Έκτακτη σύσκεψη της ηγεσίας του στρατού στην Αθήνα-Αξιολογούν την πορεία του Oruc Reis

Εικοσιτέσσερις ώρες συμπληρώθηκαν από τη στιγμή που το Oruc Reis εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδα, θέτοντας σε συναγερμό τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, παρακολουθώντας την πορεία του ερευνητικού σκάφους. 
 
Το Oruc Reis με τη συνοδεία των δύο βοηθητικών του πλοίων συνεχίζουν το πήγαινε-έλα, εντός της περιοχής που δέσμευσε με Navtex η Άγκυρα, νότια του Καστελορίζου και δυτικά της Πάφου. Όπως φαίνεται κι από το στίγμα του πλοίου, αυτό μετά τη νοτιοδυτική πορεία που είχε, κατευθύνεται πλέον βορειοανατολικά, ακολουθώντας τη συνήθη πορεία που ακολουθούν τα ερευνητικά σκάφη, στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν τον βυθό. 
 
Σύμφωνα με ελλαδικές πηγές από το Πεντάγωνο, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, με τον Ελληνικό στόλο που βρίσκεται απλωμένος στην περιοχή να παρακολουθεί, την ίδια ώρα που στα ανατολικά του Oruc Reis πλέουν πέρα των είκοσι πολεμικών πλοίων του τουρκικού στόλου. 
 
Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προεδρεύει της σύσκεψης στην οποία μετέχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Επιτελείων. Η σύσκεψη πραγματοποιείται για την αποτίμηση των δεδομένων με το Oruc Reis το τελευταίο 24ωρο.
 
Την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις των Τούρκων.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Αθήνα παραμένει σε πλήρη διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με αξιωματούχους από την ΕΕ, αλλά και τη διεθνή κοινότητα και υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή και αποτρεπτική ετοιμότητα. Μάλιστα, η Αθήνα εκπέμπει το μήνυμα πως «επιλέγουμε τη διπλωματία, δεν θα δείξουμε όμως ανοχή»
 
Σημειώνεται ότι η Ευρώπη έχει μόνο ένα εργαλείο για να ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα και αυτές είναι οι κυρώσεις. Τον περασμένο Ιούλιο η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών ζήτησαν από την κομισιόν να καταθέσει προτάσεις κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Σύμφωνα με τον Πίτερ Στάνο, ετοιμάζεται μια λίστα επιλογών και περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στα τέλη του μήνα. Υπενθυμίζεται, ότι η Αθήνα έχει ζητήσει συγκεκριμένα κυρώσεις που θα παραλύσουν την τουρκική οικονομία πλήττοντας κυρίως την τουρκικές τράπεζες.
 
Οι Βρυξέλλες δεν αποκλείουν νέα παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ για να αποκλιμακωθεί η ένταση, ωστόσο είναι σαφές ότι το Βερολίνο δε θέλει να «σκάσει» στα χέρια του η βόμβα των ελληνοτουρκικών.
 
Παραβιάσεις κι από αέρος
Έντονη ήταν και σήμερα η παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Παράλληλα με τις συνεχείς προκλήσεις από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώθηκαν νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
 
Συγκεκριμένα, 13 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 3 εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.
 
Από τις 45 παραβιάσεις οι 35 έγιναν από τουρκικά κατασκοπευτικά CN 235 που πέταξαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά μαχητικά προέβησαν επίσης και σε 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα