Σε ισχύ η τουρκική Navtex για ασκήσεις-Έντονη κινητικότητα στην αν. Μεσόγειο

Σε επιφυλακή βρίσκονται από τα ξημερώματα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αφού από τις πέντε το πρωί, τέθηκε σε ισχύ η Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας και αφορά στρατιωτικές ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου. 

Η τουρκική Navtex για ναυτικές ασκήσεις, έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, αφού εκδόθηκε μόλις λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Παράλληλα αφορά επίσης, μια κρίσιμη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών Ρόδου και Καστελορίζου. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές, από τη στιγμή που η Άγκυρα, αμφισβητεί ανοιχτά την επήρεια του Καστελόριζου, η συγκεκριμένη Navtex, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. 

Παράλληλα, πληροφορίες από τουρκικές πηγές, κάνουν λόγο το τελευταίο 24ωρο για νέα Navtex, όχι για στρατιωτικές ασκήσεις αυτή τη φορά, αλλά για παράνομες έρευνες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα από χθες νωρίς το βράδυ το  Oruc Reis αλλά και τα δύο βοηθητικά πλοία, απενεργοποίησαν τους πομπούς εντοπισμούς τους. Η συγκεκριμένη κίνηση, ερμηνεύεται από την Αθήνα ως μια κίνηση για σπάσιμο νεύρων και τακτικής και όχι ως μια κίνηση ουσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκλεισαν τους πομπούς εντοπισμού τους το Oruc Reis και τα βοηθητικά του πλοία

Κι αυτό διότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, έχει ξεκάθαρη εικόνα για το που βρίσκονται τα συγκεκριμένα πλοία, τα οποία παρακολουθούνται διακριτικά από τα πολεμικά ραντάρ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ελλαδικά ΜΜΕ και τα τρία πλοία παραμένουν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Αττάλειας.

Εξάλλου, τουρκικά μέσα μεταδίδουν τις τελευταίες 48 ώρες πληροφορίες για έντονη κινητικότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποία έλαβαν οδηγίες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, μετά από οδηγίες που έλαβαν για συμμετοχή σε γυμνάσια του ΝΑΤΟ και να επιστρέψουν στους ναυστάθμους τους, ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα. 

Χθες μάλιστα, μεταδόθηκαν πληροφορίες ότι αριθμός φρεγατών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού μεταβαίνει στο νότιο Αιγαίο στην περιοχή που δεσμεύθηκε με Navtex. Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν πως μετά το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Ταγίπ Ερντογάν θα υπάρξουν εξελίξεις και δεν αποκλείεται, εντός της ημέρας να εκδοθεί νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis. Η τελευταία οδηγία που έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο, ήταν η διακοπή των συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά από την συμφωνία του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρέχει να προλάβει νέα κλιμάκωση, προειδοποιεί την Τουρκία ο Μπορέλ

Αυτό ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη του αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Ερνοτγάν Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε πως πάγια θέση της κυβέρνησης του, είναι πως δεν πρόκειται κανείς να εγκλωβίσει την Τουρκία, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα αποκάλυψε πως μελετώνται τα περαιτέρω βήματα και δεν αποκλείεται εντός των ημερών, η Τουρκία να ζητήσει συνάντηση με εκπροσώπους της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αλλά και της κυβέρνησης του Λιβάνου για να ξεκινήσει συζητήσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, που θα επιφέρουν στις συγκεκριμένες χώρες, πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις από ότι επιφέρουν οι συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τον Λίβανο και την Αιγυπτο και η Ελλάδα με την Αίγυπτο. 

Σε συνδυασμό με την όσο και τόσο συνηθισμένη κίνηση του Ζοζεπ Μπορέλ χθες, μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει πως τα πράγματα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή και πως η αντίδραση της Τουρκίας, στη συμφωνία της Αθήνας με το Κάιρο είναι θέμα χρόνου. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής απηύθυνε προειδοποίηση πως η ναυτική κινητοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική και πως δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημειώνει ότι "τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων" και υπενθυμίζει την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της η Αθήνα παρακολουθεί από στενά τις εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το πολεμικό ναυτικό της χώρας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αντιδράσει άμεσα, όπως συνέβη και τον περασμένο Ιούλιο, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανήσυχη ηρεμία στην αν. Μεσόγειο-Προλειάνουν το έδαφος για κλιμάκωση οι Τούρκοι

 

Δειτε Επισης

M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»
Εξήγγειλε επίσημα υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Αγλαντζιάς ο Ανδρέας Κωνσταντίνου
Μονόλεπτη σιγή στη Βουλή στη μνήμη των θυμάτων από τη Γενοκτονία Αρμένιων
ΑΚΕΛ για την έγκριση αιτήματος Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ-«Καταψηφίσαμε την έκθεση Μπακογιάννη και ΕΛΚ»
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Η Βουλή τίμησε τα θύματα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Γκάφα στο Υπουργείο Επικρατείας του ΗΒ-Κρέμασαν ανάποδα τη σημαία της Κύπρου
Ετοιμότητα Βουλής για στήριξη έργου ΚΣΣΕ εξέφρασαν Κύπριοι Βουλευτές στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο