Σάββατο 31 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Θέτει ως προϋπόθεση την καλή προετοιμασία για το άνοιγμα των Βαρωσιών ο Οζερσαϊ

  11/08/2020 17:17
Θέτει ως προϋπόθεση την καλή προετοιμασία για το άνοιγμα των Βαρωσιών ο Οζερσαϊ

Θέτει ως προϋπόθεση την καλή προετοιμασία για το άνοιγμα των Βαρωσιών ο Οζερσαϊ

  11/08/2020 17:17
Δύο κρίσιμα σημεία υπάρχουν στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην τηλεόραση του ομίλου Κίπρις ο «υπουργός εξωτερικών» και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Κουτρέτ Όζερσαϊ, που θεωρεί ότι η καλή προετοιμασία γι’ αυτό είναι προϋπόθεση για το άνοιγμα των Βαρωσίων.
 
Ο κ. Οζερσάι στην συνέντευξη, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Κίπρις, αναφέρει ότι είναι ο ίδιος που έφερε το θέμα του ανοίγματος στο «υπουργικό συμβούλιο» και υιοθετήθηκε ως πολιτική της «κυβέρνησης» και συνέστησε την «επιτροπή απογραφής, που είναι στο τελικό στάδιο της εργασίας της.
 
Κατά τον κ. Οζερσάι υπάρχουν δύο κρίσιμα σημεία: 1) Αν επιχειρηθεί να γίνει βήμα κατά την περίοδο μέχρι τις «προεδρικές εκλογές» χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, απλά και μόνο για να επιδειχθεί κάτι στις «εκλογές» και για να ‘έχει γίνει βήμα’, θα πληγεί η πολιτική ανοίγματος των Βαρωσίων που ακολουθείται μέχρι τώρα με μια ευαίσθητη διπλωματία από το «υπεξ», είπε ο κ. Οζερσάι.
 
«Αυτό προσέχω εγώ και πρέπει όλοι να το κάνουν». Επιπλέον, αν υπάρξει απομάκρυνση από το ότι τα Βαρώσια θα ανοίξουν υπό τον έλεγχο του ψευδοκράτους «και εισέλθουμε σε καταστάσεις που δημιουργούν το κλίμα ότι ‘η Τουρκία ανοίγει το Βαρώσι’, αυτό από τη μια θα επηρεάσει αρνητικά την επιτυχία της πολιτικής μας και από την άλλη θα πλήξει και την Τουρκία», πρόσθεσε.
 
Το δεύτερο σημείο που έθιξε ο Κουντρέτ Οζερσάι είναι ότι το άνοιγμα των Βαρωσών μπορεί να είναι εφικτό μόνο μετά την διεξαγωγή των απαραίτητων προετοιμασιών διεθνώς, και των διπλωματικών ενεργειών. «Αν επιλεχθεί ο δρόμος του ανοίγματος χωρίς να γίνει μια καλή διεθνής προετοιμασία, θα επιχειρηθεί να γίνει ανάποδα η δουλειά». Γι’ αυτό τον λόγο, συνέχισε, σε περίπτωση που εκλεγεί «πρόεδρος της δημοκρατίας» αυτό είναι το πρώτο θέμα που θα επιληφθεί και θα προβεί σε διπλωματικές ενέργειες.
 
«Το άνοιγμα θα έρθει, πρέπει να έρθει παράλληλα με αυτά τα βήματα στην διεθνή σκηνή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα το καταφέρω αυτό με την γνώση και την εμπειρία μου στη διπλωματία, την εξωτερική πολιτική και το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό έδωσα αυτή την υπόσχεση στον λαό. Από τη δική μου σκοπιά δεν είναι προεκλογικό υλικό 3-5 προτάσεων που έχουν αποστηθιστεί αυτό, είναι κάτι που θα αλλάξει το παιχνίδι (game changer) που μπορεί να υλοποιηθεί. Και δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας».
 
Ερωτηθείς για τις απόψεις του στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, ο κ. Όζερσαϊ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι το μόνο κράτος που στέκεται δίπλα τους τις πιο δύσκολες ώρες, στρατηγικός τους εταίρος, σύμμαχος και αδελφός. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ορθό να τυγχάνουν διαχείρισης μέσω του Τύπου οι σχέσεις τους με την Τουρκία, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με απευθείας διάλογο, κάτι που δυστυχώς δεν κάνει ο Μουσταφά Ακιντζί εδώ και πολύ καιρό.
 
«Κοντολογίς είναι δυνατόν να στέκεσαι όρθιος χωρίς καβγάδες στις σχέσεις με την Τουρκία, συνομιλώντας, χρησιμοποιώντας την διπλωματία, την δύναμη της γνώσης, χρησιμοποιώντας το soft power», πρόσθεσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας