Ανήσυχη ηρεμία στην αν. Μεσόγειο-Προλειάνουν το έδαφος για κλιμάκωση οι Τούρκοι

Εξελίξεις που θα κλιμακώσουν εκ νέου την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός του Σαββατοκύριακου, προαναγγέλλουν στην Τουρκία μετά από τα νέα δεδομένα που έφερε η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τμηματική οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. 

Με τον πιο επίσημο τρόπο, η Τουρκία έδειξε τις προθέσεις της από την πρώτη στιγμή, ανακοινώνοντας τη μονομερή διακοπή των συνομιλιών με την Ελλάδα στην προσπάθεια για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφόρων. Ακολούθησαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγιπ Ερντογαν ο οποίος μεταξύ άλλων είπε, "εμείς με την Ελλάδα ξεκινήσαμε τριμερείς συναντήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών τους. Μεταξύ Γερμανίας-Ελλάδας- Τουρκίας. Τι θα γίνει τώρα που δεν τηρούν τον λόγο τους; Εμείς αμέσως ξεκινήσαμε γεωτρήσεις. Στείλαμε το Barbados σε αποστολή. Δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο-Αποφασισμένος για έρευνες ο Ερντογάν

Σε μια άλλη εξέλιξη, χθες η Τουρκία εξέδωσε μέσω του σταθμού της Αττάλειας μια νέα Navtex, η οποία αφορά θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των τουρκικών ακτών, μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, στις 10 και 11 Αυγούστου, για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με πραγματικά πυρά. Παράλληλα μεταδίδονται πληροφορίες που θέλουν την ηγεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, να διέταξε την επιστροφή πολεμικών πλοίων που συμμετείχαν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Ήδη στην Τουρκία, άρχισε να καλλιεργείται ένα κλίμα, πως η απάντηση στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν θα αργήσει να έρθει και θα αφορά νέες έρευνες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Σε δημοσίευμα της, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, σημειώνει πως ο Ταγίπ Ερντογάν νιώθει ότι εξαπατήθηκε από την Άγκελα Μέρκελ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως ήδη σχεδιάζει την απάντηση του. 

Μάλιστα Τούρκοι πρώην διπλωμάτες και στρατιωτικοί εκτιμούν πως οι επόμενες ημέρες θα είναι αρκετά θερμές στην ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα ο ναύαρχος εν αποστρατεία Cem Gureniz, ο οποίος θεωρείται και ο εμπνευστής του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας, σημειώνει πως ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λάθος που πίστεψε τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως του τις διαβίβασε η Μέρκελ και πως το Oruc Reis δεν έπρεπε να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματισμένες του έρευνες τον περασμένο Ιούλιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαψεύδει Τσαβούσογλου η Ε.Ε.-Δεν μιλά κανένας Υπουργός τρίτης χώρας εκ μέρους μας

Σε διπλωματικό επίπεδο, αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη, η Τουρκία να υποδείξει στη διεθνή κοινότητα πως την ώρα που η Ελλάδα ζητούσε αποκλιμάκωση και επίλυση των διαφορών στο Δικαστήριο της Χάγης, προχώρησε στη μονομερή και παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζουν ενέργεια να υπογράψει τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Μάλιστα προσθέτουν πως η συμφωνία που υπεγράφη, δεν βρίσκει σύμφωνη την μεγάλη πλειοψηφία των Αιγυπτίων, την οργή των οποίων θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση του αλ-Σίσι. 

Αυτό το επιχείρημα των Τούρκων, εδράζεται στο γεγονός πως σύμφωνα με τους χάρτες της γαλάζιας πατρίδας, με την συμφωνία που υπέγραψε η Αίγυπτος, χάνει σημαντικές εκτάσεις θαλάσσιων περιοχών, που θα κέρδιζε σε περίπτωση που αντί με την Ελλάδα, συμφωνούσε σε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία. Παράλληλα, εκφράζουν τη θέση πως η Τουρκία θα πρέπει να λειτουργήσει αστραπιαία και να βοηθήσει την κυβέρνηση του Λιβάνου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και ως αντάλλαγμα να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Κάτι δηλαδή που έκανε εκμεταλλευόμενη και τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει η κυβέρνηση του Σάρατζ στην Τρίπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες που μεταδίδονται στην Τουρκία, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί Navtex που θα αφορά έρευνες του Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κρήτης. 

Τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο τις τελευταίες ώρες επικρατεί μια ανήσυχη ηρεμία με την κατάσταση να παρακολουθείται στενά από Λευκωσία και Αθήνα. Ιδιαίτερα στην Αθήνα στρατιωτικές πηγές, σημείωναν τις τελευταίες ημέρες, πως παρά την αποκλιμάκωση, που επήλθε μετά την πυροσβεστική παρέμβαση Μέρκελ, ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, παρακολουθεί τις κινήσεις της άλλης πλευράς και θα επέμβει δυναμικά όπου και όπως χρειαστεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»