις είναι πάρα πολλές. Άλλες πολύ και άλλος πιο λίγο αισιόδοξες για την έκβαση της κρίσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την εισβολή του Oruc Reis στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα
 
Δεν υπάρχει παραβίαση ή έρευνες
Μια από τις απόψεις που καταγράφεται μέχρι στιγμής είναι πως δεν υπήρχε παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος, καθώς δεν υπήρξαν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν οι ίδιες εκτιμήσεις είναι ο βυθός. Το νερό πάνω από το βυθό είναι διεθνή ύδατα με βάση το διεθνές δίκαιο.
 
«Το Oruc Reis κινείται σε διεθνή ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός. Το ύδωρ πάνω από το βυθό είναι διεθνές και ο καθένας μπορεί να κινείται χωρίς άδεια κανενός. Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο.  Εάν ποντίσει καλώδια και κάνει έρευνες, τότε και μόνο τότε, έχουμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα δεν έχουν καλώδια. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Μην πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν. Ο Ερντογάν στη γωνία και εμείς με τα πανίσχυρα επιχειρήματά μας να κερδίσουμε διεθνώς τις συμμαχίες και τα ερείσματα που θέλουμε».
 
Αδύναμη να αντιδράσει η Ελλάδα
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις. Αναλυτές σημειώνουν πως σε καμία περίπτωση το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί μια αβλαβή διέλευση από τη στιγμή που πόντισε καλώδια.
 
«Η Τουρκία γκριζάρει και ελέγχει την Ελλάδα και μας βρίσκει να είμαστε αδύναμοι να αντιδράσουμε, παρά τις διακηρύξεις.  Βλέπουμε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν ακολουθεί το πνεύμα των ένοπλων δυνάμεων. Βλέπουμε να ζητάμε τη βοήθεια από το διεθνές δίκαιο. Δεν θα έρθει κανένας να μας σώσει. Μόνοι μας θα σωθούμε».
 
Η κοινή εκτίμηση
Σε αυτό πάντως που φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι πως από τη στιγμή που δεν υπήρξε κλιμάκωση και θερμό επεισόδιο τις πρώτες ώρες που το Oruc Reis εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τότε το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύρραξης απομακρύνεται.
 
Βέβαια σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα, ειδικά από τη στιγμή που σε μια συγκεκριμένη θαλάσσια έκταση βρίσκονται μαζεμένες ισχυρές ναυτικές δυνάμεις δύο χωρών.
 
Το κοινό συμπέρασμα ωστόσο, είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιδιώκει την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου, αλλά αυτό που σημειώθηκε και πιο πάνω, την δημιουργία τετελεσμένων που θα του δίνουν δικαιώματα που δεν απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, να έχει λόγο και ρόλο σε περιοχές που δεν του ανήκουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα-Ελληνικό ελικόπτερο παρενοχλήθηκε από τρία τουρκικά πάνω από το Καστελόριζο
 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου