Στο κόκκινο το θερμόμετρο-Εξέδωσε Navtex και απέπλευσε για έρευνες το Oruc Reis

Σε άλλη μια αιφνιδιαστική κίνηση προέβη το πρωί της Δευτέρας η Τουρκία, ανακοινώνοντας νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis, στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε δεσμεύσει και τον περασμένο Ιούλιο, προκαλώντας νέα κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας, θεωρείται απάντηση στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου την περασμένη εβδομάδα. Η δέσμευση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής που περιλαμβάνει μια θαλάσσια έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περιλαμβάνει και μέρος της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis με κίτρινο χρώμα

Συγκεκριμένα βρίσκεται στο σημείο όπου η ελληνική υφαλοκρηπίδα, συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ στα ανατολικά και με την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα στα νότια. Βρίσκεται δηλαδή στο σημείο δηλαδή για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αφού η τμηματική συμφωνία που υπέγραψε ο Νίκος Δένδιας αφορά περιοχή δυτικότερα.
 
Σημειώνεται ότι το Oruc Reis και τα δύο βοηθητικά του σκάφη, απενεργοποίησαν τα συστήματα εντοπισμού τους από χθες το βράδυ και δεν υπάρχει εικόνα για το που βρίσκονται. Ωστόσο πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημείωνουν πως το πλοίο απέπλευσε και βρίσκεται προς την περιοχή των ερευνών. 
 
Η Navtex αφορά έρευνες του Oruc Reis στη συγκεκριμένη περιοχή από σήμερα μέχρι τις 23 Αυγούστου.
Εξάλλου, σε επιφυλακή βρίσκονται από τα ξημερώματα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αφού από τις πέντε το πρωί, τέθηκε σε ισχύ και η Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας και αφορά στρατιωτικές ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ισχύ η τουρκική Navtex για ασκήσεις-Έντονη κινητικότητα στην αν. Μεσόγειο

Η τουρκική Navtex για ναυτικές ασκήσεις, έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, αφού εκδόθηκε μόλις λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Παράλληλα αφορά επίσης, μια κρίσιμη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών Ρόδου και Καστελορίζου. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές, από τη στιγμή που η Άγκυρα, αμφισβητεί ανοιχτά την επήρεια του Καστελόριζου, η συγκεκριμένη Navtex, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Συγκάλεσε έκτακτο ΚΥΣΕΑ ο Μητσοτάκης
Μετά τις εξελίξεις στις 12.00 θα συνεδριάσει υπό τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ίδια ώρα συνεχίζει την προκλητική του στάση, αγνοώντας τους διεθνείς κανόνες και βγάζει ξανά το «Oruc Reis» στο Καστελόριζο.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Έντονη κινητικότητα τουρκικών πλοίων
Εξάλλου, τουρκικά μέσα μεταδίδουν τις τελευταίες 48 ώρες πληροφορίες για έντονη κινητικότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποία έλαβαν οδηγίες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, μετά από οδηγίες που έλαβαν για συμμετοχή σε γυμνάσια του ΝΑΤΟ και να επιστρέψουν στους ναυστάθμους τους, ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκλεισαν τους πομπούς εντοπισμού τους το Oruc Reis και τα βοηθητικά του πλοία

Χθες μάλιστα, μεταδόθηκαν πληροφορίες ότι αριθμός φρεγατών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού μεταβαίνει στο νότιο Αιγαίο στην περιοχή που δεσμεύθηκε με Navtex.

Σε σε τηλεοπτική συνέντευξη του αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Ερνοτγάν Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε πως πάγια θέση της κυβέρνησης του, είναι πως δεν πρόκειται κανείς να εγκλωβίσει την Τουρκία, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα αποκάλυψε πως μελετώνται τα περαιτέρω βήματα και δεν αποκλείεται εντός των ημερών, η Τουρκία να ζητήσει συνάντηση με εκπροσώπους της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αλλά και της κυβέρνησης του Λιβάνου για να ξεκινήσει συζητήσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, που θα επιφέρουν στις συγκεκριμένες χώρες, πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις από ότι επιφέρουν οι συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τον Λίβανο και την Αίγυπτο και η Ελλάδα με την Αίγυπτο.
 
Σε συνδυασμό με την όσο και τόσο συνηθισμένη κίνηση του Ζοζεπ Μπορέλ χθες, μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει πως τα πράγματα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή και πως η αντίδραση της Τουρκίας, στη συμφωνία της Αθήνας με το Κάιρο είναι θέμα χρόνου. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής απηύθυνε προειδοποίηση πως η ναυτική κινητοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική και πως δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρέχει να προλάβει νέα κλιμάκωση, προειδοποιεί την Τουρκία ο Μπορέλ
 
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημειώνει ότι "τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων" και υπενθυμίζει την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις.
 
Από την πλευρά της η Αθήνα παρακολουθεί από στενά τις εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το πολεμικό ναυτικό της χώρας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αντιδράσει άμεσα, όπως συνέβη και τον περασμένο Ιούλιο, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανήσυχη ηρεμία στην αν. Μεσόγειο-Προλειάνουν το έδαφος για κλιμάκωση οι Τούρκοι

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα