ΒΙΝΤΕΟ: Συνωστισμός πλοίων γύρω από το Oruc Reis-Αμετάβλητη η κατάσταση

Ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη με το Oruc Reis να κινείται δυτικά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς ωστόσο να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει έρευνες, είναι η ανάγνωση που γίνεται μέχρι αυτή την ώρα στο ελληνικό Πεντάγωνο, όπου στο κέντρο κρίσης παρακολουθείται στενά η κατάσταση.
 
Αυτό που τονίζουν, πηγές από το ΓΕΕΘΑ, είναι πως η ετοιμότητα του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο 100% από χθες και οι διοικητές των ελληνικών μονάδων έχουν ενώπιον τους, τους κανόνες εμπλοκής, όπως αυτοί ετοιμάστηκαν χθες μετά τη συνεδρία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο πόλεμος των εντυπώσεων, τα παιχνίδια με τις λέξεις και η επόμενη ημέρα

Στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κρήτης εξακολουθούν να βρίσκονται μεγάλος αριθμός πολλών πολεμικών πλοίων. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες το Oruc Reis έχει προχωρήσει στην πόντιση καλωδίων και ενδεχομένως να προσπαθεί να κάνει έρευνες, οι οποίες, ωστόσο, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Παράλληλα η διάταξη των ελληνικών πλοίων, δυσκολεύουν το Oruc Reis να διεξάγουν έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΥΠΕΞ: Οι τουρκικές ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια

Μια άλλη διάσταση των τουρκικών προκλήσεων, είναι το χρονικό περιθώριο που δίνεται στο  Oruc Reis να πραγματοποιήσει τις έρευνες. Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες για μια θαλάσσια περιοχή της έκτασης που δέσμευσε η Άγκυρα χρειάζονται τουλάχιστον δύο με δυόμιση μήνες ερευνών. Το γεγονός ότι η Τουρκία δέσμευσε την περιοχή μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο Αυγούστου, αποδεικνύει πως πιο πολύ ενδιαφέρεται για το επικοινωνιακό, παρά για το αποτελεσματικό κομμάτι των ερευνών.
 
Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που ήρθε ως απάντηση στις υποδείξεις του Νίκου Δένδια, ακολούθησαν οι χάρτες του Cagatay Erciyes, που εκπροσωπώντας το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσπάθησέ να δικαιολογήσει τις ενέργειες του Oruc Reis.


 
Παράλληλα στο twitter από το πρωί κυκλοφορούν πολλά βίντεο που δείχνουν τουρκικά πλοία να βρίσκονται ανοιχτά του Καστελόριζου καθώς και πτήσεις τουρκικών ελικοπτέρων από και προς τις φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικό ΥΠΑΜ: Το Oruc Reis προστατεύεται από το ναυτικό


Υπενθυμίζεται πως για τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή βρίσκεται σήμερα σε ισχύ και δεύτερη τουρκική Navtex για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας με πραγματικά πυρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε πλήρη ταύτιση με τον Ερντογάν ο τουρκικός Τύπος-Πανηγυρίζουν για το Oruc Reis

Σε ένα άλλο επίπεδο η Αθήνα συνεχίζει το διπλωματικό μπαράζ, με στόχο να εξασφαλίσει στήριξη από χώρες που θέλουν και μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν για να επέλθει η αποκλιμάκωση στην περιοχή.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας, επιδίδονται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο. Εξάλλου με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
 
Την ίδια ώρα, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης τηλέφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας , προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ζενίθ η ένταση, κορυφώνει τις προκλήσεις η Τουρκία-Έδωσε νέο χάρτη

Εξάλλου έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ζητήσει ο Ν. Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε λίγο νωρίτερα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Στην σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΥΠΕΞ να υποβάλλει αίτημα για την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Δειτε Επισης

Απορρίπτει νέους φόρους ο ΔΗΣΥ-Προτείνει εναλλακτικά μέτρα στήριξης, ενθάρρυνση επενδύσεων και κίνητρα
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες